torstai 8. elokuuta 2013

Eläköön rakennus!






















Kuvat: AN. Raahen kruununmakasiini 23.7.2013.

Raahessa on entinen Kruununmakasiini saanut uuden elämän.

Raahessa, kuten Vaasassakin, makasiinirakennus on ollut jonkun aikaa puolustusvoimien varastona, ja sen jälkeen makasiini on Raahessa saatu määrätietoisella työllä ”pelastettua”. Museoviraston osuus on tässä ollut merkittävä, paikallinen innostuksen lisäksi.

Mikä on Vaasan Kruununmakasiinin kohtalo? Kiinnostusta kyllä on Vaasassakin saada tämä hieno rakennus edes osittain johonkin käyttöön, eli avoinna olevaksi tutustumiskohteeksi. Mitä Vaasan Kruununmakasiinissa voisi Sinun mielestäsi olla? Kerro ideoistasi vaikka tämän blogin sivuilla!

Eläköön rakennus! -julkaisu esittelee rakennusten uusiokäyttöä 

Opetushallitus ja Euroopan rakennusperintöpäivät tiedottavat: Rakennusten uusiokäyttöä käsittelevä Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä on ilmestynyt.

Rakennusperintöpäivien julkaisu esittelee noin 60 erilaista tapaa ottaa alkuperäisestä käytöstä poistunut rakennus tai rakennelma uuteen käyttöön. Julkaisussa liikutaan sekä tutuissa että erikoisemmissa kohteissa eri puolilla Suomea. Samalla selviää, mitä on rakennettu muun muassa entiseen ruutikellariin, hiihtohissin lähtölavalle, ratakuiluun, lämpökeskukseen, paloasemalle ja hevostalliin.

Julkaisu perustuu Rakennusperintöpäivien tekemään kyselyyn, jossa kerättiin kiinnostavia esimerkkejä ja tarinoita uudiskäyttökohteista. Kyselyyn saatiin lähes sata vastausta eri puolelta Suomea. Esimerkkien tarkoituksena on innostaa tarkastelemaan lähiympäristöä ja sen rakennuksia uusin silmin sekä pyrkiä löytämään vanhoille rakennuksille, rakennuskokonaisuuksille ja rakennelmille uusia käyttötarkoituksia. 

Rakennusperintöpäivät huipentuvat syyskuussa – kilpailu jatkuu marraskuulle Euroopan rakennusperintöpäivien tarkoituksena on edistää rakennuskulttuurin ja kulttuuriperinnön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tämän vuoden teemana on Eläköön rakennus! Teeman kautta halutaan tuoda esiin alkuperäisestä käytöstä poistuneiden rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien käyttömahdollisuuksia.

Rakennusperintöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy järjestettäviin rakennusperintöpäiviin osallistuu arviolta 20 miljoonaa ihmistä 50 maassa. Tapahtumien pääviikonloppu on 6.-8. syyskuuta.

Rakennusperintöpäivien lapsille ja nuorille järjestämä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu jatkuu 15. marraskuuta asti. Kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle.

Suomessa rakennusperintöpäiviä koordinoi ympäristöministeriön johtama työryhmä, jossa ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.

Julkaisu sähköisessä muodossa ja lisätietoja Euroopan rakennusperintöpäivistä: www.rakennusperinto.fi/erp

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu: http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/Kulttuuriympariston_tekijat/

Rakennusperintöpäivien blogi:
http://rakennusperinto.blogspot.fi

Ymparisto.fi: Rakennusperintö ja kulttuuriympäristö:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=232&lan=fi

Rakennusperintöpäivien tapahtumajärjestäjät ja yhteistyötahot voivat tilata julkaisua maksutta Suomen Kotiseutuliitosta, erp(at)kotiseutuliitto.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...