keskiviikko 21. elokuuta 2013

Taidehalli? Kruununmakasiini?Kysymykset esittää: Aimo Nyberg
Vastaukset antaa: Ari Sundberg, museolautakunnan vpj. RKP

Museolautakunta käsitteli tiistai-iltana Vaasan Taidehallin kohtaloa. Vt. museotoimenjohtaja Katarina Andersson on esittänyt, ettei entiseen malliin voida jatkaa. Taidehallin toiminta Pohjanmaan museon osana tulisi lopettaa. Lautakunnassa asia pantiin pöydälle, ja otetaan uudelleen esille jo 27.8.2013.

Kysymys
Ratkaistaanko asia ensi viikolla, ja onko mahdollista, että Taidehalli suljetaan vuoden alusta 2014 toistaiseksi ja sitten jäädään vaan odottamaan pitkäksikin ajaksi mahdollisia uusia kuvioita?

Vastaus
On täysin mahdollista että Taidehalli suljetaan, eikä välttämättä toistaiseksi, vaan ihan lopullisesti. Taidehallia hallinnoi Pohjanmaan museo. Museo on saanut säästövelvoitteen, kuten kaikki muutkin kaupungin hallintokunnat, ja johto on tarkkaan miettinyt miten säästöt voitaisiin toteuttaa. Taidehalli on Pohjanmaan museon toiminnoista se, joka on kauimpana museon ydintehtävistä, ja tästä syystä on päädytty ehdottamaan Taidehallin poistamista museon budjetista. Huomionarvoista tässä yhteydessä on se, että Taidehallia ei tarvitse sulkea, mikäli sille löytyy toinen ylläpitäjä.

Sitä löytääkö lautakunta tiistaina tähän ratkaisua on hyvin vaikeaa arvioida. Kukaan lautakunnan jäsenistä tai museon johdosta ei tahtoisi että Taidehallin toiminta loppuu. Mutta paljon muita säästövaihtoehtoja meillä ei ole. Se mikä tekee tilanteen erityisen ikäväksi on se, että Taidehallin sulkemisesta ei synny kaupungille todellista säästöä. Taidehallin toiminnan suurin menoerä on sisäinen vuokra. Tilan omistaa kaupunki, jonka budjetista vuokrarahat tulevat, ja jonka tilinpäätökseen vuokrat päätyvät. Jos Taidehalli poistetaan museon budjetista, saavuttaa museo oman säästötavoitteensa, mutta kaupungin kokonaissäästöissä lopettamisella ei ole mitään vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Se on kuitenkin aika varmaa, että jos Taidehalli nyt suljetaan, niin sitä ei enää koskaan avata uudelleen. 

Kysymys 
Eikö jonkun ajanjakson päättyminen ole aina myös mahdollisuus uuteen? Millaisia visioita sinulla mahdollisesti on, jos ei olisi säästöpaineita ja saisit ns. vapaat kädet tehdä Taidehallille mitä vaan?

Vastaus
Tottakai on näin. Tuhkasta saattaa hyvinkin nousta uusi Feenikslintu. Taidehallille on kysyntää, ja kaupungissa on runsaasti luovaa voimaa, joten on erittäin todennäköistä että tulee uusia toimintoja, oli Taidehallin kohtalo mikä tahansa.

Taidehallin kohdalla ideaaliratkaisu olisi se, että sillä olisi oma budjetti. Nykyisellään Taidehalli on osa Pohjanmaan museon taidehistoriallista toimintaa, joten rahantarvetta on kahteen eri suuntaan. Oman budjetin, ja oman tuottajan/intendentin voimin Taidehallista voisi todella kukoistaa.

Kysymys
Voisinko kysyä sinulta toisestakin kohteesta. Vaasan Kruununmakasiinista. Se on kaupungin omistuksessa, ja sitä hallinnoi ymmärtääkseni talotoimi. Museolautakuntakin on näissä kulttuurihistoriallisissa kohteissa asianosallinen, ainakin jossain määrin. Vaasan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei liene toiveita saada tällekään kohteelle tehtyä mitään, eli sen annetaan vaan olla, (osa tiloista on varastotiloina) ja toivotaan ettei se aiheuta menoja lähiaikoina.

Kävin kesällä Raahessa ihmettelemässä miten hienosti siellä on vastaavanlainen Kruununmakasiini otettu upeasti uuteen käyttöön, eli osaksi Raahen kaupungin museotoimintaa. Vaasan Kruununmakasiinista oli juttu kesällä Pohjalaisessa, ja sen jälkeen minäkin tein kuvadokumentteja siitä myös tänne asukasyhdistyksemme blogiin. (katso diasarjat tämän sivun alaosasta).

Onko sinulla ajatuksia, ideoita, miten Vaasan yksi hienoimmista arkkitehtonisista kohteista, myös sisätiloiltaan, saataisiin jollain aikataululla ja edes osittain uusiokäyttöön, auki olevaksi tilaksi niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin?

Vastaus
Ymmärtääkseni Kruunumakasiinin kohdalla ongelmana on se, että sen sisätilat ovat sen verran arvokkaat, että niihin ei voi koskea. En ole käynyt makasiinin sisällä, mutta olen ymmärtänyt että sisätilalle on hyvin vaikeaa löytää mitään järkevää käyttöä, muuta kuin kylmänä varastotilana. Yleisölle avoimina pidettävien tilojen kohdalla tulee vastaan erilaiset säädökset koskien esimerkiksi hätäuloskäyntejä ja yleisömääriä, jotka myös asettavat omat vaatimuksensa mahdolliselle makasiinin avaamiselle.

Mutta Kruunumakasiinin kohdalla, kuten kaikkien kehittämiskohteiden kohdalla pätee sääntö, että jonkun pitää tarttua asiaan ja viedä sitä eteenpäin. Muutoin ei tapahdu mitään.

Kiitos haastattelusta!

AIKAISEMMAT SARJAN KIRJOITUKSET:

27.2. 2013 Pirjo Andrejeff, Miten turvataan kansalaisten vaikutusmahdollisuudet
14.2. 2013 Marketta Kujala, kaupunkisuunnittelusta nyt ja tulevaisuudessa
11.2. 2013 Harri Nieminen, Vaasan yleiskaava 2030 / Vaasan Tulevaisuuden saaristo 2080
31.1. 2013 Tapio Parkkari, kaupunkiblogit demokratian palveluksessa

Jatkoa tulossa lähiaikoina, seuraa blogiamme! Ehdota kysymyksiä, haastateltavia, tai anna itse haastattelu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...