keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Laitetaan Vaasa kartalleKuvanmuokkaus: AN. Lentoreitti New York – Uumaja/Vaasa – Shanghai

Yllä oleva maailmankartta ei näytä aivan perinteiseltä, koulukartaston maailmalta. Pyöreän maapallon kuvaaminen kartoilla on aina ongelmallista, pituudet ja leveydet vääristyvät kaksiulotteisella karttapaperilla, ja siksi mm. etäisyyksien mittaamiseen on kehitelty eri aikoina hyvinkin erilaisilta näyttäviä ”kuvakulmia” eli kuvaamismenetelmiä.

Tämä karttapiirros (Azimuthal equidistance-malli) kuvaa todennäköisesti oikeammin pohjoisen pallonpuoliskon etäisyyksiä kuin ns. normaalit kartat, joidenka näkökulma on enemmän päiväntasaajalla olevia alueita suosiva.

Vaasan valtuuston tuore, nuori puheenjohtaja Joakim Strand kirjoittaa tänään (Pohjalainen 2.1.2013) lehtikirjoituksessaan vahvasti ja mielestäni myös viisaasti mm.Vaasan ja Uumajan yhteyksien tärkeydestä, ja – aivan oikein myös Vaasan globaalista sijainnista Shanghain ja New Yorkin välisen lentoreitin "puolimatkassa".

Vaasan päättäjillä, valtuustoon valituilla, on toivottavasti rohkeutta ja kykyä pysyä Joakim Strandin visioiden mukana, näin ainakin itse haluan toivoa! Helppoa se ei välttämättä tule olemaan, koska globaalissakin maailmassa on asioita ratkottava pääasiassa paikallisesti, usein pelkkiä akuutteja kriisejä toinen toisensa perään selvitellen, ja eteenpäin pääsee vain monenlaisten entisten ja nykyisten eturistiriitojen muodostamien karikoiden ja kivikoiden läpi purjehtien.

Vaasasta on aina osattu ja uskallettu lähteä maailmalle, yli merten, kauaskin. Kauppaa tekemään, hakemaan vaikutteita, oppimaan uutta. Nykyään maailmalle mennään ja tullaan takaisin yhtenään, tämä on tuttua arkea monille vaasalaisille, ennen kaikkea laajan, monipuolisen ja kansainvälisesti menestyneen teollisuuden ansiosta.

Toiseen asiaan, mutta Joakim Strandiin kuitenkin edelleen liittyen.

Sain FB:n kautta kutsun tapahtumaan perjantaina 4.1. klo 18 Ritzissä.

EUROPAS & ÖSTERBOTTENS FRAMTID - Framtidsseminarium på Ritz Evenemanget tillägnas Elin Udds livsgärning och livshållning. Föredrag av Sture Udd och i dragarpanelen europaparlamentarikern Nils Torvalds, styrelsemedlem och ordförande i Korsholms näringslivsråd Stig Beijar samt Vasa stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand. Kaffe och ett glas vin vid entrén. Alla hjärtligt välkomna!

Hienoa! Tällaista tarvitaan, tämä on erinomainen tapa aloittaa taas työt! Tällaisella suurella joukolla niin päättäjät, virkamiehet, kuin tavalliset kuntalaisetkin voivat yhdessä taas SIJOITTAA VAASAN MAAILMAN KARTALLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...