maanantai 26. elokuuta 2019

Vaasalaiset ja meri, ennen ja nyt

Kuvia, maalauksia ym. meriaiheesta Pohjanmaan museossa

https://vaasankaupunginmuseot.fi/pohjanmaan-museo/museo/pohjanmaan-museo/

Lainaus sivulta

Esillä nyt

Meri vie, meri tuo 6.6.–20.10.2019

”Pohjanmaan museon kesänäyttely kertoo meren roolista taiteen ja kulttuurin historiassa. 

Suomen rannikoilla ja saaristoissa meri on koko ajan läsnä. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa se tarjosi ihmisille elannon, ammatin ja kulkuväylän. Samaan aikaan meri oli arvaamaton ja saattoi ottaa yhtä nopeasti kuin oli antanutkin. 

Merimaisema symboloi myös liikkumista ja muutosta. Meren ylitse kulki tavaraa ja ihmisiä, mutta myös uusia ideoita, ajatuksia ja vaikutteita. Vesireittien kautta Suomi on ollut vuosisatojen ajan yhteydessä Itämeren ympäristöön, Manner-Eurooppaan ja kauemmaksikin. 

Suomi on helposti nähty syrjässä olevana maana kaukana Itämeren, Suomenlahden ja Pohjanlahden takana, mutta varsinkin rannikolla meri on muovannut ja liikuttanut ihmisten elämää läpi historian, toteaa näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Tuija Peltomaa. 

Näyttelyyn on valittu useita teoksia mm. Oscar Kleinehilta, Berndt Lindhomilta ja Victor Westerholmilta, jotka ovat tunnettuja meriaiheisista töistään. Näiden lisäksi mukaan on haluttu nostaa teoksia taiteilijoilta, jotka harvemmin yhdistetään merimaalaukseen. Laivojen ja avomeren lisäksi teemaa tarkastellaan saaristo- ja rannikkomaisemien, satamakuvausten ja henkilökuvien kautta. Meri on läsnä näyttelyssä niin luonnonympäristönä, työn ja elannon tuojana kuin vapaa-ajanmaisemanakin. 

Pohjanmaan museossa on esillä yli 70 taideteosta 1800-luvun puolestavälistä 1950-luvulle. Tänä aikana Suomi muuttui hiljalleen maaseutuyhteiskunnasta kaupungistuvaksi yhteiskunnaksi. Rannikoilla pienien kalastajayhteisöjen rinnalle syntyi kaupunkeja, joiden satamia leimasi toimeliaisuus sekä monien kielten ja kulttuurien kohtaaminen. Sekä perinteet että modernin ajan ilmiöt näkyvät sekä näyttelyn teoksissa että niiden kuvaamissa aiheissa.”

Lainaus päättyy


Kuva: AN. Einari Uusikylän maalaus, tyypillistä vaasalaista rantamaisemaa. Teos yksityisomistuksessa.

Vaasalaisissa kodeissa, ja muualle muuttaneiden vaasalaisten asunnoissa saattaa nähdä hienoja meriaiheisia maalauksia, Einari Uusikylän lisäksi monelta muultakin, kuuluisuuttakin saaneelta, ja myös jo valitettavasti unohduksiin jääneiltä taiteilijoilta.

Nyt kysynkin, onko sinulla kotisi seinillä vaasalaistaa taidetta, josta haluaisit kertoa sanoin ja kuvin?

Tai haluaisit, että jostain taiteilijasta / teoksesta tehdään tähän blogiin esittelykirjoitus. Kyse ei ole mistään perusteellisesta tutkimuksesta, taidehistoriallisesta tutkielmasta, mutta tärkeästä asiasta silti.

Pienillä ”sirpaletiedoillakin” on merkitystä. Harmillisinta kun on se, ettei kukaan tajua tällaisia muistoja, ihmisiltä toisille siirtyneitä ajankuvauksia laittaa talteen mihinkään.

Eläkkeellä olevana kuvisopena tällainenkin kulttuuriperinnön kerääminen kiinnostaa minua. Syksyn mittaan teen tähän blogiin, vaasaennenjanyt, ainakin muutaman jutun tästä teemasta.

 Aiheita saa siis mielellään ehdottaa, ja mielellään tulla mukaan jakamaan omia muistoja, tietoja, valokuvia vaasalaisista 1900-luvun kuvataiteilijoista.

Yhteydenotot: aimonyberg(at)gmail.com

Kuva ja teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...