torstai 31. tammikuuta 2013

Tapio Parkkari haastattelussa

Tämä kirjoitus aloittaa Vaasa ennen ja nyt -sivustolla uuden blogikirjoitus teeman KYSYÄ AINA SAA!
Uskoakseni ajankohtaisiin kysymyksiin on mahdollista saada vastauksia. Haluan löytää ja nostaa esiin tärkeitä asioita ja henkilöitä, jotka osaavat niistä jotain kertoa.KYSYMYS & VASTAUS 1

Kysymyksen esittää: Aimo Nyberg
Vastauksen antaa Tapio Parkkari

Taustaa: (Vasabladet, måndag 20 februari 2006, Björn Nyberg)

Virtuell demokratikanal lockade 133 000 på ett halvår

På stadsbloggen www.vaasalaisia.info kan man säljä gamla skridskor och organisera föreningar, men huvudsaken är att stärka Vasa stads identitet och demokrati.

Sedan ett år tillbaka har Vasa en egen stadsblogg, ett snabbt växande forum för den som vill diskutera och försöka påverka. Det finns också annat på Tapio Parkkaris vaasalaisia.info. Inom kort lanseras Vaasapedia, som kan bli ett virtuellt Vasalexikon.

Det kallas stadsblogg. Det är också ett diskusionsforum. Och en länksamling för allt som berör Vasa. Själv talar Tapio Parkkari om en kanal för demokratin, - e demokrati e - för elektronisk – brukar man också tala om.

Det ska handla om det som avhandlas vid arbetsplatsernas kaffebord, säger Parkkari. Och så skall det gärna nå makthavarna.

KYSYMYS: Jo kahdeksan vuotta jatkuneen työrupeaman jälkeen on syytä antaa Sinun itsesi kertoa missä mennään nyt, mikä on tilanne tänään helmikuun alussa 2013? Ja millaisia tulevaisuuden visioita Sinulla on, jo ihan tuleville kuukausille ja pidemmällekin ajalle?

VASTAUS:
Lyhyesti vaasalaisia.info-sivustosta

Olen helmikuusta 2005 lähtien – siis nyt 8 vuotta – ylläpitänyt Vaasassa kansalaissivustoa, jonka ydinajatuksena on tarjota yhteinen alusta tavallisille vaasalaisille, luottamusmiehille ja virkamiehille, edistää lähidemokratiaa ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia erityisesti tärkeiden asioiden ennakkovalmistelussa.

Sivuston keskeiset osat ovat Blogi ja Foorumi sekä Lyhytviestit ja Puffit.

Blogissa on tätä kirjoitettaessa n. 3050 juttua, uutista tai videota sekä kuvaesitystä, jotka kaikki koskevat Vaasaa, lähinnä Vaasan kulttuurielämää. Esimerkiksi videoita on yli 200.

Julkaisen blogissa joka viikko useita Vaasan kaupungin taidelaitosten, kuten Tikanojan Taidekodin ja Kuntsin modernin taiteen Museon, Mikola-museon jne. tiedotteita. Sekä juttuja/uutisia itse havaitsemistani mielenkiintoisista aiheista. Olen julkaissut näitä kaupungin tiedotteita useita satoja. Selaamalla blogia ajassa taaksepäin asia selviää heti.

Lisäksi blogissa julkaistaan tärkeimpiä foorumikirjoituksia.

Foorumissa on tänään 31.01- 2013 noin 67 170 (ne lisääntyy koko ajan) viestiä ja 670 aihetta, jotka kirjoittanut 1720 jäsentä. Kansalaissivuston formaatin mukaan foorumissa ei ole ennakkosensuuria. Ylläpidon lisäksi foorumia moderoi 1-2 vapaaehtoista.

Lyhytviestit ovat nopea väylä spontaanien mielipiteiden esittämiselle. Ne poistuvat n. viikossa.

Puffit on kaikille toimijoille vapaa itse täydennettävä palvelu, jota käyttää ahkerasti mm. Vaasan kaupunginorkesteri, monet kaupungin toimijat sekä yhdistykset.

Ylläpidän sivustoa vapaaehtoisesti ilman mitään korvausta. Kohonneet sähkölaskut, kaluston uusimistarve jne. ovat tällä hetkellä suurin este toiminnan kehittämiselle ja jatkamiselle.

Tulevaisuuden visioita
Tärkein kohde on yhteistyön kehittäminen Vaasan kaupungin kanssa niin, että kaupunginvaltuuston kokousten videostreemi ja valtuuston kokousten reaaliaikainen kommentointi on mahdollista samanaikaisesti sivuston chatissa.

Tähän liittyy myös kuntalaisten kannalta erittäin tärkeä asia eli äänestyskäyttäytymisen datan siirtäminen vaasalaisia.infoon. Tällä tavoin kuntalaiset näkevät heti kuka on äänestänyt ja miten.

Tämä data on jo olemassa Vaasan kaupungin järjestelmässä. Muita kehityskohteita ovat mm. mobiilipalveluiden ajantasaistaminen.

Sekä Vaasan kaupungin kansalaiskioskin kysymysten ja vastausten esittäminen foorumisa tai blogissa.

Uutena piirteenä on 29.01.2013 valtuutetuille perustettu suljettu facebook-ryhmä, jota tosin kaikki voi selailla. Yritän vaikuttaa siihen, että sivustolla käytävää keskustelua keskustelijat kommentoisivat myös foorumissa.

Tietysti kommentointi on mahdollista ilman keskustelijoitakin. Se vaan vaatii ylläpidolta lisää ilmaista työtä. Vaasalaisia.info palvelussa on jo nyt mahdollisuus lähettää reaaliaikaista videota Bambuser-palvelun kautta sekä käydä yhtäaikaista keskustelua esim. kansalaisten ja luottamusmiesten välillä TinyChat palvelussa.

Lisäksi suunnitelmissa on foorumiin rekisteröityneiden käyttäjien facebookissa julkaisemien videoiden siirtäminen aiheen perusteella vaasalaisia.info blogiin tai foorumiin. Näin esimerkiksi valtuutetut ja luottamusmiehet voisivat kommentoida tärkeitä asioita omilta koneiltaan omassa fb-profiiilissaan ja ne siirtyisivät kaikkien luettaviksi vaaslaisia.info foorumissa.

Sivustolla on myös oma Chatti.

Ainoa realistinen tapa saada tietoa vaasalainaen info, sivustosta on omakohtainen kokemus. Sivuston osoite on http://www.vaasalaisia.info

 
Tapio Parkkari


KIITOS

Seuraa tätä VAASA ENNEN JA NYT -blogia säännöllisesti, uusia kysymyksiä ja vastauksia tulossa lähiaikoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...