maanantai 18. maaliskuuta 2019

Vaasan Kauppatorin laidan rakennuksia

Tänään, nyt

Palaan vanhoista Vaasa postikorteista tähän päivään.

Kävin eilen sunnuntaina Vaasan Kauppatorilla. Katselin ja kuvasin torinlaidan rakennuksia, eli miltä näytti Vaasan Cityssä maaliskuun puolessa välissä 2019.

Viime viikon perjantain blogikirjoitukseni oli ilmakuva, postikortti samasta paikasta 60 / 70-luvulta.

Katselin torilla ympärilleni, mitä näin?

Vaasan komeaa keskustaa, vanhempia ja uudempia arvorakennuksia. Suomen Vapaudenpatsaan ympäristö on ollut tämän näköinen jo vuosikymmenet. Kävelykeskustaa on toki kehitetty, laajennettu, ja autoja itse torilla on vähemmän kuin joskus ennen. Esiintymislava, kiiltävä laatikko tuli jokunen vuosi sitten keskelle toria, mahdollistamaan monenlaiset musiikki/ tanssi ym. tapahtumat.

Itse en muista ympäröivissä rakennuksissa tapahtuneen kolmeenkymmeneen vuoteen muita muutoksia kuin Alatorin huoltoaseman purkamisen, ja sen tilalle tehdyn kulmarakennuksen. Tämä yhtenäisti Alatorin puolen rakennuskorkeuden, ja täydensi myös omalla arkkitehtuurillaan torinlaidan tyylien kirjoa.

En tarvinnut aurinkolaseja

Arkkitehtuuri kuvaamiseen ei ole ns. oikeaa, parasta vuoden- tai vuorokauden aikaa. Auringonpaisteessa valoa on toki enemmän, mutta myös kontrastit ovat silloin kovin suuria, valoisat ja varjoisat alueet rakennusten yksityiskohdissa voivat olla vaikeasti hallittavissa.

Yöaikaan, keinovalojen tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntämällä voi joskus onnistua luomaan aivan uskomattomia tunnelmia.

Kesäsateessa, tai lumipyryssä kohde on aina erityisen ainutkertainen.

Tänään ei satanut, sumu oli hälvenemässä, ja taivas tasaisen ilmeetön. Sää eilen sunnuntaina oli kovin harmaa, kadut loskaiset. Eli tyypillinen hetki talven jo luovuttaessa, ja päivien pidentyessä, lämmetessä, kevään pyrkiessä hallitsemaan luontoa ja ihmisten mieliä. Jokunen viikko tässä vielä menee, näissä välikauden keleissä.

Kuvat: AN. 17.3. 2019. Vaasan Kauppatori puolen päivän aikoihin.

Vaasan kauppatorilla voi ”päätä kääntämällä” nähdä eri aikakausien arkkitehtuuria. Jos on aikaa, ja halua tarkastella niiden yksityiskohtia, niin takuulla yllättyy. Rakennuksissa on paljon mielenkiintoisa yksityiskohtia. Silmilläkin niitä kyllä näkee, mutta kamera on ehdoton apuväline, kun haluaa rajata jonkun kohdan, ja tuoda vain sen tarkasteltavaksi.

Näihin yksityiskohtiin, ja arkkitehtuurityyleihin ajattelin palata toukokuussa. Kun kevät on tuonut kaupunkikuvaan lämpöä ja vehreyttä, ja torilla on taas vilkkaampaa, - ihmisiä, - myyntikojuja, -ainakin jäätelökioskit ja kahvilat avattu.

Wasa då och nu – entinen ja nykyinen Vaasa, eli samassa osoitteessa olleiden rakennusten vertaileva esittely alkaa tässä blogissa lähiaikoina. Aloituskohteena tulee olemaan Ylätori, ja siellä ollut Wolffin talo / ja sen paikalla nykyään oleva Rewell Center.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Eläkkeellä oleva kuvataiteen opettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...