maanantai 11. maaliskuuta 2019

Hallituksen perintö

Mielipidekirjoitus

Kalle Lanamäki

Hallituksen perintö

Kun aikoinaan sotaväessä jokin oli pantava uusiksi, saatettiin sotilashuumoria viljellä seuraavasti: ”Tekemänne asento on surkea, korjataanko vanha, vai tehdäänkö uusi?” Tai: ”Kokardin on oltava linjassa nenän kanssa. Kumpaa siirretään?”

Näissä mietteissä kuuntelin soten pakkorunnauksen hautaamista.

Selvää on, että ainakin se soten ”te” eli terveydenhoito on saatava nykyistä paremmaksi. Mutta pakkomielle siitä, että se tapahtuu siirtämällä valtion rahat hoivabisnekselle, tuli kuopatuksi yhden tervejärkisen ja omantunnontarkan suupohjalaisen vanhushoitajan rohkeuden takia.

Näyttää pahasti siltä, että saattohoitoon joutunut nykysote pohjautui ikävään lehmänkauppaan.

Tiivistän asian näin: Kokoomus oli valmis puoltamaan kepun vallan sementoinnin maakuntiin. Hintana olisi ollut kepun suostuminen valtion rahojen lapiointiin yksityisbisnekselle.

Bisneksen kylmä välinpitämättömyys hoidon laadusta paljastui kreivin aikaan. Lehmäkaupan dominoefekti kaataa maakuntamallin kun kerran epäpyhän kaupan toinen pilari kaatui.

Hallitus joutui saattohoitoon itsekin, joten sen perintö on selvä. Ainut aikaansaannos on termi sote. Tästä on hyvä jatkaa ja kehittää rehellinen sisältö tuolle käsitteelle. Rehellisyydellä tarkoitan sitä, että keskiössä on kansan hyvä - ei bisneksen tai poliittisen sementoinnin.

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kirjoitus julkaistu ensimmäisenä Pohjalaisessa 11.3. 2019Kuvituskuvat: AK, 26.4.2016. Kalle Lanamäki pitämässä alustusta asukasyhdistyksemme asukasillassa Vaasan sotilaskodissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...