torstai 16. elokuuta 2018

Vanhat Vaasa kirjat esiin

Pitkähköksi venyneen Helsingin reissun ”tuomisina” minulla on nyt käytössäni, lainaan saatu, hieno täydennys Vaasa-aiheisia vanhoja kirjoja.

Näitä ei omassa kirjahyllykokoelmassani vielä ole ollutkaan. Nämä ovat tärkeitä klassikkokirjoja, ja tutustun niihin innolla. Tarkoitukseni on myös kirjoittaa niissä olevien kirjoitusten ja kuvien pohjalta juttuja tähän blogiin. Ts. perehdyn kohteiden historiaan, ja niistä otettuihin vanhoihin kuviin. Aivan mahtavaa on sitten lähteä etsimään tätä paikkaa, kohdetta nykypäivän Vaasasta. Kaikkea ei ole tallella, ja joissain kohteissa on myös uutta mielenkiintoista katsottavaa eli kerrottavaa ja kuvattavaa.

Aikataulua en nyt näille uusille projekteille lupaa, katsotaan miten aikaa riittää.

Kiinnostus ja rakkaus Vaasaa kohtaan tuntuu monilla entisillä vaasalaisilla olevan hyvin suurta. Tästä on todisteena netissä eri foorumeilla tapahtuva Vaasa esittelevien valokuvien esittelyt ja keskustelut.

Sukulaisten ja tuttujen luona kannattaa käydä läpi kirjahyllyjen aarteita. Vanhemmilla ihmisillä kun on vielä kotonaan myös kirjoja, toisin kuin nykynuorilla. Kuulumisten vaihtamisen lisäksi vanhojen asioiden muisteleminen on aina ajatuksia avartavaa. Elämä ei ole ikuista, - sukupolvien kierrossa meidän jokaisen oma ”jonotusnumero” on päivä päivältä lähempänä. Menneitä kannattaa siis muistella yhdessä ajoissa.


1. Sotakuvia Vaasasta 1939 -1940, Felix Wester, Vaasan Framin kirjapaino 1940


2. Vaasa, vanha ja uusi kaupunki, Arne Appelgren / Lars-Ivar Ringbom / Mirjam Lehtikanto, Kustannusliike Silta 1949


3. Vuosi Vaasassa, Pentti Valmunen, Venny Kontturi, Otava 1973


4. Vaasa Vasa, Jorma Ojaharju, Raimo Heinonen, Vaasa Oy 1989


5. Hietalahti Sandviken, kaupunginosa Vaasassa. Historiikki 1350 – 1992, Hietalahden Pienkiinteistöyhdistys ry 1992


Minua kiinnostaa tämän tapainen kotiseututyö. Tämä nettisivu Vaasa ennen ja nyt tulee jatkossa painottumaan entistä enemmän, nimensä mukaisesti, nykypäivän havainnoitiin peilaamalla olemassa olevaa todellisuutta edellisten vuosikymmenten dokumentteihin, kuviin ja teksteihin.

Myös yksittäisten ihmisten kotialbumit, ja vanhemman ikäpolven henkilökohtaiset, pienimuotoiset haastattelut ovat mahdollisia. Keväällä asukasyhdistyksemme sai vastaanottaa valokuva-albumi lahjoituksen Alice Stolpelta. Tästä myös nyt tässä samassa valtaisat kiitokset. Albumissa on suuri määrä Vaasan kaupunkikuvaa esittäviä valokuvia. Näitäkin tulemme yhdistyksessämme katsomaan ja tutkimaan mielenkiinnolla, ja mahdollisesti järjestämään niiden pohjalta myös keskustelutilaisuuksia.

Jatketaan tästä. Kesken vielä olevia ”rojekteja” ei toki myöskään unohdeta.

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...