TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

lauantai 27. toukokuuta 2017

HARALD BOUCHT

Muistolaatta on paljastettu 27. päivä toukokuuta v. 2000. Tänään on kulunut jo seitsemäntoista vuotta siitä, kun tämä muistolaatta Harald Bouchtin elämäntyön kunniaksi kiinnitettiin osoitteessa Hovioikeudenpuistikko 1 kerrostalon seinään. Tällä paikalla on aikaisemmin ollut puutalo, Paradiset – Paratiisi nimeltään. Sen suojissa moni sai turvan vaikeina aikoina, kun isänmaamme vasta haaveili itsenäisyydestä.

Tapahtumat ja asiat, joista muistolaatta meitä muistuttaa, ovat Suomen itsenäistymiseen liittyviä, yli sadan vuoden takaisia asioita, sekä Vaasan ja koko itsenäisen Suomen historian ensimmäisiin vuosikymmeniin liittyviä tapahtumia.

Harald Bouchtin elämä ansaitsee 2000-luvun suomalaisten huomion, suuren kunnioituksen. Näitä asioita on syytä pitää esillä erityisesti nyt, kun vietämme maamme itsenäisyyden merkkivuosia 2017 -2018.


Harald Bouchtin muistolaatta löytyy Rantakadun ja Hovioikeudenpuistikon risteyksestä.Kuvat: AN.


Kuva: Anders Bouchtin kokoelmista, saatu julkaistavaksi tätä kirjoitusta varten.Kuvat: Anders Bouchtilta. Harald Bouchtin elinaikana hänen kotinsa oli tässä Paradiset nimisessä talossa.


Lainaus Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harald_Boucht


Harald Boucht (27. marraskuuta 1872 Vaasa – 3. elokuuta 1963 Vaasa) oli suomalainen hovioikeudenneuvos. Hän oli 1900-luvun alussa mukana aktivistien toiminnassa ja myöhemmin jääkäriliikkeessä sekä Lapuan liikkeessä.

Hän pääsi ylioppilaaksi 1891 Vaasan ruotsalaisesta lyseosta ja suoritti Helsingin yliopistossa yleisen oikeustutkinnon 1895.

Boucht sai varatuomarin arvon 1898. Boucht oli asianajajana 1901–1911. Hän toimi Vaasan hovioikeudessa kanslistina 1908–1910, notaarina 1910–1915, viskaalina 1915–1917, asessorina 1917–1927 ja hovioikeudenneuvoksena 1927–1932. Hän oli Vaasan kaupunginjohtajana 1929–1932 ja Ilmajoen tuomiokunnan tuomarina 1932–1942. Viimeksi Boucht toimi eläkkeellä ollessaan poikansa Christerin vuonna 1941 Vaasaan perustaman Asianajotoimisto Christer Bouchtin palveluksessa neuvottelevana lakimiehenä 1942–1963.

Boucht osallistui 1900-luvun alussa aktivistien toimintaan ja hän kuului Voima-liiton perustajiin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Boucht toimi jääkärivärvärinä ja organisoi aseiden salakuljetusta Saksasta Vaasan seudulle. Suomen sisällissodan aikana Boucht oli valkoisten Vaasan sotilaspiirin päällikkönä. Boucht kuului 1930-luvun alussa Lapuan liikkeen valtuuskuntaan.

Harald Boucht oli naimisissa vuodesta 1901 Beda Irene Finnilän kanssa. Heidän poikansa oli asianajaja ja arktisten alueiden tutkimusmatkailija Christer Boucht (1911–2009).


Lainaus lehdestä VETERANEN av år 1918, Nr 1/127 Juni, 2000

”På den plats där Harald Boucht i tiden bodde i trähuset ”paradiset” reser sig idag ett betonghus i åtta våningar. På dess gavelvägg mot Hovrättsesplanaden avtäcktes lördagen den 27 maj en mässingsplatta för att hedra minnet av den legendariska aktivisten och motståndsledaren Harald Boucht.”

Generalmajor Sami Sihvo höll avtäckningstalet: ” – Efter den ryska revolutionen grundades i Vasa en centralorganisation vars verksamhetsonråde var det svenskspråkiga kustområdet från Övermark till Oravais. Som chef för denna organisation var den modige aktivisten och hovrättsassessorn Harald Boucht, som redan från seklets början energiskt lett såväl det passiva som det aktiva motståndet. Den av Boucht ledda organisationens uppgift var att förbereda frihetskriget, bl.a. genom att grunda och skola skyddskårerna.”Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa kuvien ottamisessa jne. Kommentoi / aloita /osallistu keskusteluun aiheesta Harald Boucht osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti