maanantai 4. maaliskuuta 2019

Tästä kohti pääsiäistä

Talviloma, koululaisten hiihtolomaviikko meni jo. Ei ollut Vaasan seudulla enää oikein talviurheilukelejä, - eikä penkkiurheilijoillekaan tarjottu Seefeldissä hiihdon MM-kisoissa huippuhetkiä.


Kuva: AN, maaliskuu 2011. Latureittejä Sundominlahdella.

Jäällä hiihtäminen on perinteinen ilon aihe vaasalaisille. Hyviäkin talvia on aina silloin tällöin. Tänä talvena ei. Vaikka pakkasiakin vielä on, varovaisuus jäällä on paikallaan.

Toivottavasti tulevina talvina päästään taas jäälle nauttimaan, - hiihtämään, kävelemään, kevätrusketusta kasvoille hakemaan...


Eilen oli laskiaissunnuntai, ja tiistaina sitten varsinainen laskiainen. On siis seitsemän viikkoa pääsiäiseen. Alkamassa on 40 päivän paasto (sunnuntait jätetään pois laskuista), - jos uskonnollisia perinteitä haluaa noudattaa.

Laskeutuminen paastoon, ja paastosta pääseminen, tätä nämä sanat merkitsevät Kustaa Vilkunan kirjan Ajantieto mukaan (Otava, ensimmäinen painos v. 1950). Mielenkiintoine opus, jossa kerrotaan siis vanhoista merkkipäivistä sekä kansanomaisesta talous- ja sääkalenterista enteineen.

Paastoamiseen on kuulunut monenlaista kieltäytymistä. Ruuassa on säästelty, jopa kielletty liharuuat. Kalaa ja kasviksia suosittiin. Työntekoakin saatettiin vähentää, samoin kulkemista hevosilla jne. Katollisen ja ortodoksisen kirkon tapoja ei kylläkään noudatettu luterilaisen kirkon piirissä kovinkaan kirjaimellisesti.

Laskiaissunnuntain paikka kalenterissa vaihtelee vuosittain. Myöhäisintään se on 7. pnä maaliskuuta. Pääsiäinenkin on tänä vuonna 2019 hyvin myöhään, eli vasta 21.4. Ajankohdan määrittely kun tehdään ikivanhalla säännöllä: Pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Kyllä se pääsiäinen sieltä tulee, ja muutkin kevään merkkipaalut omalla paikallaan. Siitäkin huolimatta, vaikka eivät paastoaminen, ja ulkoilun ja kuntoilun lisääminen kovin hyvin onnistuisikaan.

Tähän aikaan vuodesta oma vaakani kyllä minua muistuttaa. Muutama kilo olisi hyvä saada pois.

Perinteisillä asioilla, kuten paastoamisella on tärkeä asema meidän ihmisten elämässä. Vuodenkiertoon kuuluvat viisaudet antavat meille jotain mitä odottaa, rytmin, kalenterin elää arjet ja pyhät. Omaa elämäämme, - tätä maailman menoa ihmetellen.

Mukavaa maaliskuuta kaikille!

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...