tiistai 18. syyskuuta 2018

Oottako kuullu: Jupiaasen kualemanloukku

Otsikon sanat Oottako kuullu ovat tietenkin Vaasan Jaakkoon tavaramerkki, tuttuja hänen pakinoistaan.

Vaasan Jaakkoon muistomerkki on Pitkänkadun ja Hietasaarenkadun risteyksessä, lähellä Pohjalaisen aikaisempaa ja nykyistä toimitilaa.

Vuosi sitten 19.9.2017 esittelin Vaasan Jaakkoon muistomerkin tässä blogissa (Rojekti X= hanke).

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/09/vaasan-jaakkoo-199-2015.html

Luen aina silloin tällöin näitä JAAKKO OSKARI IKOLAN mainioita pakinoita. Siis tekstiä, joka on nähnyt päivän valon, syntynyt kirjailija toimittajan kynästä tai kirjoituskoneesta, lähemmäs sata vuotta sitten.


Skannattu kuva kirjan aloituslehdeltä: Vaasan-Jaakkoo, Valiojutut II, Eteläpohjalaisia murrepakinoita, WSOY, 1944.

Otan tähän näytteeksi JUPIAASEN KUALEMANLOUKKU -pakinan, joka on ”Sekaherelmistä” vuodelta 1925.Suurenna skannatut kuvat, ja lue pakina, sivut 55 -57.


Aivan mahtavaa kaupunkikuvausta tuon ajan Vaasasta, Vöyrinkaupungista. On ajat muuttuneet, muutamassa sukupolvessa. Jotain tuttuakin sentään kuvauksessa on.

On hyvä aina välillä katsoa ajassa taaksepäin, ajatella miten asiat ovat joskus olleet. Jokainen päivä on huomenna eilinen, ja tässä ja nyt kiitää ohitsemme tuhatta ja sataa. Tulevaisuus on täällä jo, kun astumme kadulla askeleen eteenpäin, se tulee omilla ehdoillaan, ja jättää omaan arvoonsa haikailut paluusta entiseen.

Vanhat valokuvat, kirjeet, kirjallisuus, historialliset dokumentit, ym. mahdollistavat aikamatkailun omiin tuttuihin paikkoihin. Nostalgiset muistot ovat tärkeitä meille jokaiselle, niin yksilöinä kuin yhteisöinäkin.

Vaasan Jaakkoon pakinoiden yleisin aloituslause oli: Oottako kuullu. Tämä yllä oleva pakina alkaa kuitenkin näin:

Lainaus kirjasta

Mull´olis yks nöyrä pyyntö esitettävänä Vaasan kaupungin poliisimestarille. Ei omasta pualestani, ku mun hyvän ystäväni Eljas Jupiaasen pualesta, joka asuu Vöörinkaupungilla. Niinkus kaikki tiärättä, on täälä Vaasas Pitkälläkarulla surullisen kuuluusa rautatiän ylikäytävä, ainua paikka, josta kuljethan ns. Vöörin kaupunginosahan. Tuata turmanpaikkaa sanothan täälä monestakin syystä ” Kualemanloukuksi”.

Lainaus päättyy


Lue pakina loppuun yllä olevista kuvista. Kuljetaan silmät auki tämän päivän Vaasassakin, vaarallisia paikkoja löytyy edelleenkin, vaikka paljon on liikenneturvallisuuden eteen täällä tehtykin.

Kuvien skannaus ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...