perjantai 13. joulukuuta 2013

13. päivä

Perjantai ja kolmastoista päivä. Leikkimielisellä epäonnen päivällä on vakavat juurensa.


Kuva ja kuvan muokkaus: AN. ”Ilmastonmuutos”
Kuvaa voi jakaa eteenpäin ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Perjantai 13. päivä on yleisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Se on ilmeisesti lähtöisin kahdesta erillisestä taikauskoisesta käsityksestä: perjantai on huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen numero.

Toki asioita voi aina ajatella toisin, ja ihan omin päin, ihan ITE. Aika monella 13 on mukana omassa suosikki lottorivissä, onnen numerona. Todennäköisyyslaskentaa osaavat tosin nauravat tällaiselle taikauskolle ja numeroleikeille.

Mainitsen kuitenkin tänään erään vanhan legendan. Se ansaitsee tulla mainituksi tässä yhteydessä, nimittäin Legendan perjantaista 13. päivästä ja temppeliherroista. Tarinan mukaan päivä olisi saanut merkityksensä kun Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin, joissa temppeliherroja oleskeli, kirjeen, joka oli luvallista avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla.

Lucian päiväKuva ja kuvan muokkaus: AN. Kuvaa voi jakaa eteenpäin ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Pyhän Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää

Uutinen Vaasan Lucia-neidosta 2013

Hyvää päivää kaikille t. Aimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...