keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Tämä ja samalla Vaasan satamatie!

 

Huomenna 11.5. 2023 on Mustasaaressa hyvin tärkeä tilaisuus. Myös Vaasan puolelta kannattaa paikalle mennä kuulemaan ja keskustelemaan Vikby-Martoinen välisestä tieasiasta.

Tämän kaltaisesta tieyhteydessä on minusta ollut puhetta jo ainakin 15 – 20 vuotta. Vaasalaisten asukasaktiivien ja kaupunkisuunnittelijoiden/poliittisten päättäjienkin ajatuksissa, toiveissa on ollut tätä ”tieosuutta” pidempi kokonaisuus: Vaasan ohitustie, jonka lähtökohtana tulisi olla Vaasan satamatie. Tällaista on toivottu, yritetty lobatakin päättäjille kansanedustajia myöten, mutta toistaiseksi on saatu vain vakuutteluja, että kyllä asian eteen tehdään kaikki mahdollinen.

Toivoa siis sopii, että Mustasaaressakin vihdoin ymmärretään, että hieno yhteishanke molemmin puolin Vaasan ja Mustasaaren rajaa (akku-ym. teollisuusalue) tarvitsee uuden tieyhteyden myös Vaskiluodon satamaan, joka ei kulje Vaasan ydinkeskustan läpi. Vaasanpuistikko eivätkä muutkaan ruutukaavan kadut todellakaan sovellu raskaiden kuljetusten läpikulkuliikenteeseen!

On aika kuulla todellisista ratkaisuista – ja toimia perään antamatta yhteisen hyvän puolesta koko seutukunnalle.

 

Lainaus netistä: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, tiedote

Vikby-Martoinen yhteysväli, Mustasaari Tiesuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa

https://www.sttinfo.fi/tiedote/vikby-martoinen-yhteysvali-mustasaari-tiesuunnitelmaluonnosta-esitellaan-yleisotilaisuudessa?publisherId=69817874&releaseId=69977177 

Yleisötilaisuus

Suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa torstaina 11.5.2023 klo 18.00–20.00 Helsinbyn koululla Mustasaaressa (Puntaistentie 52, 65520 Helsinby). Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen.

Tilaisuuden alussa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja suunnittelijan asiantuntijat esittelevät suunnitelmaluonnosta. Yleisen esittelyn ja keskustelun jälkeen osallistujilla on mahdollisuus tutustua suunnitelmaluonnokseen karttojen äärellä. Tilaisuus on avoin kaikille alueen asukkaille, maanomistajille, muille tienkäyttäjille ja hankkeesta kiinnostuneille. Samassa yleisötilaisuudessa tiesuunnitelman kanssa esitellään myös vireillä olevia alueen asemakaavaluonnoksia.

Tiesuunnitelmaluonnos

Uuden toteutettavan tieyhteyden suunnitelma alkaa valtateiden 3 ja 8 eritasoliittymästä (Vikbyn eritasoliittymä) ja päättyy Vähänkyröntielle (seututie 717). Suunnitteluosuuden pituus on noin seitsemän kilometriä. Tiesuunnitelmassa esitetään uuden tieyhteyden linjaus ja siihen liittyvät liikennejärjestelyt sekä meluntorjuntaa melualueille asutuksen kohdalle.

Tieyhteydelle toteutetaan kaksi uutta eritasoliittymää, jotka rakennetaan maantien 715 liittymään (Laihiantie) ja GigaVaasa suurteollisuusalueen kohdalle. Itäisen Runsorintien kohdalle toteutetaan tasoliittymä, muita liittymiä maantielle ei toteuteta. Maantie toteutetaan ensimmäisessä vaiheessa kaksikaistaisena väylänä, jonka poikkileikkaus on 10,5/7,5 metriä. Tiesuunnitelman tilavarauksissa varaudutaan siihen, että rakennettava tieyhteys toimii tavoitetilanteessa valtatien 8 uutena linjauksena Vikbystä pohjoiseen ja tieyhteys voidaan tulevaisuudessa toteuttaa nelikaistaisena. Tavoitetilanteessa Itäisen Runsorintien tasoliittymä katkaistaan.

Tieyhteyden nopeusrajoitus on Vikbyn eritasoliittymän kohdalla 60 km/h, Laihiantien eritasoliittymän kohdalla 80 km/h ja muulla tieosuudella 100 km/h. Jalankulku- ja pyörätie toteutetaan maantien viereen Vikbyn eritasoliittymästä GigaVaasan suurteollisuusalueen eli Tuotantotien eritasoliittymään saakka.

Tiesuunnitelman laatiminen on käynnistynyt vuoden 2022 alussa ja tavoite on, että tiesuunnitelma valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä. Hankkeen toteuttamisesta ei ole tällä hetkellä päätöstä.

Lisätietoja:

Hankkeen internet-sivut 

https://vayla.fi/uusi-tieyhteys-vikby-martoinen 

Liite: kartta


 

Aineiston välittänyt tähän blogiin

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...