Napuen taistelun muistomerkki Vähänkyrön kirkon sivustalla. Tummasävyisen kivipaasiin on koottu 18 pikkukiveä, jotka symbolisoivat vähäkyröläisiä kyliä.
Teos on paljastettu 5.8.1979. Napuen taistelu oli 1714.
Kuvat: AN. 26.5.2018. Napuen taistelun muistomerkki on aivan kirkon vieressä. Sankarihautojen keskellä on Vähänkyrön sankaripatsas.
Lue perustiedot Napuen taistelusta
https://fi.wikipedia.org/wiki/Napuen_taistelu
Muistomerkin osoite:
Kirkonsilta 1, Vähäkyrö, Vaasa
Muistomerkin suunnittelija Erkki Välimäki.
Isossakyrössä ja Napuella myös muistomerkit
Napuen taistelulle on pystytetty Pohjanmaalle useita muistomerkkejä.Tutustu esim. tähän.
Lainaus Isonkyrön nettisivuilta
https://isokyro.fi/hyvinvointipalvelut/kulttuuri/kultturikohteet/napuen-taistelun-muistomerkki/
Napuen taistelun muistomerkki
os. Pohjankyröntie 28, 61500 Isokyrö
Suuren Pohjan sodan viimeinen kenttätaistelu käytiin Napuella. Kenraali Armfeltin johtamat Ruotsi-Suomen karoliinijoukot taistelivat kaksi kertaa vahvempaa ruhtinas Galitzinin venäläisarmeijaa vastaan. Taistelussa kaatui n. 1500 venäläistä ja n. 3000 suomalaista, niiden mukana n. 1000 lähiseudulta nostettua kotiseutunsa puolustajaa.
Ruotsi-Suomen armeijan voittojen sarja Suuressa Pohjan sodassa alkoi marraskuussa 1700 Narvassa. Sodan käännekohdaksi muodostui Pultavan musertava tappio 1709. Isossakyrössä helmikuun 19. päivänä 1714 käytyä Napuen taistelua voidaan pitää Ruotsi-Suomen mahtavuuden ajan päätepisteenä. Kun kenraalimajuri, kreivi Carl Gustaf Armfelt otti Hämeenlinnassa 6.8.1713 vastaan Suomen armeijan ylipäällikkyyden, oli miltei koko eteläinen Suomi venäläisten hallussa. Armeija oli puutteellisesti varustettu ja hajoamassa. Nälkä oli uhkaamassa eikä Ruotsista ollut tulossa minkäänlaista apua pyynnöistä huolimatta.
Venäläisten tilanne oli toisin. Ylipäällikkö, kenraali-luutnantti, ruhtinas Mihail Mihailovitsh Galitzinin komennossa oli hyvin koulutettu ja varustettu tsaarin armeijan valiojoukko. Kostianvirran taistelun 6.10.1713 jälkeen Armfelt vetäytyi joukkoineen Pohjanmaalle. Saatuaan tiedon venäläisten lähestymisestä hän kokosi kiireesti joukkonsa, joista osa oli majoitettuna Lapualle ja osa Isoonkyröön. Lähipitäjien kaikki taistelukykyiset miehet kutsuttiin myös aseisiin. Kaikkiaan Armfeltilla oli käytettävissään noin 5500 miestä, näistä vakinaista jalkaväkeä oli 3000 miestä ja 1000 ratsumiestä. Ruhtinas Galitzinin komennossa arvioitiin olevan lähes 16 000 miestä (todellisuudessa heitä oli n. 11 000, joista 6000 jalkamiestä ja 5000 ratsuväkeä).
Napuen taistelun jälkeen alkoi Isonvihan aikakausi.
Napuelle on pystytetty vuonna 1920 arkkitehti Matti Visannin suunnittelema vaikuttava monumentti.
Sodan ja Rauhan tie
Lainaus päättyy
Tutustu Vähänkyrön kiehtovaan menneisyyteen ja nähtävyyksiin
https://issuu.com/graafisetpalvelut_vaasa/docs/vahakyro_esite_screen
Kuva AN
HUOM! OBS!
Hyvät ystävät!
Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!
Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!
Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Napuen taistelun muistomerkki netissä,
suora linki fb-kohteen kommentoihiin TÄÄLLÄ
Rojekti X = sivusto
https://www.facebook.com/rojektixon/
Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com
Sitoutumaton ja vapaa kaupunkiblogi. Myös Sinun kirjoituksillesi ja kuvillesi!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
LUITKO JO TÄMÄN?
Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!
Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti