maanantai 14. syyskuuta 2020

Wasa Järnvägsstation

 

 
Kuvat: Ylempi on vanha postikortti, Vaasan rautatieasema, 
alempi kuva samassa aiheesta 14.9.2020.

 

Lisää kuvapareja tulossa lähiaikoina 

Tämän blogin nimessäkin ovat sanat ENNEN ja NYT. On siis hyvä syy olettaa, että blogin kirjoituksissa ja kuvissa ainakin silloin tällöin aiheena ovat kaupunkikuvamme muutokset.

Vaikka ideoita ennen ja nyt vertailukuviksi on paljon, niin NYT kuvan ottaminen tuntuu usein liian työläältä.  Hyviä vanhoja Vaasa-aiheisia postikorttikuvia, arkistojen ja albumien paperivalokuvia kyllä löytyy helpostikin, mutta samaan paikkaan meneminen juuri tänään vaatii aina päättäväisyyttä.

Ihan samaan kuvauskohtaan ei useinkaan enää edes pääse. Nykykamerat ovat kyllä hyviä, mutta aivan erilaisia kuin vanhan ajan koneet. Tiedot vanhojen ja uusien kameroiden objektiiveista ym. teknisistä ominaisuuksista ovat tavallisen amatöörin osaamisen ulottumattomissa. Valot ja varjot, vuorokaudenaika, vuodenaika, kaikki voivat olla ”väärin”, eikä kohteen uudesta kuvasta oikein tule kriittisen kuvaajan mielestä ”kelvollista”.

Nämä ongelmat pitää vaan ohittaa. ENNEN kuva on joskus kuvattu sekunnin sadasosa tai jotain, ja sen hetken tallennus. NYT kuvasta saa tulla omanlaisensa, tämänhetkisissä olosuhteissa kuvattu todellisuuden tallennus.

Ja yhdessä nämä ovat aina taas ainutlaatuinen katselukokemus.

Haluan rohkaista kaikkia harrastamaan jälleenvalokuvausta.  

Haluan myös rohkaista kaikkia meitä jakamaan ennen ja nyt kuvapareja, Vaasa-aiheisia ja muualtakin.

Ja toivon myös, että tällaisia kuvia voisin saada Sinulta julkaistavaksi tässä blogissa!

   

Jälleenvalokuvaus on termi, jota lyhyesti sanottuna käytetään tilanteesta, jossa valokuvataan samassa paikassa, josta joku muu on aikaisemmin ottanut valokuvan.

Näin asian määrittelee hienosti Heikki Kastemaa, Suomen Wikimedian kouluttaja, ja ex-puheenjohtaja.

Lainaus

”Kun menee samalle paikalle, jossa joku on seissyt aikaisemmin ottamassa valokuvaa, tuntee hyvin yksityisen kokemuksen. Jälleenvalokuvaamiseen liittyy ikään kuin salainen linkki tai liittolaissuhde alkuperäisen kuvan ja uuden kuvaajaan välillä. Minä kuulun yhteen jonkun tuntemattoman kuvaajan kanssa, meitä yhdistää paikan ja tilan samuus, sama kuvauskulma. Ikäänkuin ainoa asia, joka meitä kahta valokuvaajaa erottaa, on aika.” 

Lue Heikki Kastemaan kirjoitus kokonaan Jälleenvalokuvauksen ihme: Kronotooppeja bongaamassa

http://wikimedia.fi/2018/09/20/jalleenvalokuvauksen-ihme-kronotooppeja-bongaamassa/


Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...