sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Pahannäköistä jälkeä

 

Syksyn ensimmäinen myrsky Ailan päivänä 17. päivä syyskuuta 2020 teki melkoisia tuhoja Vaasan seudulla. Puita kaatui rannikolla, kun tuuli puhalsi paikoin yli 30 m/s ja tuulensuunta oli tällä kertaa harvinaisempi eli pohjoisesta päin.

Tällaisia myrskytuhokuvia ei kukaan haluaisi ottaa, ja laittaa esille. Somessa ihmiset ovat jakaneet tietoja tien päälle kaatuneista puista ja sähkölangoista, syntyneistä vahingoista omalle ja kaupungin omaisuudelle.

Kuljimme vaimon kanssa eilen Vaskiluodon kuntoradan, ja esteratahan sekin oli.

Saattaa olla todennäköistä, että puuston poiskorjaaminen ja sähkölinjojen korjaus ei onnistu kovin nopeasti. Harmi. Jos talvi tulee tämän vuoden puolella voi olla, ettei valaistua latua saada, vaan hiihtoa pitää harrastaa pimeässä, kuun valossa? Toivotaan, ettei näin käy. Iso urakka kunnostuspuolen metsureilla ja sähkömiehillä kyllä nyt on, kun töitä riittää eri puolilla Vaasaa. 

 


 
 


 

 
 

Kuvat: AN 19.9.2020 Vaskiluodon metsässä myrskytuhoja kuntoradan varrella

 

Metsää on onneksi kuitenkin edelleen pystyssä, täällä Vaskiluodon metsässäkin 99 % tai jopa enemmän. En ole pätevä tätä silmämääräisesti arvioimaan. Luonnon ekosysteemi kyllä toipuu, ja ottaa taas vastaan seuraavan myrskyn, kun sen aika on. Mitä kaikkea me ihmiset metsille teemme, se on sitten taas jo toinen juttu. Kuntoratojen, luontopolkujen, metsien puolesta kaiken kaikkiaan on tärkeää jatkaa työtä. Tämän poikkeuskesän kokemukset luonnossa liikkumisen iloista ja hyödyistä ovat tästä meille hyvä muistutus ja kannustus jatkaa aktiivisesti kaupunkilaisten lähimetsien puolustamista.


 

 

 

 

 

 

Kuvat: AN 19.9.2020, Vaskiluodon metsää, puita ym. luonnon monimuotoisuutta.
Sudenmarja, komeita mäntyjä, käpytikka, harmaa mustesieni, puita ja taivas taustana, katajanmarjoja, oravanmarjoja, kosteikkoa, suovehkan marjat (myrkyllinen).

Teksti ja kuvat

Aimo Nyberg

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...