perjantai 15. maaliskuuta 2019

Vaasa postikortit

Keräilijöillä on meillä Vaasassa aikamoiset kokoelmat kotiseutuaiheisia postikortteja! Tiedän useitakin heistä, joilla on suorastaan aarteita.

Harmittavasti niitä säilytetään kuin oravat tammenterhojaan, piilossa omissa kätköissään. Harvoin niitä on laitettu esille näyttelyihin, tai niistä on tehty julkaisuja, ei edes pienempiä kirjoituksia lehtiin tai blogeihin.

Yhdessä asiassa on kyllä menty eteenpäin. Vaasa aiheisia postikortteja on viime vuosina alettu jakaa erilaisilla nettifoorumeilla. Eli skannattuja / valokuvattuja postikorttikuvia suorastaan jo vilisee netissä.

Se mitä itse kaipaan, kuvien jakamisen lisäksi, ovat faktatiedot. Etenkin postikorttien taustapuolella olevat tekstit, merkit, logot ym. olisi hyvä julkaista kuvan mukana kaikkien nähtäviksi. Pelkällä kuvalla kun kuva-aihetta tunnistamaton ulkopuolinen ei juurikaan tee mitään. On toki hauskaa, jännittävääkin seurata kohteiden tunnistamista, ja on ilman muuta tärkeää myös jakaa muistoja kuvan maisemaan ja aiheisiin liittyen.

Lähteet, historialliset faktat ovat hyvin tärkeitä. Kuka on valokuvaaja? Kuvausajankohta, ja paikka tarkasti. Missä postikortti on tehty, kuka sen on julkaissut, mikä taho on esim. kerännyt varoja kortin myynnillä jne.


Tässä yksi mielenkiintoinen esimerkki


Kuva: Skannattu postikortti yksityishenkilön kokoelmista. Skannaus: AN.

Kuvapuolella teksti: Wasa – Promotion 1909. Kortin kääntöpuolella teksti: 
UNION POSTALE UNIVERSELLE 
CARTE POSTALE 
Grand-DuchénFiland 

Serie A. No. 7. Harry Schauman´s Bokhandel. 


Huom. Tekstissä lukee tosiaan Filand, eikä Finland. Ilmeisesti hauska painovirhe.


Minulle herää kysymys, onko jollain vaasalaisella keräilijällä tämä Serie A kokonaan? Luultavasti sarjassa on siis ainakin seitsemän korttia? Jos jollain on, niin olisin todella otettu, jos kuvasarjasta voisi tehdä tämän tapaisen blogikirjoituksen, ja siis julkaista netissä kyseiset kuva ja selostukset.


Asukasyhdistyksemme pj. Birgita Långin johdolla olemme käynnistäneet Wasa då och nu -projektin, jonka ideana on koota samasta kaupunkiosoitteesta kuvaparin, - esitellä entinen ja nykyinen rakennus. Ja näistä perusfaktat.

Vanhoja kuvia etsitään vielä, ja uudet kuvat samasta osoitteesta kuvataan kevään ja kesän aikana. Projektiin voi tulla mukaan, sekä jakamaan vanhoja kuvia, etsimään tietoja kohteista, ja myös  kuvaamaan tämän päivän tilannetta.

Yhteydenotot:
Aimo Nyberg VKA ry:n tiedottaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...