torstai 29. elokuuta 2013

Muovirakeita


Teimme vaimon kanssa Vaskiluodon kuntorataa kiertäessämme merkillisen havainnon, jota emme osaa vieläkään selittää. Lähellä koirien ulkoilualuetta oli tien ja kuntoradan aivan välittömässä läheisyydessä kolmessa muurahaiskeossa kummallisia muovirakeita. Näissä noin 30 m säteellä olleissa keoissa oli valkoisia rakeita, kuin raekuuron jäljiltä. Taivaalta niitä tuskin on kuitenkaan satanut.

Menimme myös Vaskiluodon metsään, tiheään kuusikkoon, ja siellä löytyneissä keoissa muurhaisten touhu näytti normaalilta. Keot näyttivät siltä miltä pitääkin, ahkerat muurahaiset kiiruhtivat ristiin rastiin keon päällä ja keräsivät kaikkea sellaista mitä pitääkin.
Mitä nämä rakeet oikein ovat? Ja mistä ne ovat peräisin? Kostuttamalla rakeita selvisi, etteivät ne ainakaan veteen liukene, vaan kelluvat veden pinnalla. Vieressä kulkevalla hiekkatiellä ei näitä mielestämme ollut, mutta jostain muurahaiset näitä löysivät. Me emme saaneet selville mistä. Ja miksi niitä piti raahata ikäänkuin kuorrutukseksi keon päälle? Ja myös keon sisään, koloja pitkin syvälle pesän onkaloihin.

Se tiedetään, että muurahaiset keräävät metsä- ja kangasmaitikan siemeniä, jotka muistuttavat kyllä jossain määrin näitä muovirakeita. Mutta eikö muurahainen osaa erottaa, tunnistaa aitoa luonnontuotetta muovista? Ei hajusta, mausta, liukkaudesta, väristä, muodosta? Ei ilmeisestikään osaa.
Onneksi muurahaispesässä näytti olevan vielä normaaliakin toimintaa. Aitoa ruokaa rahdattiin varastoihin niin kuin pitääkin. Onko muovi muurahaisille harmitonta? Turhaa työtä ainakin niiden kanssa on tehty. Ravinnoksi muovista ei ole kenellekään, mutta olisiko niistä johonkin muuhun hyödylliseen?
Rakennusaineeksi? Koristeluun kenties? Onko ratkaisu kenties syvällä keon sisällä?

Onko kenelläkään mielessä selitystä tälle ilmiölle? Kommentoi tätä juttua tämän blogikirjoituksen perään, tai lähetä minulle s-postia osoitteeseen aimonyberg(at)gmail.com jos haluat saada oman selityksen näille sivuille, tai jos sinulla on muita vastaavia luontohavaintoaja jaettavaksi eteenpäin.

Muurahaisilla on tärkeä tehtävä luonnon kokonaisuudessa.


Se, että päästäinen päätyy ensin petolinnun kynsiin, ja että tämä sitten pudottaa saaliinsa maahan, tielle, jonne sitten muurahaisten puhtaanapitopalvelu saapuu, on luonnonmukaista elämää.


Mutta se, että muurahaiset tekevät turhaa työtä, ja keräävät kekoihinsa muovia, on jotenkin luonnotonta. Ihminen, eli me tämän maapallon itsellemme vallanneet ihmiset, olemme aiheuttamassa muille lajeille kaikenlaista harmia, pientä ja suurempaa ongelmaa. Ja onko tilanne edes menossa parempaan suuntaan?

Lähetän tämän aineiston myös Luontoiltaan  Katsotaan, saadaanko sitä kautta selvyyttä asiaan.

Otan myös yhteyttä Vaasan ymparistolaboratorioon, ja kysyn mitä tämä rakeinen aine oikein on?

Aimo Nyberg

2 kommenttia:

  1. Ensimmäisenä käväisi mielessä notta sekoittavat nämä muovinpalat muurahaisten omien toukkien koteloon ja raahaavat niitä takaisin pesäänsä.

    VastaaPoista
  2. nuo nyt ei ihan niin pieniä ole että vastaavaa oisi, mutta tämä tuli vain mieleen tästä: http://www.thepetitionsite.com/598/069/115/ban-microbeads-they-pollute/?taf_id=10444096&cid=fb_na turhamaisuuden takia kärsii luontokin.. ihmiset olemme ihania :C

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...