lauantai 22. syyskuuta 2018

Kuntsille vaikka pelailemaan tietokonepelejäKuvat: AN, 22.9.2018. Kuntsin modernin taiteen museossa on nyt ihan tähän päivään osuva näyttely.

Joo, virheitä, viruksia, niitä on maailma täynnä.

Ei silti kannata pelätä tätä näyttelyä, päinvastoin. Suosittelen!

Lue museon omilta sivuilta

http://kuntsi.vaasa.fi/

Nyt esillä http://kuntsi.vaasa.fi/nayttelyt_esilla.html

Lainaus museon sivuilta

Glitch Art

22.9.2018-13.1.2019 

Glitch Art on teknologiassa, tietojärjestelmissä ja käyttöliittymissä ilmeneviin virheisiin eli ”glitcheihin” keskittyvä taidenäyttely. Pohjoismaisellakin tasolla uraauurtava näyttelykokemus yhdistää taidetta ja tiedettä eri näkökulmista, kokijaa haastaen. 

Näyttelyn ovat yhteistyössä toteuttaneet Kuntsin modernin taiteen museo ja Vaasan yliopisto. Sen kuraattorina toimii Tanja Sihvonen, joka on pelitutkija, digitaalisen median asiantuntija ja viestintätieteiden professori Vaasan yliopistossa. 

Uusia näkökulmia teknologiaan ja todellisuuteen 

Glitch Art -näyttelyssä virheitä, niiden syntyä ja seurauksia tutkitaan niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Glitchien avulla nostetaan esiin myös isoja poliittisia kysymyksiä, joita tarkastellaan sekä yksittäisten teosten kautta että teosten välisessä vuoropuhelussa. Näyttely liittyy ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin kuten tietoturvaan, tilastoaineistojen käyttöön ja tulkintaan, kyberuhkiin ja informaatiovaikuttamiseen. 

Näyttelyssä on mukana glitchin ideaa oivaltavasti ilmentäviä installaatioita, videoteoksia, veistoksia, valokuvia, tekstiiliteoksia ja maalauksia. Ilmiötä havainnollistetaan myös vanhojen laitteiden, tietokoneohjelmien sekä näyttelyssä pelattavien pelien avulla. Niiden joukossa on muun muassa maailman huonoimpana pelinä pidetty ja hupaisista bugeistaan tunnettu E.T. the Extra-Terrestrial (Atari, 1982). 

… 

Seuraavien taiteilijoiden teoksia on mukana näyttelyssä: Tomi Dufva (FI), Miklos Gaál (FI), Antonio Roberts (UK), IC-98 (FI), JODI (NL/BE), Nandita Kumar (IN), Jani Leinonen (FI), Sami Lukkarinen (FI), Rosa Menkman (NL), Peder Norrby (SE), Maija Närhinen (FI), Riiko Sakkinen (FI), Shawn Smith (USA), Anu Tuominen (FI), Bouke de Vries (NL). 

Taideteosten lisäksi näyttelyssä nähdään myös 1980-90-lukujen kiinnostavimpia epäonnistuneita pelejä, tietokoneviruksia Mikko Hyppösen 1990-luvun kokoelmasta sekä erilaisia robotteja, jotka eivät enää tai vielä toimi aivan suunnitellusti. Lainaus päättyy


Näyttelyn avajaiset olivat eilen 21.9. Avauspuheen piti viestintätieteiden professori ja näyttelyn kuraattori Tanja Sihvonen.

Tänään lauantaina 22.9. on Kuntsilla avoimet avajaiset yleisölle klo. 11-17! Ilmainen sisäänpääsy. Ohjelmassa mm. retropelien kokeilemista, Tee oma glitch -piste ja musiikkia.


Kuvakavalkadi aamupäivältä.

Paikalla oli jo ihan kohtuullinen määrä asiasta kiinnostuneita nuoria, ja lapsiperheitäkin. Toivottavasti nämä kuvat, jotka näyttelystä kuvasin, ja tähän valitsin, houkuttelevat myös perinteisemmän taiteen ystäviä käymään tässä näyttelyssä.

Kuvat: AN, 22.9.2018. Teokset on ripustettu esille kahteen kerrokseen, ei liian lähekkäin toisiaan, vaan taitavasti omiksi kokonaisuuksikseen. Hyvin teknisessä tunnelmassa, äänien ja kuvien kaaoksessa on mahdollista keskittyä yhteen teokseen tai teosryhmään kerrallaan. Tekijätiedot ym. perusfaktat on laitettu todella hyvin esille.

En tähän nyt laita, kerro ylläolevissa kuvissa olevien teosten tekijöitä. Suomalaisia ja kansainvälisiä tekijöitä siis kaikki.Houkuttelen teitä siis käymään itse näyttelyssä!Kuva: AN. 22.9.2018. Katso vielä läpi yllä esitetyt teokset. Mikä niistä on yhdysvaltalaisen Shawn Smithin teos?


Loppuun vielä kuvia tulevista tapahtumista Kuntsilla ja Taidehallissa (kuvattu museon aulan näytöiltä)


Kuvat ja tekstin koonti: Aimo Nyberg, eläkkeellä oleva kuviksen ope.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...