torstai 16. elokuuta 2018

Hyvä että suututaan ja puututaan

Uimakiellot Vaasan rannoilla ovat olleet vuosien varrella harvinaisia. Nyt sitten sattui ikävä päästö elokuun alkupuolella, kun uimakausi oli vielä täydessä vauhdissa. Mansikkasaaren ja Hietasaaren uimarannat joudutaan pitämään nyt suljettuina ainakin maanantaihin asti, jolloin uusimmat mittaustulokset selviävät, kertoo ympäristötoimen johtaja Christer Hangelin päivän Pohjaisessa 16.8. /Emme halua ottaa riskiä

https://www.pohjalainen.fi/

Pohjalaisen uutinen asiasta kannattaa lukea päivän lehdestä kokonaan, tai netistä (edellyttää digilukutunnuksia), ja todeta viranomaisten toimineen sekä kaupungilla, elyssä ja Vaasan Vedessä.

Se, että tapahtunut suututti vaasalaisia jopa poikkeuksellisessa määrin, on oikein hyvä asia. Tällaista ei tietenkään saisi sattua, ja kaikki mahdollinen on nyt tehtävä, että vastaava ei voi toistua, vaikka olosuhteet olisivat jatkossa vieläkin vaativammat. Nyt syynä saattoi olla kovin pitkään kestänyt kuivuus, ja sen päälle tulleet rankkasateet. Tämäntapaisia kesiä saattaa olla tulossa jatkossa yhä useammin, jos on uskominen maapallon ilmaston olevan muuttumassa kohti erilaisia ääri-ilmiöitä.

Suuttuminen on johtanut asiaan puuttumiseen. Kansalaispalautetta on asiaan liittyen lähtenyt vastuussa oleville virkamiehille, ja myös päättäjille, paikallisille ja jopa kansanedustajille (Susanna Koskelle ainakin). Hyvä näin.

Kun yhdistykseemme, asukasyhdistykseemme eli minuun pj:nä otettiin yhteyttä, ja toivottiin toimenpiteitä, oli todettava näin:

- on oikein hyvä, että viranomaisiin ollaan yhteydessä, ja pyydetään toimia asian korjaamiseksi
- kansalaisilta, asukkailta ei tällaisessa tilanteessa odoteta/sallita muuta kuin viranomaisten määräysten noudattamista. Eli tässä tapauksessa uimakiellon noudattamista.
- ottamalla yhteyksiä päättäjiin, voidaan toivoa heidän toimivan niin, että riittäviä resursseja ohjataan mm. hulevesijärjestelmien ajan tasalle saamiseksi, ja kunnossa pysymiseksi.
- viranomaisten eri tasoilla, etenkin päällikköasemassa, on oltava selvillä akuuteista vaaratilanteista, ja niiden varalle on jatkuvasti parannettava toimintavalmiuksia. Kriisitilanteista ei ikävä kyllä kokonaan jatkossakaan voida välttyä. On olemassa aivan uudenlaisiakin uhkia, ja niiden varalle tarvitaan tietenkin etukäteen valmistautumista. Myös entistä enemmän rahaa ja henkilöresursseja.

Tapahtuneesta on aina otettava opiksi. Onnettomuuksista on turha etsiä yksittäisiä syyllisiä. Toki sellaisiakin voi olla, jos tahallista laiminlyöntiä tai vääränlaisia toimia on tapahtunut. Uskotaan, että tästä taas selvitään, ja Vaasan rannoille palaa entisenlaisen meno, uidaan vielä pitkälle syksyyn, nautitaan kauniista kaupungistamme upeilla rannoillamme.

Lue kaupungin sivuilta

https://www.vaasa.fi/tiedote/hietasaaressa-ja-mansikkasaaressa-uimakielto

Vaasassa meri on erinomainen vetovoimatekijä, monessa suhteessa. Vesi on ollut puhdasta, koko Suomen mitassa arvioituna jopa todella puhdasta, leväongelmiakaan ei ole esiintynyt. Uskotaan, toivotan parasta jatkossakin.


Arkistokuva: AN. Kuva on viime vuoden syksyltä, 2017. Uimakausi oli jo ohi, Hietasaaressa on upea ilma ja vesi kirkasta.

Kuva ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...