maanantai 25. syyskuuta 2017

PYSTYKIERRE

Asko Halmeen veistos Pystykierre paljastettiin 25.9.1997.

Osoite: Runsorintie 1
 


Kuvat: AN, 3.9.2017. Asko Halme on nimennyt tämän teoksensa rakkaan harrastuksensa mukaan. Pystykierre on lentämistä harrastavan arkkitehdin sanojen mukaan erittäin vaikeaa taitolentoliike.


Veistosten, taideteosten kuvaileminen sanoin ja valokuvin on aikaa ja keskittymistä vaativaa. Sen voi tehdä monella tavalla. Kun tuntee taiteilijan, tilanne on toisaalta helppoa, mutta samalla myös haasteellisempaa.

Asko Halmeen hyvin tuntevana esitän Pystykierre -teoksesta kuvia, jotka ovat omakohtaisia tulkintoja, näkemyksiäni teoksen nimestä, aavistuksia taiteilijan ajatuksista, ja mahdollisista tuntemuksista hänen katsoessa yläilmoista maailmaa.

Kuvaajana minun oli tyydyttävä katsomaan teosta alhaalta ylöspäin. Samaistumista, mielikuvitusta on aina lupa käyttää, kun ollaan tekemisessä taideteosten kanssa.

En saa (tätäkään teosta esitellesäni) koko fiilistä tiivistettyä yhteen ainoaan kuvaan, siksi kuvaan kohdetta paljon, valitsen useampia kuvia tähän, muokkaan kuvia nyt myös poikkeuksellisen paljon, rinnastan kuvia peräkkäin saadakseni esiin kontrasteja muodoissa, osien suhteissa, väreissä jne. Näin uskon korostavan teoksen ideaa.

Myönnän, että turistibussien ikkunoista, penkkirivien välistä, patsaiden ym.teosten kokeminen on paljon vaikeampaa. Nopeasti ohi kulkemalla ei ole ihan helppoa aina saada patsaista kovin monipuolista kuvaa. Mutta ammattitaitoiset oppaat osaavat kyllä asiansa, tekevät ihmeitä elävöittäessään uteliaiden kuulijoiden tekemiä havaintoja esiteltävistä kohteista. Toivon myös, että näistä minun henkilökohtaisista tulkinnoistani on jotain apua, jopa oppaille, ja kaikille näistä kohteista kiinnostuneille.


Tämän Rojekti X= kirjoitussarjan idea on tehdä näkyviksi, tutuiksi paikallisia patsaita, veistoksia, muistomerkkejä, ja muistolaattoja. Vaasassa meillä on näitä pitkälti yli 100 kohdetta. Kohteita olen esitellyt vuoden alusta alkaen ko. teoksen ”syntymäpäivänä”, eli julkistamispäivien mukaisesti.

Lista on jo pitkällä, ja se täydentyy vuoden loppuun mennessä. Esitän kohteista perusfaktat, lähteet mainiten, ja muutamalla tai useammalla kuvalla pyrin saamaan aikaan kiinnostusta myös käymään kohteen luona, kenties jopa itsekin kuvaamaan näitä kohteita.

Patsasbongaus ei ole hullumpi ulkoiluharrastus.
Kuvat: AN, 3.9.2017 olimme Asko Halmeen kanssa yhteisellä patsas- ja arkkitehtuurikuvausretkellä.


Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

Pystykierre 

Teos sijaitsee Aikuiskoulutuskeskuksen pihassa, Runsorissa. (on nykyisin Runsoria Business Park / lisäys AN) 

Taideteoksen tekijä on Asko Halme. 

Teos on paljastettu 25.9.1997. 

Taustatietoja 

Arkkitehti Asko Halme (1931 – ) toimi kaupungin arkkitehtina Vaasassa 1976 – 1994. Hän suunnitteli useita julkisia rakennuksia Vaasaan mm. Virastotalo, Kappelinmäen päiväkoti, Vaskiluodon matkustajaterminaali, Teeriniemen koulu ja päiväkoti, Kappelinmäen koulu, Länsimetsän päiväkoti ja monitoimitalo Variska. 

Monet Halmeen veistokset liittyvät hänen omiin rakennussuunnitelmiin hyvin olennaisena osana kokonaisuutta. Hän itse kertoo, että omien rakennusten yhteydessä oli mahdollista kokeilla reliefien tai veistosten tekoa suurempaan mittakaavaan. 

Halmeen veistokset eivät synny massaa muovailemalla vaan rakentamalla elementeistä tilaa. Suorista ja kulmikkaista osista syntyy lukemattomia uusia, erilaisia tilasommitelmia. Ne vastaavat paremmin hitsattavaan teräsmateriaalin vaatimuksia ja Halmeen omaa luonnetta. 

Kulmateräs on Halmeen suosikkimateriaali. Pienikin veistos voidaan helposti ja halvalla vakiotuotteista suurentaa julkisenveistoksen vaatimaan kokoon. Veistosten osien terävät varjot muuntuvat ja elävät auringossa.” 

Lainaus päättyy

Ruskea pinta kuuluu teokseen 

Koska omasta kokemuksestani tiedän, että patsaskierroksilla, joita olen vetänyt, Askon teosten kohdalla ihmetellään ja kysellään veistosten ruosteesta, on syytä todeta:

Lainaus wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4nkest%C3%A4v%C3%A4_ter%C3%A4s

 ”Säänkestävä teräs eli corten-teräs on kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fosforilla niukasti seostettu teräslaatu, jonka pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapen ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros. Pintaan muodostuva tiivis oksidikerros estää korroosion jatkumisen syvemmälle.”

 Lainaus päättyy


Kuva: AN


HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät! Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa! 

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, sekä vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Pystykierre netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tät sivua on päivitetty 9.11.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...