lauantai 1. huhtikuuta 2023

Keräyslippaita kiinnostuneille!

 

 Valmiiksi saatiin – sopivasti tähän aamuun, eli ihan oikeaan aikaan!

 


Kuva: AN

Olen tänään aamulla vienyt Vaasan torilla olevaan kaupungin INFO-pisteeseen laatikollisen keräyslippaita, eli ensimmäiset 100 kpl uusia LEIJONA-keräyslippaita, joilla tullaan keräämään varoja Suomen Vapauidenpatsaan kevätpesua varten ja myös kesällä toteutettavan konservoinnin rahoittamiseksi.  

Ensimmäiset lippaat jaetaan tänään nopeimmille, siis koko tämä 100 kappaleen eka laatikollinen menee ilmaiseen jakoon! Nyt kannattaa tulla mukaan talkookerääjäksi!

Muoviin valetun leijona & lohikäärme keräyslippaan saa tämänpäiväisen keräyspäivän jälkeen pitää, kunhan tilittää kampanjatilille keräämänsä rahat. Suurempia lahjoituksia varten infosta saa myös tilisiirtolomakkeita.Tosi suurten lahjoitusten antajien nimet julkaistaan myös paikallislehdissä 9.7. 2023.

Varoja kerätään nyt siis Suomen Vapaudenpatsaan puhdistamista ja myöhemmin kesällä tapahtuvaa suurehkoa konservointia varten. Työ tilataan maamme johtavalta veistosten konservaattorilta Veli-Matti Lassilalta.

Pesu tapahtuu pikaisesti heti vapun jälkeen – edellisestä koko muistomerkin pesusta onkin ehtinyt vierähtää aikaa jo melkoisesti. 

 


Kuvalainaus netistä: kohteessa Vanhoja Valokuvia Vaasasta - Gamla Fotografier från Vasa

Aulis Hietikko, 7. maaliskuu.

”Vapaudenpatsas pestiin joka toinen vuosi, tässä tikkailla Veikko Kuusisto ja alhaalla Börje Brännback. 1968 Rafael Olin.”

 

Kun tänä vuonna tätä yhtä Suomen merkittävintä muistomerkkikokonaisuutta katsoo vain pikaisesti nopealla yleissilmäyksellä, kokonaisuus näyttää olevan aivan entisellään, sellainen kuin se on ollut aina ennenkin.

Tarkemmin katsottuna paljastuu kiviportaikon ja jalustan likaisuus, maali- ym. jäämiä näkyy siellä täällä, ja saumoissa kasvavaa paikoin sammalta. Pääaiheen pronssisissa sotilaissa on epätasaiseksi patinoitunutta raidoitusta ja myös ilmiselvästi pinttynyttä lokinp***aa.

Nyt on oikea aika toimia. Perusteellista huoltoa, osaavan taidekonservaattorin tekemää ”kasvojen kohotusta” tarvitaan nyt!

Kuvien muokkaus ja teksti: A. Aimo Asiallinen, julkaistu 1.4. 2023.

 

Kuvanveistäjä Yrjö Liipolan tekemä Suomen Vapaudenpatsas on vihitty käyttöön 9.7.1938.

Viiden vuoden välein muistomerkillä on pidetty arvokkaat juhlat.

Vapaudenpatsaan paljastuksen 85-vuotismuistopäivänä Vapaudenpatsaalla on taas tilaisuus samaan tapaan kuin oli 75- ja 80-vuotispäivinä.

Kymmenen vuoden takaisia tunnelmia löytyy tästä linkistä: Vapaudenpatsaalla 9.7.2013

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2013/07/vapaudenpatsaalla-972013-juhlat.html 


 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...