sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vuosikymmenet muuttavat kaupunkikuvaa

7. tammikuuta tulee kuluneeksi 142 vuotta C.A. Setterbergin kuolemasta.

Hänen syntymänsä 200-vuotisjuhlan kunniaksi Vaasan kaupunkisuunnittelun ja Pohjanmaan museon yhdessä järjestämä näyttely on avoinna Vaasan Taidehallissa vielä 20.1.2013 asti. Näyttelyssä on mm. pienoismalleja Vaasan kaupunkikuvasta.

Alla olevasta kuvasta näkyy hyvin se miten vanhat, tummemmat palikat, ja uudet, pienoismalliin päivitetyt vaaleammat palikat, erottuvat toisistaan. Tätä suuren lasivitriinin alla olevaa kaupungin pienoismallia on pidetty esillä teknisessä virastossa 1980-luvun alusta alkaen, eikä siihen ilmeisesti ole tehty korjauksia kuin vasta nyt tätä näyttelyä varten. Läheskään kaikkia korjauksia ei millään onnistuttu nyt tekemään, ja siksi näyttelyyn, tämän lasivitriinin kulmalle, on tuotu vihkonen, johon toivotaan tarkkasilmäisiltä kaupunkilaisilta havaintoja puuttuvista rakennuksista ym. kohteista.

En tiedä, tehdäänkö pienoismalliin ennen sen palauttamista teknisen viraston tiloihin (?) jonkinlainen päivitys tämän päivän tilanteeseen, mutta tätä voi ainakin toivoa! Kovin useinhan ei näin ison vitriinin lasikupua ole mielekästä avata, mutta toki esim. kerran viidessä vuodessa voisi olla kohtuullinen välitarkastelun aika.

Kolmessakymmenessä vuodessa on kaupunkikuva muuttunut melko lailla. Tämä on myös se aika, jonka itse olen Vaasassa asunut. Kaikki nämä vuodet olen itse, ja samoin myös oppilaani, valokuvanneet kaunista kotikaupunkiamme. Alkuaikoina pääasiassa diakuvina, ja nyt kymmenkunta vuotta digikuvina. Voisi olla aika alkaa käydä niitä läpi, etsiä parhaat kuvat ja tehdä vaikka niistä vertailevia kuvasarjoja!

Tässä palikkakaupunkia kotinurkiltaniKuva ja kuvanmuokkaus: AN

1. Ympyrän muotoinen erikoisuus, viime vuosien aikana noussut Kompassi-niminen asuintalokokonaisuus on tehty entiselle armeijan varasto- ja huoltoalueelle. Viimeinen neljännes on juuri valmistumassa.

2. Tämä Skanskan vuonna 1995 rakennuttama kerrostalo on päivitetty pienoismalliin. Aikaisemmin paikalla oli matala pieni puutalo.

3. Raastuvankatu 57 on osoite, jossa asun. Tontilta on ollut 80-luvun alussa kadun varrella ja pihalla puutalot, jotka on purettu. Tilalle tuli v. 1983 K.E. Nymanin rakennuttama kerrostalo.

4. Näillä kohdin on nykyään suuri punatiilinen uudisrakennus, entinen armeijan koulutustalo, sittemmin Fritz Jakobssonin taidekeskus, viimevuosina rakennuksessa on ollut eri alojen yrityksiä.

5. Hietalahdenkadun varteen on noussut uusi pitkä ja matalahko kerrostalo

Muitakin muuttuneita kohtia tältä pienoismallin rajatulta alueelta varmasti löytyy, kun oikein tarkkaan katsoo.

Tässä vielä yksi hieno lisäsyy mennä käymään Taidehallissa!

Keskiviikkona 9.1. klo 15 siellä avataan oppilastöiden näyttely. Olen suorastaan utelias, mitä kaikkea se pitääkään sisällään?Valokuvagalleria IBIS on ainoa valokuvataiteen esittämisen keskittynyt galleria Vaasassa

Valokuvagalleria IBIS, Senaatinkatu 1 / Kaupungintalo,
65100 Vaasa Avoinna: ke-pe 12-18, la-su 12-17

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...