Kuva: Reprokuvattu Rolf Holmin viime vuoden 2016 Vaasa TAIDEKALENTERISTA, syyskuun kuva (Vanhan Vaasan kirkon rauniot. maalaus 20.9.2009).
Tämän Samoilla paikoilla -kirjoitusarjan ideana on etsiä ja löytää kalenterikuvan tarkka paikka, ja ottaa ko. kohteesta kuukauden valokuva vuosimallia 2017.
Tällä kertaa ollaan siis Vanhassa Vaasassa.
Lainaus Vaasan kaupungin kaavoituksen sivuilta
Asemakaava,anhan Vaasan keskus, asemakaavan selostus, 7.6.2017
3.1.3. Rakennettu ympäristö
”Suunnittelualuetta halkovan Kauppiaankadun itäpuolella ovat keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon ja tapulin sekä Vaasan triviaalikoulun rauniot. Näiden koillispuolella sijaitsee asemapuisto ja entinen Vanhan Vaasan asema-alue rakennuksineen. Kauppiaankadun länsipuolella on 1970-luvulla rakennettu grillikioski, joka sijaitsee yleisellä pysäköintialueella.
Kirkko on tutkija Markus Hiekkasen mukaan rakennettu vuosien 1500 ja 1520 välisenä aikana. Sitä on edeltänyt puukirkko, joka on sijainnut todennäköisesti harmaakivikirkon paikalla. Kirkon keskiaikainen osa käsittää runkohuoneen läntisen ristivarren. Keskiaikainen kirkko jäi kaupungin perustamisen jälkeen liian pieneksi. Lisätilan saamiseksi tehtiin kaksi uutta lehteriä 1630- ja 1640-luvuilla ja myöhemmin vielä kirkon itäosaa pidennettiin noin 15 metriä. Kirkko valmistui vuonna 1654. Laajennuksesta huolimatta kirkko oli edelleen liian pieni kasvaneen kaupungin ja sen ympäristön asukkaille. Vuonna 1748 aloitetuilla laajennustöillä kirkko muutettiin ristikirkoksi, joka valmistui vuonna 1753. Kirkko tuhoutui tulipalossa 1852. Kirkon rauniota on kunnostettu lukuisia kertoja 1910-luvulta lähtien.
Kansalaisaloitteessa 6.8.2002 esitettiin kirkon kattamista talvi- tai kesäkäyttöön sopivaksi. Virkamiestyöryhmä selvitti jo aiemmin valtuustoaloitteen (1999) johdosta kirkonraunioiden kattamista ja kunnostamista. Selvityksen yhteenvedossa todetaan, että Museoviraston virallisen kannan mukaan kirkonraunioista ei tule rakentaa käyttökirkkoa, vaan niiden tulee antaa pysyä raunioina. Mikäli kattorakenteita tehdään, tulee huomioida, että ilmasto-olosuhteet muuttuvat kattamisen yhteydessä ja näin edesautetaan rapautumista. Muurien ei saa kannattaa minkään näköisiä rakenteita, vaan kaikki pysyvät kattorakenteet on perustettava erilleen raunioista. Nykyisellään ja jo aikaisemmin on muurinharja suojattu betonivalulla ja pikikerroksella. Mikäli vesieristys uusitaan, on nykyinen eristystapa mahdollista korvata muurinharjalle rakennettavalla peltikatteella, kuten on tehty Raaseporin linnassa.”
Lainaus päättyy
Vanhan Vaasan Pyhän Marian kirkon rauniot näyttävät nyt tältä, eli Rolf Holmin maalauspaikalta valokuvattuna kahdeksan vuoden jälkeen. Näyttää kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan, - maisema on entisellään!
Lisäyksenä raunioalueella on tänä päivänä hienot opaskyltit. Jo pelkästään niiden takia kannattaa alueella pistäytyä, kulttuurihistoriaa, paikallishistoriaa opiskelemassa! Kylteistä olen kuullut paljon kiitosta, positiivista palautetta. Niiden saamiseksi Vanhan Vaasan asukasyhdistys oli aktiivinen, ja sai kaupungin mukaan toteutukseen.
Kaupungilla on mielenkiintoisia suunnitelmia alueen kehittämiseksi. Odotetaan mielenkiinnolla mitä tuleman pitää.
Tämän kuukausittain etenevän kirjoitussarjan aloituskuva oli tässä blogissa tammikuun 7. päivän kohdalla. Kuukausittain on nyt edetty jo siis syyskuuhun asti, yhdeksän kuvaparia on siis jo esitelty.
Pyrin jatkamaan tätä samaan malliin läpi koko loppu vuoden, eli aina sinne Suomen 100 v. juhlapäivään asti. Juttujen julkaisupäivä on kuukauden 7. päivän tienoilla.
Seuraa tätä blogia, - seuraavan jutun tähän sarjaan teen lokakuun ekalla viikolla. Katseensuunta on silloin kohti Saltkaretia Svedjehamnissa.
Kuvat ja kalenterikuvan reprokuvaus, teksti: Aimo Nyberg
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti