keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Jälleenvalokuvauksesta Vaasassa


Kuvaparit:

1. Tiklas Oy:n tehdasrakennus
2. Vaasan Sokeritehdas
3. Vaasan Saippua Oy

Kuvat kirjasta Vaasa vanha ja uusi kaupunki, Kustannusliike Silta, Turku, 1949. s. 112.

Samat kohteet nyt (aivan samoille neliömetreille ei ollut mahdollista mennä),
Aimo Nyberg, 26.9.2018


Jälleenvalokuvaus on termi, jota lyhyesti sanottuna käytetään tilanteesta, jossa valokuvataan samassa paikassa, josta joku muu on aikaisemmin ottanut valokuvan. Näin asian määrittelee hienosti Heikki Kastemaa, Suomen Wikimedian nykyinen puheenjohtaja.

Lainaus

”Kun menee samalle paikalle, jossa joku on seissyt aikaisemmin ottamassa valokuvaa, tuntee hyvin yksityisen kokemuksen. Jälleenvalokuvaamiseen liittyy ikään kuin salainen linkki tai liittolaissuhde alkuperäisen kuvan ja uuden kuvaajaan välillä. Minä kuulun yhteen jonkun tuntemattoman kuvaajan kanssa, meitä yhdistää paikan ja tilan samuus, sama kuvauskulma. Ikäänkuin ainoa asia, joka meitä kahta valokuvaajaa erottaa, on aika.” 

Lainaus päättyy.

Lue Heikki Kastemaan kirjoitus kokonaan

Jälleenvalokuvauksen ihme: Kronotooppeja bongaamassa

http://wikimedia.fi/2018/09/20/jalleenvalokuvauksen-ihme-kronotooppeja-bongaamassa/


Vanhojen valokuvien nostalgiaa

Vaasassa on tänä päivänä edelleen valtava buumi jakaa ja kommentoida vanhoja valokuvia erilaisilla nettifoorumeilla. Näitä ovat mm.

Vaasan kuvia 1900-luvulta (Suljettu ryhmä, jäseniä syyskuussa 2018 on noin 18963)
Vaasan kuvakeskus – Vasa bildcenter (Suljettu ryhmä, jäseniä syyskuussa 2018 noin 331)
Valokuvia Vaasasta – Fotodrafier från Vasa (Suljettu ryhmä, jäseniä syyskuussa 2018 noin 205) Vaasan historia- Vasas historia (Suljettu ryhmä, jäseniä syyskuussa 2018 noin 393)

Lisäksi netistä löytyy melkoinen joukko esilaisiin teemoihin, kuten luontoon, ajankohtaisiin keskusteluihin, tavaroihin, kirppiksiin ym. liittyviä fb-sivuja, joilla on ajoittain esillä myös Vaasaan liittyviä vanhoja asioita.

Myös kotiseututyötä tekevät yhdistykset, kuten oma asukasyhdistyksemme Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys, pitävät enemmän tai vähemmän aktiivisesti esillä oman alueensa historiaa / nykyhetkeä / tulevaisuuden näkymiä.

Tämän blogin, vaasaennenjanyt, perustaminen liittyy Vasa Arbiksen, Österbottens traditionsarkivin ja Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n yhdessä v. 2011 aloitettuun, muutaman vuoden jatkuneeseen yleisötilaisuuksien pitämiseen. Näissä teemana oli nimenomaan esitellä Vaasaa ennen ja nyt, ja käydä keskustelua Vaasan kaupunkikuvan muutoksista.

Amanuenssi Meta Sahlström oli idean alkuunpanija, ja hän aloitti esittelemällä Vasabladetin lehtikuvaaja Rafael Olinin kaupunkikuvia Vaasasta, ja samoista paikoista nykypäivänä kuvattuja näkymiä.

Katso netistä tämä hieno kuvavertailu. Näistäkin päivistä rakennettu maisema on jonkin verran taas muuttunut.

http://www2.sls.fi/olin/


Olisiko taas aika jälleenvalokuvata Vaasaa?

Jos sinulla on jo nyt valmiina kuvapareja, Vaasa ennen ja nyt teemasta, niin tämä blogi on erinomainen paikka niiden jakamiseen, esittämiseen.

Ehdota jonkun kohteen jälleenvalokuvaamista, jos sinulla on mielenkiintoinen kuva vuosikymmenten takaa, oma tai vaikkapa kotialbumista löytynyt ”aarre”.

Yksi tähän teemaan liittyvä projekti on jokatapauksessa käynnistymässä. Asukasyhdistyksemme sai keväällä lahjoituksena kotialbumin, Alice Stolpelta, Olemme nyt luetteloineet kuvat, ja etsimme parhaillaan rakennuksiin ym. kohteisiin liittyvää lisätietoa. Kuvien skannaus alkaa myös, valikoidusti tosin, ja sen jälkeen on tietenkin aivan pakko myös jälleenvalokuvata ko. paikkoja. Tästä ”rojektista” lisää syksyn mittaan.

Kiinnostuneet, pidetään yhteyttä!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...