lauantai 30. syyskuuta 2017

JACOB TEGENGREN


Laatta on paljastettu 30.9. 1953

Osoite: Hietalahden Villa

 Kuvat: AN. Tänä kesänä uudistunut, ravintolaksi kunnostettu Hietalahden Villa, Jacob Tegengrenin synnyinkoti.

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985, Vaasan kaupunki.

Jacob Tegengren 

Laatta Hietalahden huvilan, ent. kesäravintolan, merenpuoleisessa päädyssä Hietalahdessa. 

Teksti: JACOB TEGENGREN, DET SVENKA ÖSTERBOTTENSSKALD, FÖDDES PÅ SANDVIKENS HERRGÅRD 28.8.1875. 
(Jacob Tegengren, ruotsalaisen Pohjanmaan runoilija, syntyi Hietalahden kartanossa 28.8.1875) 

- Forna Lyceister – yhdistys hankki laatan. 

Paljastustilaisuuteen 30.9. 1953 osallistui myös runoilija Tegengren. 

 JACOB AUGUST TEGENGREN (1975 – 1956) runoilija, kirjailija. Toimittuaan kansanopiston johtajana Ahvenanmaalla ja Närpiön maamieskoulun johtajana tuli hän v. 1915 pankinjohtajaksi Vöyrille. Tegengren oli ruotsinkielisen virsikirjakomitean jäsen vv. 1923 -1927. 

Hänen runouttaan hallitsee luonto. Aikansa runoilijoista hän oli ainoa, joka ei koskaan käsitellyt runoudessaan poliittisdia aiheita. ja joka omasi positiivisen uskonnollisen vakaumuksen. 

Tegengrenin aloitteesta ryhdyttiin Vöyrillä suorittamaan arkeologisia tutkimuksia ja kaivauksia. 

Lainaus päättyy.Kuva: AN


Bonuksena tähän Jacob Tegengrenin kirjoitukseen laitan loppuun vielä pientä lisäselvitystä alueen ja rakennuksen nykytilanteesta.

Hietalahden puistoalue on merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde, jonka historiaa on selvitetty erinomaisesti kaupungin kaavoituksen toimesta. Vaasan kaupungin sivuilta löytyy tämä perusteellinen tietopaketti

HIETALAHDEN VILLAN JA BRAGEN ALUEEN KULTTURIYMPÄRISTÖSELVITYS 2014

https://www.vaasa.fi/sites/default/files/liite_4_hietalahden_villa_ja_bragen_alue_kulttuuriympristselvitys_2014_ruusa_viljanen_rossi.pdfKuva: AN, 25.6. 2017

Vaasan kaupungin viheralueyksikkö on vuosia tehnyt töitä Hietalahden puistoalueen ennallistamiseksi ja uudistamiseksi. Alueella on mm uusittu puustoa. Vanhaa on jonkun verran karsittu pois, ja tilalle on tullut uutta puustoa monipuolisesti. Puistoalueella on myös uusia kulkureittejä rantaan, penkkejä istuskella, jne.

Kyllä vaasalaiset alueella viihtyvätkin, rantareitillä aivan meren tuntumassa on usein miten väkeä liikkeellä todella paljon, aamusta iltaan.

Suomi Sata teemaan liittyen Vaasan on tänä kesänä istutettu eri puolille jalopuita. Mm. asukasyhdistyksemme, VKA ry:n ehdotuksesta sinivalkoisten keppien välissä on nyt Hietalahden Villan puistossa, aivan rannan tuntumassa harvinainen lajike, hevoskastanja! Toivotaan, että se menestyy, voi hyvin ja kasvaa ainakin seuraavat sata vuotta!


Villa Sandviken on noussut uuteen loistoon. Vaasan kaupunki onnistui tämän kohteen pelastamisessa myymällä paikan yksityiselle.

Vuonna 2016. Kiinteistö Oy Hietalahden Villa osti rakennuksen, huvilan, ja kunnosti sen tyylikkäästi, perinteitä arvostaen.

http://www.villasandviken.fi/

Kuvat: AN. 1.7.2017. Historiasta, kartoista pitäville Villa Sandviken on kiehtova kohde. Sisällä seinillä, tauluissa ym. on todella paljon yksityiskohtia joita tutkia, ihmetellä. Toisen kerroksen tilat sopivat myös vaikka kokousten pitoon. Paikkaa voin mielelläni suositella vaasalaisille, jotka eivät ole vielä siellä käyneet syömässä, iltaa viettämässä. Toivotaan, että kaupungissamme vierailevatkin löytävät tämän hienon alueen ja ravintolan.

Muistomerkkejä arvostaville kohde on myös oikea ”bongauskohde”. Jacob Tegengrenin muistolaatan lisäksi aivan lähietäisyydellä ovat Vasan kaupungin ystävyyskaupunkipuistot; Kielin, Pärnun ja Uumajan ystävyyskaupunkien muistomerkit. Helsingörin ystävyyskaupunkipuiston kohdalla on Marttayhdistyksen muistolaatta. Eikä sovi unohtaa myöskään Sri Chimnoy – A dreamer of Peace -patsasta aivan Villan välittömässä läheisyydessä. Totikivi - sekin on puistossa muistuttamassa tapahtumista aina 1840-luvulta asti.


HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Jacob Tegengrenin syntymäkoti netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 9.11.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...