Sunnuntaikävelyillä tulee usein pidettyä kameraa mukana. Ja kuvattua kaikenlaista, hetken mielenkiinnon mukaan, ilman mitään sen suurempaa ennakkosuunnitelmaa.
Kävimme vaimon kanssa tänään toki museoissakin, kun niihin voi taas mennä. Oli kiva kuulla Tikanojan lipunmyynnissä Joonalta, että olemmeko muistaneet käydä museokortin nettisivuilla, ja hakea sieltä koronan takia ”kuivumassa” olleille korteillemme parin kuukauden hyvitystä? Tämä kuulemma onnistuu, kun vaan sen muistaa tehdä!
Matkalla kävelimme tämän arvorakennuksen ohi: Vasa lyceum, (Vasa svenska lyceum 1874-1974, Vasa övningsskolas gymnasium, Vasa)
https://www.skolhistoria.fi/sv/vasa-svenska-klassiska-lyceum-vasa/
Kuvat: AN 5.7.2020
Vaasan vaakunasta on erilaisia versioita eri aikakausilta. Nykyisen kaikki tietävät, vaakunan kuviot ja värit ja myös siihen kuuluvan kulta-valkoisen vapaudenristin.
Wikipedia kertoo näin
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_vaakuna
Aina aika ajoin nousee keskusteluun, onko Vaasan vaakunan kuvio viljalyhde tai risukimppu? Jotkut sanovat, että se on rynnäkkörisukimppu, joita on aikoinaan käytetty piiritystilanteessa täyttämään vallihauta?
Itse olen aina nähnyt kuvion yhteen sidottuna viljalyhteenä. Ja ainakin tässä Vasa lyceumin katonharjalla olevassa vaakunaversiossa on nähtävillä tähkäpäitä (suurenna alinta kuvaa).
Verrataan sitä vaikka tähän käytössä olleeseen vaakunapiirrokseen. (O. Långhjelmin ehdotus vuodelta 1861)
Kuva: Wikipedia
Vasa lyceumin vaakuna on aikalailla tämän mustavalkoisen piirroksen mukainen. Värit, sininen, valkoinen ja punainen tulevat Vasa-suvun tunnusväreistä.
Kuva: Wikipedia
Kaupungin sinetti vuodelta 1611
Kuvat: AN 17.3.2018 Vaasan Hovioikeus
Näissäkin kuvissa, sekä sinetissä että Hovioikeuden taulussa on mielestäni Vasa-suvun tunnuksena viljalyhde. Jos jollain teistä on tiedossa aiheeseen liittyvää kuva- ym. materiaalia, niin kuulisin niistä mielelläni.
Aimo Nyberg
kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti