keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kävellen näkee enemmän

Uskoakseni jokainen meistä autoilevista kaupunkilaisista voisi vähentää autolla ajoa ainakin Vaasan kokoisessa kaupungissa. Itsekin ajan turhan usein työmatkat autolla, kun voisin aivan hyvin kävellä tai vaikkapa pyöräillä.

Kävely on monilla myös harrastus. Jotkut ”bongailevat ” katuja, eli kulkevat yksin tai hyvässä seurassa katuja päästä päähän. Näin oppii varmasti paljon uutta omasta kotikaupungistaan!

Vaasassa toimii myös aktiivien kävelyklubi, joka tekee säännöllisesti eripituisia lenkkejä keskustassa ja muuallakin Vaasassa. Katso lisää Kävelyklubin sivuilta!  

Vaasan marssi järjestetään taas 9. – 11.8.2013. Mukaan on ilmoittautunut satoja kävelijöitä, melkoinen osa heistä tulee taas entisten vuosien tapaan ulkomailta. Kävelytapahtuma näkyy kaupunkikuvassa ihan keskustassakin, ja tietysti myös pidemmillä reiteillä mm. Raippaluodossa Maailmanperintöalueella.

Tapahtuma on hienoa mainosta Vaasalle, kunnia tästä kuuluu tietenkin kävelyklubin aktiiviporukalle.

Kävely avaa silmät, ja saa ajatuksen juoksemaan!

Kävellen kaupunki näyttää erilaiselta kuin autoilijan silmin. Autoilijan katselun kohteina ovat muu liikenne, liikennevalot, parkkipaikat, kauppaliikkeiden kyltit, mainokset jne. Kävellen korostuu itse matka, lähtöpaikan ja määränpään välillä olevat yllättävätkin yksityiskohdat, ihmiset, vuodenajan olosuhteet… näin ainakin jos osaa nauttia kiireettömyydestä, ja mahdollisuudesta tehdä spontaaneja reittivalintoja.

Usein kävellessä syntyy myös uusia kohtaamisia, henkilöitä, paikkoja, rakennuksia, tilanteita joita ei etukäteen voi mitenkään aavistaa. Kannattaa siis kävellä! Parasta kävelyssä on kaupungin kannalta ekologisuus, omilla jaloillaan askeltava kulkija ei vie jalkakäytävillä ja teillä juurikaan tilaa, eikä hän tarvitse parkkipaikkaa, mitä nyt joskus puistoja ja penkkejä hetkeksi levähtää.

Kävellen pääsee useimmiten myös suorinta reittiä perille, jos niin haluaa. Kun kaupunkia suunnitellaan ja kehitetään, niin jalan kulkevien toiveet ja paikoittain myös etuoikeudet on huomioitava. Kaupunkien keskustoissa on oltava kävelykatuja ja autoista vapaita alueita. Jalankulkijoita ei pidä laittaa autoteiden alle pimeisiin tunneleihin. Ihmiset kuuluvat maanpinnalle ja autot maanalle parkkihalleihin jne.

Kävellessä on aikaa ajatella. Katsella ympärille näyteikkunoita, rakennuksien yksityiskohtia, aistia aikaa tässä ja nyt, sekä ymmärtää historiaakin alati muuttuvassa kaupunkikuvassa.

Autojen määrän kasvu Vaasassakin on tosiasia. Kaupunkisuunnittelussa, liikenteen suunnittelussa ja ohjauksessa on jatkuvasti osattava löytää ratkaisuja, jotka parantavat kävelijöiden turvallisuutta. Vaasalaisilla autoilijoilla on asenteissa vielä paljon korjattavaa, jalankulkijoiden oikeuksia ei välttämättä kaikki edes halua kunnioittaa. Valitettavasti. Toivotaan, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

Liikennevalot otettu käyttöön

Vaskiluodon siltaremontin yhteydessä saatiin kuin saatiinkin liikennevalot Vaasanpuistikon alkuun.

Kuvat: AN. 7.8.2013.Nyt saaduista liikennevaloista varmaan keskustellaan tulevina viikkoina mielipidepalstoilla ym.
Tällöin on syytä ymmärtää, että paikka on kaupungissa, eikä millään moottoritiellä!
Myös kaupungista Vaskiluotoon päin ajettaessa autot pysäytetään valoilla, jotta jalankulkijat ja pyöräilijät voivat ylittää kaksikaistaisen, erittäin vilkasliikenteisen kadun turvallisesti.


Jalankulkijan on painettava nappia saadakseen vihreän valon.


Liikenteen on sujuttava mahdollisimman joustavasti. Mukaan lukien raskasliikenne ja erityiskuljetukset, joiden takia koko siltasaneeraus käynnistettiin.Vaskiluodon siltapenkereen saneeraus liikennejärjestelyineen on ollut todella iso ja vaativa ponnistus niin suunnittelun kuin toteutuksenkin suhteen. Kokonaisuus näyttää laadukkaalta ja toimivalta, näin uskon ainakin ensimmäisten havaintojen perusteella. Kaiken pitäisi toimia myös vaativissa talviolosuhteissa, toivotaan parasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...