tiistai 3. joulukuuta 2013

Ennen pitkää

Varmaankin, ennen pitkää tästä kävellään lahden poikki, siis yli Sundominlahden pohjukan. Milloin tämä onnistuu, on kiinni siitä, annetaanko luonnon eli maankohoamisen ym. syiden hoitaa asia, vai puutummeko me ihmiset tilanteeseen joillain toimenpiteillä.
Kuvat: AN. 16.10.2011. Näkymiä Sundominlahdelle.

Haastattelin pari vuotta sitten arkkitehti, lehtori Vesa-Matti Honkasta aiheesta Vaasan Eteläisen kaupunginlahden tulevaisuus. Juttu on luettavissa tästä blogista, katso juttu vuodelta 2011, marraskuun 11. päivä.

Sanomalehti Pohjalainen järjesti hienosti verkkokyselyn sen jälkeen kun Vaasan kaupungin viheraluepäällikkö Timo Jousmäki toi julkisuuteen ehdotuksen, että lahden yli rakennettaisiin kivipenger.

Lehdelle toimitettiin monenlaisia ratkaisuehdotuksia luonnonmukaisen kehityksen hyväksymisestä erilaisiin ruoppaus- ja pengerratkaisuihin. Enemmistö vastanneista kannatti kivipenkereen rakentamista.

Timo Jousmäen ehdottama lahden kapein kohta kivipenkereelle ja siis kävelytielle on kartassa juuri ja juuri Vaasan puolella, kuitenkin aivan lähellä Mustasaaren vesirajaa. Ehdotettu kohta on mitä ilmeisimmin paras, asiantuntemuksella harkittu ja luultavimmin myös toteuttamiskelpoisin reitti ko. idealle. On kuitenkin niin, että mukaan pitää saada myös Mustasaaren kunta, ja mahdollisesti myös Laihia. Jos nimittäin ei mitään tehdä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, niin Laihian joen tulviessa vesi ei enää pääse virtaamaan kunnolla mereen, ja vaarana on tulvajärven syntyminen johonkin yläjuoksun joenmutkaan.

Kokonaisuuteen liittyvät myös isommat kaavoitusratkaisut. Eli tuleeko ja milloin Myrgrundiin asuntoalueita, - entä rakennetaanko joskus Vaasan satamatie Vaskiluodosta Sundomin kautta tekeillä olevalle logistiikkakeskukseen lentokentän lähelle? Jne.

Asukasyhdistyksemme esitti syyskokouksessa 27.11. toiveen sekä Vaasan kaupungille että Mustasaaren kunnalle Vaasan Satamatie -hankkeen ajamista ponnekkaasti eteenpäin kaikin mahdollisin keinoin. Asia on yhteinen ja ajankohtainen, koska kuntien nykyinen raja menee Sundominlahden pohjukassa, joka on kasvamassa umpeen melkoisella vauhdilla. Tämä sinänsä luonnollinen ja väistämätön kehityskulku edellyttää molemmilta kunnilta kykyä sopia yhteisestä suunnittelusta ja aikanaan päätettävien toimenpiteiden aikatauluista ja kustannusten mahdollisesta jakamisesta.


Pohjalainen kysyi tätä verkkokyselyssään: Mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä, jotta meri lainehtisi vapaana Vaasan edustalla vielä lastenlastemme elinaikana?
Vaasan keskustan edustalla olevaa merialuetta, Eteläistä Kaupunginselkää uhkaa umpeen kasvaminen muutaman vuosikymmenen aikana, jos mitään ei tehdä.
Jotta ruovikoitumisen ja kuivumisen uhka väistyisi, on heitetty raju ehdotus: rakennetaan kivipenger lahden yli Sundomin puolelta Svartöstä Suvilahden Pikisaarille.

Yhden vastauksen antaa Ari Lähteenpää. (Lainaus hänen FB-sivultaan)

Unelmoin. Näen silmissäni vaasalaisen lintuparatiisin. Näen kivipenkereen. Sen päällä näen kävely/pyörätien, joka jatkuu "rengastienä" koko kaupunginlahden pohjukan ympäri. Tien varrella näen 4-5 lintutornia. Seison lintutornissa. Näen satoja ja tuhansia joutsenia, hanhia ja sorsalintuja, jotka paikalle saalistelemaan tulleet merikotkat nostattavat ilmaan. Vieressäni näen joukon vaasalaisia, jotka silmät ihastuksesta ymmyrkäisinä huudahtavat: "Emme ikinä voineet kuvitella, että meillä on täällä jotain tällaista."

Vaasan kaupungin kaavoitus: Eteläisen Kaupunginselän suummittelu jatkuu
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...