keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Vikloja, suokukkoja ym.

 

 

Kuva: AN 7.5.2023 Gålören. Yksi suokukko uros ja useita naaraita, etualla vasemmalla tavipariskunta

Muutama lintukuva vielä tähän kohtaan. Siitäkin huolimatta, että aihe ei ole tämän blogin suosituimpia katselukohteita. Kuvaan itse mielelläni lintuja – samoilla reissuilla, joilla vaimo kerää havaintoja lintulajeista. Kohtapuolin on taas vuoden havaintolistalla 100 lajin etappi saavutettu. Olemme tehnet tätä yhdessä ja samalla työnjaolla pian jo neljä vuosikymmentä. Hyödynnämme molempien vahvuuksia, eli vaimo luonnontieteellistä osaamista ja minä valokuvaamisharrastuksen myötä saatua kokemusta.

Lintujen kuvaamisessa ja myös bongaamisessa olen aina halunnut korostaa kaikilla linnuilla ja muillakin eläimillä olevan pesintärauha – joka on oikeasti myös luonnonsuojelulakiin kirjoitettu!

Tästä syystä lintukuvausta näin loppukeväästä ja alkukesästä tulisi harrastaa oikeastaan vain lintutorneista. Näitä on aivan riittävästi, ja hyvillä havaintopaikoilla. Tästä kertoo hyvin myös jokavuotinen TORNIEN TAISTO -tapahtuma. Viime viikon lauantaina 6.5. 2023 tapahtuman tuloksia voi katsella tapahtuman nettisivuilta.

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/tornien-taisto/tuloksia/ 


Voittajajoukkue löytyi aikaisemminkin hyvin menestyneestä Kristiinankaupungin Sipyyn lintutornista. Tänä vuonna tulos oli 108 lajia. Paikka on hieno retkikohde. Muutaman kerran olemme siellä vaimon kanssa käyneet. MLY:n eli Merenkurkun Lintutieteellisen Yhdistyksen alueen paras torni oli tänä vuonna Mustasaaressa oleva Klobbskatin torni, tulos siellä oli 90 lajia. Kilpailussa havainnot piti tehdä aamu klo 5.00 alkaen ja klo 13.00 mennessä.

 

Esittelen yhden lintutornin, joka ei ole ihan lähellä (noin 30 km Vaasasta), mutta sopii hyvin puolipäiväretkeksi autoileville luontokohteissa kävijöille (kiikarit, kaukoputki, kamerat ja tietenkin eväät pitää saada mukaan).

 

Gålören

http://www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/?page_id=2819 


Lainaus

Yleiskuvaus:

”Matalarantainen meren lahti, joka on erityisen hyvä kahlaajalintujen levähdysalue. Kohteeseen rakennettiin kesällä 2011 uusi kaksikerroksinen lintutorni. Samaan aikaan myös veneväylä satamapaikkaan ruopattiin ja venepaikan omistajille sekä lintutornin käyttäjille tasoitettiin parkkipaikat. Sataman pohjoispuolella olevassa rantametsässä kulkee traktoripolku, jonka varrella näkee ainakin kevät ja kesäaikaan paljon lintuja. Yksi rantaruovikoissa pesivistä ja ympäri vuoden alueella viihtyvistä erikoisuuksista on viiksitimali (Panurus biarmicus). Rannoilla laiduntaa nykyisin ylämaankarjaa.

Lisätietoja linnustolaskennoista:

Gålören on kevät- ja syysmuuton aikaan tärkeä levähdysalue vesilinnuille, kahlaajille sekä lokeille. Syksyisin alueen ruovikot tarjoavat suojan myös muuttaville varpuslinnuille. Alueen lajistoa ovat: kyhmy- ja laulujoutsen, merihanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, tukkasotka, telkkä, uivelo, isokoskelo, silkkiuikku, härkälintu, tylli sekä sirrit ja viklot. Havainnointikausi alkaa huhtikuussa sulapaikkojen avauduttua ja sitä jatkuu aina jäiden tuloon asti syksyllä.”

 

Tällä kertaa emme tätä harvinaisuutta nähneet. Matalikolle tornin viereen saapui kyllä muita vikloja ruokailemaan. Niitä pyrähteli vähän väliä ihan kohtuullisen lähellekin, eivätkä ne tuntuneet välittävän lainkaan tornissa kaukoputkien ja kameroiden kanssa touhuavista tarkkailijoista.

 

 

Lampiviklo, Gålören 3.5.2020

 


Punajalkaviklo, Gålören 7.5.2023

 


Metsäviklo, Gålören 7.5.2023

 

Aimo Nyberg

Kuvisope, eläkkeellä
Luonto- ja kaupunkikuvaaja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...