torstai 27. huhtikuuta 2023

Siilojen purku alkaa sovitussa aikataulussa

 

Vaasan kaupunki/Uutiset

Siilojen purkaminen alkaa

Julkaistu: 27.4.2023

Rantakadun betonisiilojen purkaminen alkaa suunnitellusti 28.4. Purkutyön toteuttajaksi on valittu Lotus Demolition Oy, jolla on vankka kokemus vaativien purkuhankkeiden läpiviemisestä.

 

Lue uutinen kokonaan 

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/siilojen-purkaminen-alkaa/?fbclid=IwAR13ebhgRhkq4aEwr9kXyHgu3lbxYFU-Zz7sCLQcgVt5gFIxdN7qG9UYzdk 


 

Kertaan viime vuosien aikana esitettyjä mielipiteitä

 

 

Kuva ja kuvanmuokkaus AN

 

Nyt näyttäisi siltä, että purku tehdään asiaankuuluvalla tavalla. Eli alueen asukkaat ja olemassa olevat rakennukset huomioidaan. Suurimmat huolet aiheutuvat lähitalojen asukkaille ja Pohjanmaan museon kokoelmien suojaamisesta, ts. miten niiden vauriot voidaan estää, kun alla oleva kallio ainakin jonkun verran tärähtelee siiloja purettaessa ja myöhemmin uutta rakennettaessa.

Siilojen räjäyttäminen ei tietenkään alun perinkään ollut realistinen idea, vaikka tätäkin jotkut toivoivat.

Ainakin näitä kolmea suhtautumistapaa on viime vuosien aikana julkisuudessa esitetty

1. Mahdollisimman nopeasti vaan eroon näistä rumista ja käyttökelvottomista viljasiiloista. Tämä taisi olla vaasalaisten enemmistön mielipide.

2. Aika lailla kannatusta on saanut myös näkemys siilojen purkamista, mutta ilman uudisrakennusta. Päättäjät eivät tälle kannalle missään vaiheessa lämmenneet. Ranta-alueelle uutta rakentamista ovat vaatineet vahvasti myös rakennusfirmat.
Kaksikaistaisen kadun palauttaminen rantaan asti ei nyt siis toteudu. Puisto/Pohjanmaan museon merenpuoleinen piha (Karl ja Elin Hedmanin uurnahauta museon seinässä) toki tullaan uudisrakennuksen valmistumisen jälkeen kunnostamaan. Alueen ennallistaminen Setterbergin ruutukaavan mukaiseksi olisi ollut mahdollista, mutta ei nyt toteudu.  
Itse olin tämän vaihtoehdon kannalla. Tämä olisi tarkoittanut sitä, että purkutyön suorittavalle rakennusfirmalle olisi pitänyt antaa rakennusoikeutta, ehkä paljonkin, jonnekin muualle.

3. Erityisesti rakennusperinnettä vaalivien näkökulmana oli pyrkiä säilyttämään siilot, ja saamaan niihin uutta käyttöä. On esitetty ristiriitaista tietoa siitä, olisiko tämä ollut mahdollista, ainakin se olisi ollut todella kallista. Nyt aikaa on vierähtänyt aivan liian kauan, - ja se näkyy, ja ihmetyttää vaasalaisia ja muitakin siilojen ohi kulkijoita.   

Näillä näkymin purkutyö on kokonaisuudessaan valmis 24.10.2023 mennessä.

 

Olin tänään 27.4. aamupäivällä siiloja kuvaamassa. Muutama kuva tämän kirjoituksen lopussa.

Kävin myös sisällä museossa ja katsomassa miltä näyttää nyt Muistohallissa. 

 


Muistohallin ikkunan Isänmaa -lasimaalausta ei nyt pääse katsomaan. Konsertoivana ollut teos odottaa pääsyä takaisin paikoilleen, mahdollisesti tähän menee vielä vuosia. 

 


Mannerheimin ja muidenkin Vapaussodan merkittävien päälliköiden rintakuvat siellä ovat paikoillaan. Ainakin nyt.

 

 

Katso lisää

Isänmaa-lasimaalauksen konservointi alkaa (heinäkuu 2022)

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/07/isanmaa-lasimaalauksen-konservointi.html 

Kuvat: AN 27.4. 2023

 

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...