tiistai 20. elokuuta 2019

Onnistunut yleisötilaisuus Vaskiluodon osayleiskaavaluonnoksesta

Näin siis eilen 19.8.2019 Draamasalissa, lyhyt yhteenveto illasta

Lainaus kaupungin kaavoituksen sivuilta

Osayleiskaavaluonnos on nähtävillä 1.7. –30.8.2019 Teknisessä virastossa, Kirkkopuistikko 26 A, 2. kerros, sekä Vaasan kaupungin kotisivuilla:
 
https://www.vaasa.fi/vaskiluodon-osayleiskaava-2040

Lausunnot kaavaluonnoksesta tulee toimittaa kaavoitukseen 30.8.2019 mennessä osoitteeseen Kaavoitus, PL 2, 65101 VAASA, tilapäiseen käyntiosoitteeseen Vaasanpuistikko 17 (6. kerros) tai sähköpostina: kaavoitus@vaasa.fi.

Kaavaluonnosta voi myös vielä kommentoida nettikyselyn kautta

https://app.maptionnaire.com/fi/6673/

Lainaus päättyy

Draamasalin infotilaisuus 19.8.2019, eli luonnosvaiheen kuulemistilaisuus kiinnosti kohtuullisen hyvin vaasalaisia. Paikalla oli tietenkin vaskiluotolaisia, ja myös muita, Vaasan keskustassa asuvia, Sundomissa ja muillakin asuinalueilla asuvia aktiivisia kansalaisia.

Vielä luonnosvaiheessa oleva Vaskiluodon osayleiskaava 2040 esiteltiin pääpiirteittäin kaupungin kaavoituksen toimesta. Sen jälkeen saimme kuulla viiden asiantuntijan kommenttipuheenvuorot:

Matias Jungar: Asuminen

Matti Tuomaala: Luonto

Teijo Seppelin: Satama

Anna Måtts-Fransén: Yritykset ja logistiikka

Pertti Onkalo: Kaupunkirakentaminen ja kiinteistötalous

Tilaisuus jatkui ilta kahdeksaan asti pienryhmien pöytäkeskusteluilla. Jokaisessa pöydässä oli ainakin yksi kaupungin kaavoituksesta kuulemassa ja kirjaamassa esiin tulleita mielipiteitä. Saimme lopuksi kuulla näiden pöytäkeskustelujen yhteenvedot, ja myös ohjeistuksen jatkokommentoinnista ja koko prosessin aikataulusta.

Kaavoituksen toimesta tilaisuutta oli valmisteltu huolella, ja paikalle oli saapunut suuri määrä kaavan valmistelussa mukana olevia henkilöitä. Aikaa olisi tarvittu toki enemmän, sillä isoista asioista on kysymys. Tilaisuutta varten oli laadittu Vaskiluodon osayleiskaavan tavoitteet (13 kohtaa), ja Kaavatavoitteiden mukaiset apukysymykset (- Alueen potentiaali, - Intressien yhteensovittaminen, - Yhdyskuntarakenne, - Luonto ja virkistys, - Liikenne, logistiikka ja satama, - Muut asiat)

Eri pöydissä painottuivat ne asiat, jotka siinä istuvia eniten kiinnostivat. Toivotaan, että kokoamalla nämä kaikki yhteen, kaavoituksessa saadaan riittävän monipuolinen kokonaiskuva, ja tätä luonnosvaihetta seuraa v.2020 alkupuolella sellainen lopputulos, ehdotus Vaskiluodon osayleiskaavaksi 2040, josta päättäjämme löytävät yhteisymmärryksen, ja josta ei mikään taho lähde valituksia tekemään.

Asukasyhdistyksemme Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA – Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf laatii oman lausunnon ko. kaavaluonnokseen liittyen hallituksemme kokouksessa 28.8.

Vaskiluoto on yhdistyksemme toimialuetta (maininta säännöissämme), etenkin virkistysalueiden osalta.

Silta Vaskiluotoon yhdistää kauniin ruutukaavakaupunkimme ja virkistystä tarjoavan monikäyttöisen, ”vihreämmän luontohelmen”, olkaamme tästä suuresti kiitollisia.

Haluan luottaa siihen, että kaupungissamme ymmärretään laajasti, että Vaskiluoto alueena on sekä merkittävä satamasaari, että ihmisten saari.

Vaskiluoto on:

- Suomen ja Vaasan portti länteen, ts. merkittävä satama- ja teollisuusalue, logistisine yhteyksineen
- suurten ja pienenpien yritysten, monenlaisten palvelujen toiminta-aluetta
- asuinalue nykyisille ja uusille vaasalaisille
- kantakaupungin asukkaiden, kaikkien vaasalaisten ja turistien monipuolinen virkistysalue
- luontoarvoja suojeleva, vaiherikasta rakennus- ym. historiaansa kunnioittava alue Vaasassa


Ollaan mukana vaikuttamassa. Ratkaisuja ei kukaan tai mikään taho voi yksipuolisesti sanella. Kaikkia tarvitaan mukaan, erilaisten näkökulmien esiintuomista, halua vuorovaikutukseen, luottamusta demokraattisiin prosesseihin. Näin tämänkin vaan on hyvä mennä, nyt ja jatkossakin.

Aimo Nyberg VKA ry:n varapj.Kuva: AN. 28.7.2019. Vaskiluodon öljysatama.

Valitsemani kuvituskuva ei liity ylläolevaan kirjoitukseen. Vaskiluodon tulevaisuuteen kylläkin, ainakin siinä mielessä, että öljysatamamien turvallisuusmääräykset estävät uusien asuntorakennusten tekemisen tietyn etäisyyden sisälle näistä öljysäiliöistä.

Kuva ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...