lauantai 31. joulukuuta 2016

L.V. Torohwei?Kuvat: AN. Vaasassa on hienot julkiset taidekokoelmat. Mm. patsaita, veistoksia, muistomerkkejä löytyy kaupungistamme jo toistasataa!

Tänään 31.12. 

En löydä etsimääni kohdetta, -vai olenko vaan sokea?

Tarvitsen nyt siis teidän kaikkien apua!

Tätä 37 vuotta sitten Vaasassa paljastettua muistomerkkiä en ole löytänyt. Onko se edelleen paikallaan? Tietääkö kukaan tästä jotain enempää?

Netissä, eli avoin tietosanakirja Vaasapedia, luokka patsaat ja veistokset, kertoo meille nämä tiedot:

”Sijainti: Kasarmialueella Korsholmanpuistikon varrella, lähellä Raastuvankadun kulmaa olevan portin sisäpuolella. Paljastettu: 31.12.1979

LARS VILHELM TOROHWEI (1916-1939) ennen sotaa Bockin panimon autonkuljettaja Vaasassa, kuului Vaasan sotilaspiirin kuljetusosastoon. Hän oli ainoa talvi- ja jatkosotien (1939-1944) aikana Vaasan varuskunnan alueella surmansa saanut. 31.12.1939 vihollisen pommikoneiden kaartaessa kaupungin ylle juoksi Lars Torohwei kasarmin pihalle ja ampui ilmatorjuntaa kiväärillä. Yksi pommi räjähti lähellä ja Torohwei kuoli välittömästi. Vv. 1939-1940 tehtiin Vaasaan 6 ilmahyökkäystä, joissa kuoli 21 ihmistä ja 60 haavoittui.”


Idea ensi vuodelle 2017 

Näin vuoden viimeisenä päivänä, ehdotan kaikille tällaista ideaa: Vaasassa on melkoinen määrä julkisia muistomerkkejä, patsaita, veistoksia, muistolaattoja jne. Yhteensä yli 100 kohdetta. Lähes kaikista on tiedossa perusfaktat, kirjoissa ja nykyään netissäkin jo aika paljon.

Mitä jos käynnistetään yhdessä rojekti, ja otetaan selvitettäväksi, patsas kerrallaan, - ja nimenomaan ”syntymäpäivän mukaisessa järjestyksessä”?

Selitän tarkemmin. Ei välitetä vuosiluvusta, vaan lähtökohdaksi otetaan patsaan julkistamis- eli paljastuspäivämäärä. Selvitellään kaikkea mahdollista, mitä vaan saadaan tietoon ko. muistomerkistä, veistoksesta. Tämän lisäksi tiedot ja mahdolliset ihmisten kertomukset ko. kohteesta kirjoitetaan nettiin, Wikipediaan ym. Myös tähän blogiin, tietenkin.

Ja jos oikein innostutaan, käydään vaikka viemässä kukat ”synttärisankarille”. Eli järjestetään kohtaamisia asiasta kiinnostuneiden kanssa ko. muisomerkkien luona.

Itseäni tällainen rojekti kiinnostaa valtavasti. Kuvisopettaja tein tätä jo vuosikymmenet ihan työkseni, ja nyt eläkkeellä on halua tätä vielä jatkaa. Itselläni on jo kohtuullisesti myös kuvamateriaalia Vaasan patsaista, mutta yhdessä muiden halukkaiden kanssa voisimme löytää varmaankin uskomattomat määrät dokumentteja vuosikymmenten ajalta.

Miltä patsaat näyttävät nyt, Suomen 100-v. juhlavuonna, sekin olisi kiva dokumentoida. Tästä olisi mielestäni jonkinlaiseksi Yhdessä Tillsammans -juhlavuoden vaasalaiseksi hankkeeksi.

Kiinnostuneet, ilmoittautukaa siis mukaan! Laitan tämän blogin sivuille tammikuun ekalla viikolla luettelon Vaasan patsaista, muistomerkeistä, eli 100 kiinnostavaa kohdetta, ja niiden ”synttäripäivät”.

Tammikuussa on omien muistiinpanojeni mukaan ”vain kahdet patsassynttärit”:

9.1.1975 paljastettiin Einari Uusikylän muistomerkki, Kotirannalla.

19.1.1968 paljastettiin Päämajan muistolaatta, osoitteessa Koulukatu 2.

Tästä siis lisää heti alkuvuodesta, seuraa tätä blogia!

Aimo Nyberg
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä syksystä 2016.
Yhteydenotot ja mahdolliset kuvat ym. materiaali s-postiosoitteeseen
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...