perjantai 13. joulukuuta 2013

Mielenkiintoista

Maailman museoissa liikkuvat vaasalaiset osaavat olla toisinaan tarkkoja havainnoissaan! Näin pimeän talven keskellä palaan kesäisempiin ja lämpimimpiin tunnelmiin.

Mitä mieltä ollaan tästä?


Kuva: M-L V. Tutunnäköinen veistos Palazzo dei Concervatoriossa Roomassa.

Palazzo dei Conservatori on rakennus Piazza del Campidoglion laidalla Capitoliumissa Roomassa. Nykyään se on yksi Musei Capitolinin kolmesta rakennuksesta. Palazzo dei Conservatori rakennettiin 1300-luvulla. Palatsin alakerroksessa toimi ammattikuntien toimipaikka ja oikeusistuin. 1520-luvulla palatsi uudistettiin Piazza del Campidoglion ohella Michelangelon suunnitelmien mukaisesti. Palatsiin on sijoitettu paavi Sixtus IV:n vuonna 1471 perustama taidekokoelma.

Museon kokoelma on karttunut ajan myötä. Paikkansa museosta ovat saaneet Konstantinus Suuren pää ja käsi, jotka ovat säilyneet osat antiikin aikaisesta, yli 10 metriä korkeasta veistoksesta, sekä Romulusta ja Remusta imettävä Capitoliumin naarassusi. Myös aiemmin palatsin edustan aukiolla sijainnut alkuperäinen Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas on löytänyt paikkansa Palazzo dei Conservatorista (Wikipedia)

Aivan oikein. Vaasassa on Setterbergin puistossa antiikkipatsasjäljennöksiä, joista yksi on nimeltään Poika ja hanhi.


Kuvat: AN. 30.8.2013 Vaasa

Vaasassa on viime vuosina ollut vaikeuksia saada museopuolen rahat riittämään. Myös patsaiden hoitoon on riittänyt entistä vähemmän rahaa. Harmillista on myös se, että patsaisiin kohdistuvaa ilkivaltaa, tyhmiä tempauksia on ollut taas tänäkin vuonna.

Valitettavasti ongelmat näkyvät kaupunkikuvassa. Vaasa on parhaimmillaan todella hieno kesäkaupunki, puistot hyvin hoidettuja, kukkaistutukset varsinkin silmiä hivelevän kauniita. Toivotaan, että myös patsaiden asianmukaiseen huoltoon ja kunnostuksiin riittäisi rahaa ja osaavaa työvoimaa taas ensi kesänäkin. Ja että patsaiden arvostus, kunnioitus kasvaa meidän kaupunkilaisten keskuudessa.

Tiklaspuiston Peikko ja Impi patsas on vielä pystyssä, - ja toivottavasti se ei koskaan kaadukaan! Aika vinossa se jo kuitenkin jo. Myös tämän patsaan kunnossapito kuuluu kaupungille. Kauppaneuvos Tikanojan lahjoitus nimikkopuistoonsa on yksi Vaasan erikoisimmista patsaista, jonka vaiheista ja historiasta olisi kiva saada kuulla lisätietoja. Kuka osaisi kertoa?

Aimo Nyberg, kuvataiteen opettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...