sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Oikeinkirjoitusvihreet

”Oikeinkirjoitusvihreet. Tämä tahallinen virhe perustuu siihen, että itämaisessa matossa pitää aina olla vähintään yksi tahallinen virhe. Vähintään yksi solmu pitää aina joka matossa tehdä väärin. Se muistuttaa meitä siitä, että me olemme ihmisiä eikä meidän pidä teeskennellä olevamme täydellisiä.”Sivu kuvattu kirjastaKuvat: AN

 

Tuo kirjoituksen alussa oleva lainaus Hans Roslingin kirjasta Faktojen maailma on hauska yksityiskohta. Itse kirjakin on hyvin kirjoitettu, mutta teema siinä on ihan vakavaa asiaa. En tässä ajatellut sitä sen kummemmin kommentoida. Lyhyesti kuitenkin. Roslingin kirja on ajalta ennen koronaa, eli kirjasta välittyvä toivo, optimismi, että ihmiskunnalla menee nyt ja tulevaisuudessa hyvin, on jossain määrin saanut kolauksen. Maailmanlaajuiset pandemiat ovat toki tilastoitavissa ja ennustettavissakin, mutta sen verran yllätyksellisinä ne aina ilmaantuvat, että niiden ymmärtämiseen tarvitaan paljon muutakin kuin tilastotiedettä. 

Sain kirjan luettua alkukesän aikana. Kirjaa minulle suosittelivat sekä eläinlääkäri veljeni, sekä eräs toinenkin lääkäri. Molemmat varmaankin ”vastapainoksi” sille, että olin juuri kahlannut läpi huhtikuun alussa kuolleen Pentti Linkolasta kertovan teoksen (Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – ihminen ja legenda).

Molempia kirjoja suosittelen luettavaksi etenkin kaikille meille 50- ja 60-luvulla syntyneille. Elämänkokemusta meillä jo on, ja muistimmekin toivottavasti vielä pelaa. Asioita kannattaa mielestäni pohtia monelta kannalta, vaikkei niihin omilla valinnoillaan kovin paljoa voi vaikuttaa.

Ainakin yksi elinaikanamme tapahtunut muutos on järisyttävän suuri: väestömäärän kolminkertaistuminen kolmesta miljardista yhdeksään miljardiin. Hans Roslingin mukaan ihmisten määrä tasaantuu tällä vuosisadalla noin 11 miljardiin. Linkolan mukaan ihmisten määrää tulisi kaikin mahdollisin keinoin pystyä vähentämään, jotta elämä maapallollamme voisi jatkua.


Virheiden tekeminen on inhimillistä, - tässä vielä pyyntö Sinulle, auta vähentämään niitä

Teen jatkuvasti pieniä ja isompia kirjoitusvirheitä. Ja jopa joskus asiavirheitä pääsee mukaan näihin blogikirjoituksiin. Jos näitä Sinun silmiisi osuu, olisin kovin kiitollinen, jos jaksat niistä minua muistuttaa.

Kirjoitusvihreet tulee korjata! Tätä mieltä olen. Se on helppoakin, digitaalisten tekstien päivittäminen ei vie juurikaan aikaa. Asiavirheiden osalta toki faktojen tarkistus saattaa olla joskus työlästäkin.

Myös tämä on mahdollista Sinulle: tee oma juttusi, blogikirjoituksesi omalla nimelläsi tähän ylläpitämääni VAASA ENNEN JA NYT -blogiin!  Aiheet voit valita vapaasti, kunhan jokin yhteys Vaasaan löytyy. Kuviakin saa mielellään laittaa mukaan.

Mielipiteitä maailmaan mahtuu! Myös vastakkaisia ajatuksia tarvitaan, jotta syntyy keskustelua ja ymmärrystä toinen toistemme näkökulmiin. Maailma muuttuu koko ajan, se on varmaa. Jokainen uusi aamu on huomenna eilinen. Pysytään menossa mukana!

 

Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...