keskiviikko 17. toukokuuta 2023

Tutustumassa Wärtsilän VERKSTADIIN

 

Olipa mielenkiintoinen tutustumiskäynti Wärtsilän käytöstä poistuvalle teollisuusalueelle!

 


Kuva: VK 16.5.2023

Kuvia ja karttoja alueelta esiteltiin meille suomeksi ja ruotsiksi tasapuolisesti

 


Kuva: VK 16.5. 2023

Noin 25 uteliasta kaupunkilaista oli mukana kierroksella. Pääsimme tutustumaan sekä sisätiloihin että näkemään aluetta myös ulkopäin. Tilat tuntuivat aika valtavilta, siis oikeasti ei vaan pieneltä korttelilta vaan tulevaisuuden uudelta kaupunginosalta. Ja mikä parasta, sijainti on aivan Vaasan keskustan tuntumassa.

Tämän parin tunnin kaikille avoimen tutustumiskäynnin järjesti VKA ry – ICV rf eli keskusta-alueen asukasyhdistys.

 

Laitan tähän vielä kierroksella mukana olleen Vesa Katajiston kokoamaa lisäaineistoa aiheeseen liittyen.

Lainaus saamastani s-postista

Wärtsilän tehdasalue on minulle osin 'tuttu', sillä olin Wärtsilä Dieselillä kesätöissä vuosina 1982, 1983 ja 1984 sekä 1986 diplomityötä tekemässä. Alue kytkeytyy perheemme historiaan myös sitä kautta, että isäni oli siellä töissä 1960-luvulla. Lisäksi isoisäni toimi eläkkeelle jäämiseensä saakka VR:n Vaasan konepajan johtajana eli nyt entinen konepajan alue oli hänen vastuullaan. Isoisästäni löytyy finnaportaalista vanha kuva, jossa hän istuu toimistossaan - liitteenä kuvankaappaus portaalista

Vesa Katajisto

 

 

Kuvalainaus: FINNA.FI portaali.  Suomen Rautatiemuseo: Vaasan konepajan päällikkö Niilo Kustaa Katajisto työpöytänsä ääressä. 

Kuva on uskomattoman hieno ajankuva! Sekä toimistosta että johtajasta.

 

TILANTEESTA TÄNÄÄN

Wärtsilän alue on heidän omistuksessaan, ja alueen kaavoitusta tehdään heidän pyynnöstään yhteistyössä Vaasan kaupungin kanssa. Tilanne on mielestäni erinomainen, kahdestakin syystä:

Wärtsilällä on nyt toiminnan siirryttyä Vaskiluotoon todellinen intressi onnistua alueen kaavoituksessa ja saada aikaan muutos vanhasta suljetusta teollisuusalueesta uudeksi avoimeksi nykyaikaiseksi menestyväksi kaupunginosaksi. Omistajan taloudelliset intressit ovat varmin tae sille, ettei alue jää vuosikausiksi rapistumaan ja pahimmillaan slummiutumaan, rumentamaan kaupunkikuvaa.

Toisen tärkeän huomion voi tehdä lukemalla Wärtsilän omaa sivustoa

https://verkstadi.fi/ 

Suosittelen seuraamaan sivustoa, sen toteutus on laadukasta, avointa tiedottamista. Sivulta löytyy tiivistetysti alueen historiaa ja myös hankkeiden edistyessä myös uutta aineistoa. Nykypäivänä tällainen avoin ja vuorovaikutukseen pystyvä lähestymistapa on ehdottomasti oikea tapa saavuttaa tuloksia.

 

Jos yksittäinen kohde, alueen yksi suojelluista rakennuksista, helmistä kiinnostaa, kannattaa pistäytyä myös näillä seuraavalla sivustoilla, jossa esitellään muutamilla kuvilla muutos veturitallista Wärtsilän Lounasravintolaksi ja kokouskeskukseksi. Tämä tapahtui jo 10 vuotta sitten, vuonna 2013. Tänä päivänä ruokala ei ole enää toiminnassa, työmaaruokalaan ei enää riitä asiakkaita, kun toiminnot ovat jo lähes kokonaan siirtyneet Vaskiluotoon. Jatkuuko ravintolatoiminta tässä tilassa, milloin ja minkä yrityksen toimesta, jää nähtäväksi

VR-VETURITALLI /Wärtsilän Lounasravintola ja kokouskeskus 

https://www.nacark.fi/vr-veturitalli/ 

 

Vielä tämä linkki, jonka takaa aukeaa vanha kuva veturitallin edestä:

http://vaunut.org/kuva/54967?s=1 

HUOM! Tältä vaunut.org-sivustolta löytyy myös muita Vaasa-aiheisia kuvia, lähinnä siis rautatieaihepiiriin kuuluvaa materiaalia.

 


Kuva VK 16.5.2023. Tilanne tänään

 

 

Jonkin verran lisätietoa on myös täällä ylläpitämässäni patsaiden ja muistomerkkien luettelossa:

Rautatien konepajatoimintaa Vaasassa 100 v.

Muistomerkki on paljastettu 7. kesäkuuta 1982. Osoite: Pitkäkatu 20 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/06/rautatien-konepajatoimintaa-vaasassa.html 

 

Blogikirjoituksen kuvat: Vesa Katajisto

Tekstin koonti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
VKA ry:n varapj. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...