perjantai 2. joulukuuta 2016

Palautelomakkeita, kaikkialla


Kuva: AN. 1.12.2016. Ykkös- ja kakkosluokkaa.
Lue tämä kirjoitus kokonaan, myös lopussa oleva Postin uutiskirje 30.11.2016.

POSTI toivoo, että lähettäisimme paljon kirjepostia. Nykyistä paljon, paljon enemmän. No, yksi sesonki on taas kohta edessä, - jos nyt kukaan enää vanhanaikaisia joulukortteja enää käyttää?

Omatekoiset, askarrellut tervehdykset ovat käsittääkseni hyvässä suosiossa. Puolivalmiina saa kirjakaupoista vaikka mitä, ja toki aivan itsekin ideoita on jännittävää toteuttaa. Siinä tulee samalla hieman pitempään mietittyä ystäviään, - pitää valita millainen kortti kullekin sopisi.


Nyt ajankohtaiseen postinjako asiaan! (syyskokouksemme yksi kannanotto)

Kun postinkulussa on ongelmia, ohjeistaa postilainen pääluottamusmies

 - ensisijaisesti pitää laittaa palautetta sähköisesti postin oman sivuston kautta

http://www.posti.fi/henkiloasiakkaat/

 - jos vastaus ei tyydytä, tai asia ei korjaannu, voi ottaa yhteyttä myös viestintäviraston sivuilla olevaa palautelomaketta käyttämällä.

https://www.viestintavirasto.fi/posti/postinjakelu.html

Näin on hyvä toimia, ainakin jos postinkannon ongelma on akuutti, tai jopa säännöllisesti toistuva jakelun puute.


Asukasyhdistyksemme syyskokouksessa 21.11. päätimme laittaa palautetta myös ihan oikealla kirjeellä. Asialliset kirjeet ovat kaikkien yksittäisten henkilöidenkin käyttövalikoimassa, tottakai, mutta erityisesti juuri yhdistysten tapa toimia.

Muodollisesti hyvin tehtyyn kirjeeseen yleensä saadaan vastaus jollain aika välillä.

Kirjeemme menee Postin valtakunnalliselle ja alueelliselle johdolle. Ja myös mielipiteenämme tulevaan postilain uudistamiseen Vaasan vaalipiirin kansanedustajille. (lainmuutos on lausuntokierroksella, ja sitä kaavaillaan voimaan ensi kesänä).


Yhdistyksemme laatimaa kirjettä ei ajateltu laittaa, ainakaan tässä vaiheessa, somelevitykseen, vaikka asia tosi tärkeä onkin. On kohteliasta, että se saadaan ensin perille vastaanottajille.

Referoin kuitenkin sisällön tähän lyhyesti:

1. Asukasyhdistyksemme syyskokouksen 21.11.2016 kannanotto: Postinkannon huono tilanne eri puolilla Vaasaa, myös keskikaupungin alueella aiheuttaa suuttumusta. Kirjeet voivat tulla viikonkin myöhässä yhden jakajan sairastumisen johdosta. Postin pitää kuljettaa postia! Nykyisen lain velvoitteet tulee pystyä toteuttamaan! Asialle pitää tehdä jotain!

2. Pyydämme, että asiaa selvitetään, ja toivomme nykytilanteen todenmukaisen selvityksen luovan edellytykset myös tehdä korjaavia toimia, jos niille ilmenee tarvetta. Myös siinä tapauksessa, että se vaatii palkkaamaan lisää postinjakajia.

3. Nyt digitalisoinnin edetessä kovaa vauhtia, mullistaessa maailmaa, tilanne on todella haasteellinen.

4. Uudistuksia tarvitaan, se on selvää, mutta muutosvaiheessa ei voida laiminlyödä voimassaolevien lakien noudattamista. Tässä mielessä emme elä ”välivaihetta”. Vaikka uudistuksia onkin suunnitteilla, niin mahdollisia tulevia malleja ei voida ikään kuin etukäteen testata. Aina on olemassa jokin lainvoimainen laki, myös postilaki, jota on pystyttävä noudattamaan.


Vielä uutinen Postin verkkosivuilta

Tammikuusta lähtien kaikki kotimaan kirjeet kulkevat samassa kirjeluokassa (alk. 1,20 euroa). Jos paikalla on sininen ja keltainen kirjelaatikko, suosi näissä lähetyksissä sinistä.

Lue Postin sivulta:

http://www.posti.fi/private-news/tiedotteet/2016/20161130_kirjeluokat-yhdistyvat-tammikuussa-suosi-sinista-kirjelaatikkoa.html


Kirjeluokat yhdistyvät tammikuussa – suosi sinistä kirjelaatikkoa

30.11.2016

Kun jako 1. ja 2. luokan kirjeisiin poistuu ensi vuoden alussa, kaikki postimerkilliset kotimaan kirjeet voi jättää 1. luokan sinisiin kirjelaatikoihin. Jos paikassa on vain keltainen kirjelaatikko, tiputetaan siihen kaikenlaiset lähetykset.

Vaikka kirjeluokat poistuvat kotimaan käteispostista, käyvät vanhat postimerkit yhä lähettämiseen, ikimerkit sellaisenaan. Vuoden alussa käyttöönotettava kotimaan ikimerkki vie kirjeen perille kotimaassa 1-2 päivässä postituksesta.

Valtaosa kirjeistä on edelleenkin perillä maanlaajuisesti ensimmäisenä arkipäivänä postituksesta. Yrityslähettäjillä säilyy jatkossakin Priority- ja Economy-luokat. Myös ulkomaille lähetetään yhä kahdella kulkunopeudella kulkevia Priority- ja Economy -kirjeitä kansainvälisten postisopimusten mukaisesti. Priority- ja Economy-lähetykset jätetään kirjelaatikoihin luokkajaon mukaisesti.

Uusi hinnasto voimaan vuoden vaihteessa

Postimaksuihin ei pääsääntöisesti tule vuoden vaihteessa korotuksia. Uuden kotimaan kirjeluokan postimaksu on sama kuin nykyisen 1. luokan postimerkin hinta 1,20 euroa. Lisäpalveluna kirjeeseen tarjottavan Postiennakon hinta on 1.1. alkaen 5 euroa (nyk. 4,30 euroa). Postiennakon hinta on jatkossa sama kaikille yleisimmin käytetyille lähetyksille. Ulkomaan kirjeen enimmäispaksuus nousee kahdesta kolmeen senttiin. Syynä ovat muuttuneet kansainväliset postisopimukset.
Kolmen sentin enimmäispaksuus koskee näin ollen kaikkia tavallisia kirjelähetyksiä.Jutun koonnut

Aimo

Ps. Mitä mieltä ollaan tästä tilanteesta?
Ja onko oikein, että meille tarjotaan joka paikassa vaan verkkopalvelujen palaute- ja kehittämislomakkeita?
Tai jos soittaa jonnekin, niin sielläkin on robotti ensin vastassa, - paina 1 jos haluat sitä, paina 2, paina ruksi.

Huom!
Asiaan liittyen minulle saa ilman muuta myös soittaa, jutellaan lisää! Tai laittakaa s-postia. aimonyberg(at)gmail.com
050 3308540

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...