tiistai 6. elokuuta 2019

Idea Sisäsataman veistospihasta

Sisäsataman yleissuunnitelmaan vielä 2015 kuulunut hieno idea veistospihasta Kuntsin modernin taiteen museon merenpuoleiselle sivustalle on joko edelleen kesken tai sitten koko ajatuksesta on luovuttu?

Kun vertaa näitä neljän, viiden vuoden takaisia suunnitelmia tämän päivän tilanteeseen huomaa, että vuosia kului, laiturialuetta laajennettiin, töitä on tehty pitkään ja näyttävää jälkeä on saatu aikaan, mm. valaistus, penkkejä istumiseen alueella on ihan kiitettävästi.

Veistoksia on tullut, - yksi. Laila Pullisen teos Sibyllä v. 2017. Sille löytyi paikka, tietääkseni juuri siihen kohtaan, johon taiteilija sen itse ”määräsi”.

Aikaisemmin jo Nandor Mikolan akvarellimuseon ajoilta on alueella ollut, nykyisen Kuntsin modernin taiteen eteläpäädyssä oleva, korkea Meander-niminen veistos. Teos on Asko Halmeen tekemä, ja Mikolan säätiön lahjoitus kaupungille.

Kesällä 2018 rantaan tehtiin uusi lisäys. Sisäsataman terassi Inre Hamnen Terass / Cafe Kuntsi. Toteuttajana terassille, samoin kuin alueella sekä viime kesänä, että tänä kesänä heinäkuun lopulla järjestetyillä Vaasa Festivaaleilla on monitoimimies, promoottori, kaupunginvaltuutettu Tommi Mäki.

Kaiken ei tarvitsekaan, eikä aina edes voikaan, mennä suunnitelmien mukaan.

Veistospiha on sen verran mahtava idea, että sen suhteen toivoisi kyllä päättäväistä asioiden eteenpäin viemistä, sellaisella aikataululla kun kaupungin varat sallivat. Taiteen ei tulisi olla se, josta voidaan aina tinkiä!

Vaasan kaupungin kulttuuri puolella on väkeä vaihtunut, myös lautakunnissa on myös uusia henkilöitä. Näin Taiteiden Yön aikoihin Sisäsataman ja museon merkityksestä kuntalaisten kohtaamispaikkana on syytä keskustella.


Lainaus, Pohjalainen 16.1.2015 (valikoituja kohtia kirjoituksesta)

Sisäsatamasta tehdään kuntalaisten kohtaamispaikka 
Reilulla puolella miljoonalla eurolla lisää tekemistä ja viihtyvyyttä 

JARI JURKKA
 
"Kaupunki aikoo pienellä rahalla saada sisäsatamasta entistä viihtyisämmän ja käytettävämmän kokoontumis- ja oleskelupaikan kaupunkilaisille. Uusi sisäsataman yleissuunnitelma sisältää esiintymistorin, neljä nykytaiteellisia veistosta ulkosalle, oleskelualueen istuskelupenkkeineen merellisen näkymän ihailuun, uuden laiturin lyhytaikaiseen venepysäköintiin sekä selkeämpää pysäköintiä. Kesäkuiselle Kalastuksen päivälle on jätetty oma tilansa.””Kuntsin modernin taiteen museorakennuksen eli entisen tullipakkahuoneen ja laiturialueen väliin jäävälle alueelle ollaan suunnittelemassa veistospihaa, johon lahjakkaimmat nykytaiteilijat saavat luoda neljä veistosta jalankulkijoiden iloksi. Esiintymistorin idea on siinä, että varsinkin keväällä ja alkusyksyllä kouluilla ja koululaisilla uskotaan olevan tarvetta järjestää erilaisia esiintymisiä ja tapahtumia viihtyisällä ranta-alueella. Toki tilaa voivat käyttää kaikki kaupungissa toimivat ja miksei muualtakin tulevat järjestöt ja yhdistykset omien tempausten ja tapahtumien pitämiseen ja esiintymisiin.” 

… 

”Tarkoitus on käyttää kaupungin omaa liikuteltavaa esiintymislavaa, joten mitään pysyviä rakennelmia ei esiintymistorille tulisi. Sen yhteyteen ja laituriin ulottuvalle alueen osalle on tulossa istuskelutasoja tarpeellisine penkkeineen. Paikalta on hyvät ja mukavat näkymät tarkkailla veneliikennettä ja Hietasaaren elämää. Kalatoriksi nimetty ja suunniteltu alue on käytännössä vain jokavuotisen Kalastuksen päivän tarpeita varten nimetty alue. Näköpiirissä ei ole, että kalan torimyynti Sisäsatamassa koskaan olisi niin suurta, että käyttöpäiviä tulisi lisää. Yleissuunnitelmassa tuon alueen nykyinen pysäköintikäyttö on tarkoitus ohjata reilut sata metriä etelään alueelle, jossa on pidetty kirpputoreja. Pysäköinti on tarkoitus merkitä nykyistä selkeämmin.””Veistoksineen, penkkeineen ja laitureineen sekä pintatöineen hanke maksaa luokkaa reilut 500 000 euroa. Tosin Kuntsin modernin taiteen museosta ei haluttu antaa minkäänlaista hinta-arviota veistoksista.” Kuva lainaus samasta Pohjalaisen jutusta


Tutustu netissä

Kuntsin modernin taiteen museo

https://vaasankaupunginmuseot.fi/kuntsi/museo/kuntsin-modernin-taiteen-museo/


Sisäsataman terassi Inre Hamnen Terass / Cafe Kuntsi

https://sisasatamanterassi.fi/


Kuvalainaus Pohjalaisesta 16.1.2015
Teksti: Aimo Nyberg, kuvisope, eläkkeellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...