maanantai 18. maaliskuuta 2019

Hienoja suunnitelmia Vähässäkyrössä

Kirkkosaaren virkistysaluetta kehitetään

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

”Vuosikymmeniä vähäkyröläisten virkistys- ja ulkoilualueena toiminutta Kirkkosaarta kehitetään yhteisvoimin. Arvokkaaseen kulttuuri- ja luontoympäristöön laadittu suunnitelma parantaa alueen käyttömahdollisuuksia ympärivuotisesti.”

Suunnitelma on nähtävillä kaupungin verkkosivuilla ja Vähäkyrö-talolla 13.-27.3.2019,

https://www.vaasa.fi/uutinen/kirkkosaaren-virkistysaluetta-kehitetaan

Suunnitelma löytyy osoitteesta:

https://www.vaasa.fi/kuulutukset/kirkkosaaren-virkistyskaytto-ja-maisemanhoitosuunnitelma-nahtavilla

Erinomaista työtä on tehty!

Alue ansaitsee nyt ”kasvojen kohotuksen”, eli pitkäjänteisen suunnitelmien toteuttamisjakson. Tähän tarvitaan Vaasan kaupungin toimia yhdessä erilaisten yhdistysten ym. toimijoiden kanssa.

Olimme paikanpäällä Vähässäkyrössä viime vuonna (2018) Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksen retkellä toukokuun lopulla. Päiväretkellä kuvasimme paikalliset patsaat ja muistomerkit (Rojekti X= hanke) tarkoituksena liittää kaikki Vähänkyrön julkiset patsaat ja muistomerkit osaksi Vaasan kokonaisluetteloa.

Oppaanamme meillä oli osaavia Vähänkyrön kotiseutuaktiiveja. Päivä oli mahtava kokemus! Vakuutuimme todellakin siitä, että Vähäkyrö on todellista kulttuuriseutua. Kiersimme paljon muuallakin kuin vain Kirkkosaaren alueella. Näkemistä riitti museossa ja maastossa!

Itseäni hämmentävää eniten se, että Vähäkyrö on tuossa ihan lähellä, ja nykyään siis osa Vaasaa, eikä siellä silti ole tullut juurikaan käytyä. Onneksi tilanteen voi korjata.

Lainaus ylläolevasta kaavoituksen selostuksesta:

Vähänkyrön Kirkkosaari - Virkistyskäyttö- ja maisemanhoitosuunnitelman selostus

”Suunniteltava alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön RKY2009 sekä valtakunnallisesti arvokkaaseen Kyrönjoen maisema-alueeseen 1995. Kyrönjoen rantatörmältä kohoava kirkko on yksi harvoista 1700-luvun kustavilaisista kivikirkoista. Kirkon eteläpuolella, Kirkkosaaressa sijaitsi pitäjän ensimmäinen kirkko 1610-1643. Saarella on myös Krimin sodan aikainen venäläisten kasakoiden hautausmaa. Kaavontönkän rautakautinen kalmisto sijaitsee suunnittelualueen eteläisellä mäenkumpareella. Mäen laella, tunnelmallisessa kuusimetsässä on kaksi hautaröykkiötä ja polttokenttäkalmisto. Kaavontönkkä on Pohjanmaan huomattavimpia rautakautisia kohteita. Ensimmäinen Kyrönjoen ylittävä silta valmistui v. 1624. Sillalla on ollut suuri vaikutus Vähänkyrön kehitykseen. Yli 200 vuoteen se oli ainut joen ylittävä silta.”

Lainaus päättyy

Tutustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin

https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen




 Kuvat: AN. 26.5.2018. Kyröjoki, molemmilta puolilta, ja Merikaarron riippusilta.


Tulviiko Kyrönjoki tänä keväänä?
Se voisi olla ensimmäinen syy lähteä käymään Vähässäkyrössä.

Pläkkyrimuseo on jossain vaiheessa tulossa Savilahtitalon piha-alueelle.
Siellä pitää tottakai käydä.

Ja niin, kokonaan näkemättä minulla ovat nämä: Mestooplassi, Jättiläisentie ja Kylymä helvetti. Näissä kohteissa aion vielä siis käydä! Retken ajankohta on luultavimmin toukokuun lopulla (suunnitelmissa siis kuvasafariretki näihin kohteisiin, - mukaan mahtuu muitakin).



Vähäkyröläiset laittoivat kovien kansien väliin oman historiansa. Aina jääkauden ajoilta tälle vuosituhannelle asti. Tämäkin oli kulttuuriteko, joka kertoo omanarvontunnosta, rakkaudesta omaan kotiseutuunsa.

VÄHÄKYRÖ historian valossa on upea kirja! Sen tekemiseen käytettiin 7 vuotta. Kirjoittajina Pekka Mäenpää ja Risto Kiviranta. Kustantajana Vähäkyrö-Seura, 2017.

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...