torstai 3. tammikuuta 2013

Loma lukemisen seurauksia

Kaksi edellistä blogikirjoitustani ovat – niin, totta kyllä, aika lailla maailmoja syleileviä! Ja siis monen mielestä varmaankin kovin kaukana asukasyhdistysten toimenkuvasta.

Arkisemmat ja konkreettisemmat asiat pitää toki myös muistaa nostaa esiin. Palaan niihin kyllä, mutta sitä ennen vielä lisää jonkinlaista kokonaisvaltaista mietiskelyä. (Saattaa olla, että joululahjaksi saamani Esko Valtaojan kirja Kaiken käsikirja (Ursa) pyörii vielä mielessäni)

Mielestäni on kuitenkin aika ajoin hyvä mittailla asioita eri mittakaavoissa.

Jokainen meistä on oma pieni, mutta ainutkertainen oma itsensä.

Olemme isomman tai pienemmän perheen jäseniä, olemme ”kotoisin” jostakin.

Meillä on lähipiirimme, yhteisömme, joiden intressit ainakin jossain määrin haluamme jakaa, ja ottaa myös vastuuta niistä, omien mahdollisuuksiemme mukaan.

Saatamme kokea kuuluvamme johonkin sosiaaliluokkaan, työyhteisöön, asuinalueeseen, - ja kokea kenties olevamme syntyperäisiä /tänne kotiutuneita tietyn kunnan/kaupungin asukkaita, esim. vaasalaisia.

Me voimme samaistua jopa ”heimoomme”, maakuntaan, kieliryhmään jne.

Olemme uskoakseni jokainen, kukin omalla tavallaan, myös isänmaallisia, olemme kaikki täällä suomalaisia.

Eurooppalainen identiteettimmekin on myös uskoakseni kasvamassa, vaikka eipä sitä koskaan tiedä, mihin EU tästä vielä ajautuu.

Globaalisti ajatellen koko maapallo on kotimme, valtavine haasteineen kaikkineen. Millainen on lastemme ja lastenlastemme elämä? Uskon, että jokaisen omakohtainen vastuu ja teotkin korostuvat tulevaisuudessa.

Jos vielä astumme suurempiin mittakaavoihin, niin loppujen lopuksi olemme kaikki vain osa suurta kosmista kaikkeutta, yhtä samaa tähtipölyä kaikki, pienimmästä suurimpaan, mikrokosmoksesta makrokosmokseen.


 

Kuva: AN. Metallilevylle tehty maalaus, Paula Blåfield: Planeetat 2

Tämän kotiimme hankkimamme taideteoksen herättämät keskustelut vieraidemme kanssa ovat olleet hyvin mielenkiintoisia. Katsojien elämänkokemukset, ammatit, mielialatkin ovat inspiroineet hyvin erilaisia tulkintoja. Juttua on riittänyt niin solutason biologiasta kuin avaruuselokuvistakin. Mikäs tämän hienompaa; nykytaiteen tarkoitus on herättää vastakaikuja katsojissa, tämän taulun äärellä se toteutuu erinomaisella tavalla.

Viikonlopun jälkeen on mukavaa taas palata arkeen ja myös opetustyöhön!
Voimia ja intoa itse kullekin t. Aimo
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...