torstai 17. syyskuuta 2020

Huomenna tämä päivä on eilinen

 

Maailma ympärillämme muuttuu joka ikinen päivä. Joskus joka silmänräpäyksessä. Sanotaanhan sitä, että ainut mikä on pysyvää, on muutos.

Myös rakennettu ympäristömme elää ajan mukana. Uutta rakennetaan täydentämällä vanhaa, tai puretaan jo olemassa olevaa uuden tieltä.

Mitään yleispäteviä sääntöjä, ohjeita ei ole siitä, miten hallitusti tai hallitsemattomasti kaupunkikuvallisten muutosten tulee tapahtua. On äärimmäisen haastavaa löytää kaikkia tyydyttäviä tapoja kehittää, siis parhaassa tapauksessa parantaa meidän jokaisen lähiympäristön laatua, turvallisuutta, toimivuutta, kauneutta jne. Intressejä on aina kovin paljon, ja muutosten toteuttamiseen mahdollisuuksia taas vain kovin harvoilla.

Voimassa olevia lakeja kyllä on, rakentamiseenkin liittyen iso joukko. Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa näitä myös noudatetaan, ja kohtuullisen hyvin valvotaankin.

 

Kuvituskuva: Vaasan rautatieasema. Ylempi kuva on postikorttikuva vuodelta 1905. Alempi kuva on kuvattu suunnilleen samasta paikasta, 14.9.2020.

Suomessa kaavoituksesta vastaavat kunnat, kaupungit, eli virkamiehet ja poliittiset päättäjät. On hyvin tärkeää, että meillä täällä Vaasassakin jatketaan jo pitkään noudatettua perinnettä järjestää kaupunkilaisille avoimia info- ja kuulemistilaisuuksia kaikista isommista suunnitelmissa olevista muutoksista.

Koronakevään, poikkeuslain aikana tilanne oli haasteellinen. Millaiseen paluuseen normaaliin meillä Vaasassa on mahdollista, se nähtäneen tässä lähikuukausien aikana. 

Teksti ja alempi kuva: Aimo Nyberg

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...