sunnuntai 5. heinäkuuta 2020

Vaasan vaakunan vaiheista

Sunnuntaikävelyillä tulee usein pidettyä kameraa mukana. Ja kuvattua kaikenlaista, hetken mielenkiinnon mukaan, ilman mitään sen suurempaa ennakkosuunnitelmaa.

Kävimme vaimon kanssa tänään toki museoissakin, kun niihin voi taas mennä. Oli kiva kuulla Tikanojan lipunmyynnissä Joonalta, että olemmeko muistaneet käydä museokortin nettisivuilla, ja hakea sieltä koronan takia ”kuivumassa” olleille korteillemme parin kuukauden hyvitystä? Tämä kuulemma onnistuu, kun vaan sen muistaa tehdä!

Matkalla kävelimme tämän arvorakennuksen ohi: Vasa lyceum, (Vasa svenska lyceum 1874-1974, Vasa övningsskolas gymnasium, Vasa)

https://www.skolhistoria.fi/sv/vasa-svenska-klassiska-lyceum-vasa/
Kuvat: AN 5.7.2020

Vaasan vaakunasta on erilaisia versioita eri aikakausilta. Nykyisen kaikki tietävät, vaakunan kuviot ja värit ja myös siihen kuuluvan kulta-valkoisen vapaudenristin.  

Wikipedia kertoo näin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vaasan_vaakuna

 

Aina aika ajoin nousee keskusteluun, onko Vaasan vaakunan kuvio viljalyhde tai risukimppu? Jotkut sanovat, että se on rynnäkkörisukimppu, joita on aikoinaan käytetty piiritystilanteessa täyttämään vallihauta?

Itse olen aina nähnyt kuvion yhteen sidottuna viljalyhteenä. Ja ainakin tässä Vasa lyceumin katonharjalla olevassa vaakunaversiossa on nähtävillä tähkäpäitä (suurenna alinta kuvaa).

Verrataan sitä vaikka tähän käytössä olleeseen vaakunapiirrokseen. (O. Långhjelmin ehdotus vuodelta 1861)

Kuva: Wikipedia

Vasa lyceumin vaakuna on aikalailla tämän mustavalkoisen piirroksen mukainen. Värit, sininen, valkoinen ja punainen tulevat Vasa-suvun tunnusväreistä.


Kuva: Wikipedia

Kaupungin sinetti vuodelta 1611Kuvat: AN 17.3.2018 Vaasan Hovioikeus

Näissäkin kuvissa, sekä sinetissä että Hovioikeuden taulussa on mielestäni Vasa-suvun tunnuksena viljalyhde. Jos jollain teistä on tiedossa aiheeseen liittyvää kuva- ym. materiaalia, niin kuulisin niistä mielelläni.

Aimo Nyberg

kuvataiteen opettaja, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...