tiistai 20. elokuuta 2013

Valtuuston syyskauden avaus
Kuva: AN.

Nettilähetys otettiin onnistuneesti käyttöön
Toimi, kyllä, jopa ihan kiitettävästi. Verkkolähetys kaupunginvaltuuston kokouksesta toimi livenä netissä. Eilen oli ensimmäistä kertaa mahdollista katsella kaupunginvaltuutettujen kokousta tietokoneelta tai muillakin nykyajan laitteilla ihan missä vaan itse halusi. Tästä on Vaasassa nyt todella hyvä jatkaa, vauhdilla vaan eteenpäin politiikan avoimuuden ja näkyvyyden valtatietä!

Kokoussalin omissa laitteissa taisi olla vielä jotain ongelmaa, alkukankeutta, mikrofonit ja äänestyslaitteet hieman ”pätkivät”. Mutta hyvin silti ”klaarattiin”.

Mollivoittoista, muttei pelkästään
En tiedä, mikä oli tunnelma tauolla, sillä sitä ei netissä näytetty, ja mitä paikanpäällä tauolla puhuttiin ja sovittiin, mutta varsinaisen kokouksen aikana valtuustosalissa oli nettilähetyksen perusteella monien valtuutettujen äänensävy melkoisen mollivoittoinen. Syykin on selvä: akuuttien ja tulevien säästötavoitteiden edessä hymy tuntuu hyytyvän, kun ratkaisuja joudutaan tekemään huonojen ja vielä huonompien vaihtoehtojen välillä.

Kapellimestarina eli valtuuston puheenjohtajana toimiva Joakim Strand antoi hyvän näytön osaamisestaan. Hänestä on kuultu kehuja ennenkin, mutta nyt se näkyi, todistettiin livelähetyksessä! Ei Joakim Strandia turhaan ole kehuttu, ajatelkaapa tätä. Suuren draaman mittasuhteisiin paisuneista henkilökunnan ym.säästöistä sallittiin puhua 2 ja puoli tuntia! Tämä oli tärkeää, ja mielestäni nimenomaan tässä suorassa lähetyksessä, eikä jossain valtuuston omassa suljetussa seminaarissa. Ja päätöksenteko tapahtui tämän jälkeen asiallisesti ja päättäväisesti toimien.

Katsoin tätä lähetystä mielenkiinnolla myös omakohtaisista syistä. Kesällä tehty valtuuston yleisjaoston päätös poistaa kaupungin henkilökunnalta saavutettuja etuja, kuten 5 palkallista vapaapäivää 30 työvuoden jälkeen, koskee myös minua. Vuosi sitten 1.9. minulla tuli tuo rajapyykki täyteen. Aikaa oli vuosi pitää myönnetyt lomapäivät, mutta säästelin, ja ajattelin ottaa viimeiset kaksi päivää nyt menossa olevan elokuun lopussa, siis ensi viikolla. Nyt on epäselvää, saanko nämä vapaat pitää? Ja kuka tekee tulkinnan eilisestä valtuuston kokouksesta? Rehtorini arvovalta ei tähän hänen itsensä mukaan riitä. Rehtorini lisäksi palkanlaskija on kehottanut minua ottamaan yhteyttä vielä ylemmälle taholle.

Tällä mennään nyt
Minun kannattanee ajatella, että olen Onnen Pekka, sainhan sentään pidettyä kolme vapaapäivää! Monet muut, kuten vaimonikin, kokevat lähiaikoina edessä häämöttäneen ylimääräisen vapaaviikon yhtäkkisen katoamisen kovana iskuna, ikävä kyllä myös työintoa lamaannuttavana.

Asia on nyt vaan näin.
Päättäjien tahtoon ja kykyyn ajaa Vaasan parasta pitää mielestäni pystyä luottamaan. Pari pientä äänestystä eilisessä kokouksessa nähtiin, mutta itse asiaa ei kukaan halunnut muuttaa. Taloustilanteen vakavuus ymmärretään. Kriisitietoisuudesta haluttiin puhua. Ratkaisuja on löydyttävä – heti ja pitemmälläkin aikavälillä.

Eikä nyt siis mennä missään tapauksessa kaikkein heikoimpien kukkarolle. Tosiasia on, että vähäosaisimpia ei voida panna maksumiehiksi, ja todella suurituloisia on lopultakin niin vähän, ettei heiltäkään saada veroja tai muita maksuja korottamalla riittäviä varoja kattamaan hyvinvointivaltiomme ja kuntien palvelujen tuottamisesta syntyviä edelleen kasvavia menoja. Ainoa mahdollinen ratkaisu on ottaa sieltä, missä on volyymia, eli suureksi paisuneelta keskiluokalta, säännöllisesti työssäkäyviltä, pitkää työuraa tekeviltä, meiltä tavallisilta suomalaisilta ja vaasalaisilta. Näin se vaan taitaa olla. Eikä tätä niin kauhean vaikeaa ole ymmärtää ja hyväksyä.

Siis emmeköhän me tämän kestä. Ja uskoakseni ihan hyvillä mielin. Tämän ikäisenä sitä on jo kaikenlaista ehtinyt nähdä ja kokea. Kuten 70-luvulla energiakriisin (opiskelijana), 80-luvulla on koettu jopa opettajien lakko, joka kesti koko huhtikuun, 90-luvulla koettiin lama ja siitä toipuminen, 2008 oli taas yhtäkkinen maailmantalouden romahdus, ja edelleen eletään epävarmuuden tilassa. Talousasiantuntijat selittelevät tilannetta kvartaalikausittain, ja optimistisimmat uskovat uuden nousun jo alkaneen.

Tuntojaan purki Aimo Nyberg, kuvataiteen lehtori


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...