torstai 22. elokuuta 2013

Kuvat sen todistavat

Vaasa on täällä vierailevien mielestä kaunis kaupunki. Poikkeuksetta näin vastaa jokainen täällä silmät auki kulkenut ensikertalainen turisti, ja samaa sanovat myös täällä kesäisin viihtyvät, muualle muuttaneet entiset vaasalaiset.

Ja kyllä tämän saman osaamme sanoa ääneen myös me täällä asuvat. Monet, jopa koko elämänsä näillä rannoilla viihtyneet vaasalaiset, tietävät tämän totuuden – ilman vertailukohtiakin.

Digitaalinen valokuvaus on tänä päivänä erittäin suosittu harrastus. Kuvia otetaan luonnollisesti ensisijaisesti omaksi ja läheistemme iloksi ja joskus huviksi.

Kuvien jakamisen helppous on synnyttänyt myös valtavan määrän uudenlaista toimintaa, jotka mahdollistavat kaikenlaisen tiedonkulun räjähdysmäisen nopean leviämisen vaikka koko maapallon mitassa. Uutiskuvia saadaan muiltakin kuin uutistoimistoilta, mikä on johtanut mahdottomuuteen salata tai vääristää tapahtuneita tosiasioita. Tätä voidaan pitää suorastaan historiallisena ajankäänteenä. 2000-luku on jotain aivan muuta kuin mitä menneet vuosisadat ovat olleet.

Millaisia kuvia Vaasasta leviää maailmalle? Varmaankin kaikenlaisia. Erilaisilla foorumeilla, blogeissa ja tietenkin Facebookissa.

Yksi aktiivisimmista Vaasaa ja lähiseutuja kuvaavista on Matti Hietala. Hänen ottamiaan kuvia on vähän väliä paikallislehdissä, ja nykyään myös TV:ssä, sääkuvina jne. Ja hienoja kuvia on ollutkin!

Matti on erinomainen esimerkki siitä, mitä kannattaa kuvata. Tai oikeammin asian voisi ilmaista niin päin, että ei ole aihetta ja kohdetta, jota ei kannata kuvaan yrittää saada. Ei toki kameranlaukaisijaa koko ajan näpsyttelemällä, vaan määrätietoisesti aina silloin ja siellä missä on jotain kuvaamisen arvoista. Oikeasta paikasta ja suunnasta, kohteeseen tarkentamalla ja rajaamalla turhat seikat pois, näin onnistutaan, ja taiteellinen silmä saa varmuutta. Tällaisia kuvia on muidenkin mahtavaa katsella.

Eli kameran kanssa liikkeellä oleminen on kaiken alku ja loppu. Ja sitä Matti todellakin tekee, suorastaan kadehdittavalla tavalla.

Kuten kaikkien tässä blogissa julkaistujen kuvien tekijäinoikeudet, niin myös alla olevien Matti Hietalan kuvien kaikki oikeudet ovat kuvaajalla itsellään. Kuvien mahdollisesta käytöstä mihin tahansa tarkoitukseen on sovittava aina oikeuksien omistajan kanssa. Yhteystietoja voi kysellä tämän sivuston ylläpitäjältä.

Kuvat ja copyright: MATTI HIETALA, Vaasa

Kuvattu Vaasassa 1.5.2013 – 8.7.2013 välisenä aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...