perjantai 7. kesäkuuta 2024

Verkstadi – Konepajanranta, asemakaavaehdotus nähtävillä

 

Entinen Wärtsilän teollisuusalue Vaasan keskustassa on suurten muutosten edessä. Vuoden takaisesta luonnosvaiheesta on nyt edetty asemakaavaehdotukseen.

Laitan tähän ensin alkuun Wärtsilän oman linkin

https://verkstadi.fi/ 

Lainaus sivulta

Kehittyvä ja kasvava kaupunki

Vöyrinkaupungin vierelle kehittyvä uusi kaupunginosa saumaa yhteen Vaasan keskustan ja Onkilahdenpuiston. Alue alkaa muovautumaan, kun aidattu alue pienenee ja uusia kulkureittejä aukeaa kaupunkilaisten käyttöön. Vaiheittainen suunnitelma pitää sisällään vanhan purkamista ja uuden rakentamista, ja kestävän kehityksen nimissä säilytetään ne rakennukset, jotka ovat kulttuurihistoriallisesti merkittävimpiä ja järkeviä kunnostaa uutta käyttöä varten.

1. vaihe / noin 2021–2024

Alueelle syntyy uutta elämää, kun Verkstadin alue avataan ja rakennuksia vuokrataan yritysten ja toimijoiden käyttöön. Uusi asuinalue rakentuu kakkostehtaan tilalle.

2 vaihe / noin 2024–2027

Asuintalojen määrä lisääntyy ja Verkstadista on tullut korvaamaton osa Vaasan keskustaa

3 vaihe / noin 2027–2030

Uuden kaupunginosan muodostavat Verkstadin suojellut kiinteistöt sekä uudet asuinrakennukset

Lainaus päättyy

 

Linkki Vaasan kaupungin sivuille 

https://www.vaasa.fi/tietoa-vaasasta-ja-seudusta/kehittyva-vaasa/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/vireilla-olevat-asemakaavat/voyrinkaupungin-konepaja-alue-ak1125/ 

Lausuntopyyntö 7.6.-9.8.2024: Asemakaavaehdotus nähtävillä, Vöyrinkaupungin konepaja-alue (ak1125) ”KONEPAJANRANTA” / Begäran om utlåtande 7.6.-9.8.2024: Förslaget till detaljplan framlagt, Vöråstans verkstadsområde (ak1125) ”VERKSTADSSTRANDEN

Lainaus sivuilta

Kaavamuutoksen kohteena on tehdasalue, jolta Wärtsilän toiminta on poistumassa. Tehdasalueen lisäksi asemakaavassa on mukana Onkilahden rannan viher- ja vesialueita sekä katu-, rautatie- ja pysäköintialueita.

Suunnittelun tavoitteena on kaupungin vetovoimaa lisäävä, kestävän kehityksen mukainen kokonaisuus, jossa hyödynnetään alueen keskeistä sijaintia, meren läheisyyttä ja historiaa. Tavoitteena on luoda monipuolista ja kiinnostavaa kaupunkiympäristöä niille, jotka asuvat ja työskentelevät alueella, mutta samalla myös luoda lisäarvoa Vaasan keskusta-alueen asukkaille ja muille alueen käyttäjille. Lisäksi tavoitteena on luoda kulkuyhteyksiä eri kaupunginosien välille sekä rakennetun kaupunkiympäristön ja viheralueiden välille. Asemakaavan muutoksella muutetaan alueen käyttötarkoitus ja lisätään alueen rakennusoikeutta. Tehdasalue muuttuu monipuoliseksi kaupunkimaiseksi alueeksi, johon voi sijoittua asumista, työpaikkoja, kauppaa, palveluita sekä liikunta- ja kulttuuritiloja.

Asemakaavaehdotus liitteineen sekä päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat 7.6.-9.8.2024 nähtävänä kaavoituksessa ja kaavoituksen kotisivulla www.vaasa.fi/ak1125.

Lausunnot tulee toimittaa kaavoitukseen nähtävilläoloaikana. (MRL 65 §, MRA 27 §)

Lainaus päättyy

 

Tutustumiskäynnillä alueella vuosi sitten

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2023/05/tutustumassa-wartsilaan-verkstadiin.html 

 


Kuva: VK 17.5.2024

Pääsimme tutustumaan sekä sisätiloihin että näkemään aluetta myös ulkopäin. Tilat tuntuivat aika valtavilta, siis oikeasti ei vaan pieneltä korttelilta vaan tulevaisuuden uudelta kaupunginosalta! Ja mikä parasta, sijainti on aivan Vaasan keskustan tuntumassa.
Parin tunnin kaikille avoimen tutustumiskäynnin järjesti VKA ry – ICV rf eli keskusta-alueen asukasyhdistys.

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...