”Oikeinkirjoitusvihreet. Tämä tahallinen virhe perustuu
siihen, että itämaisessa matossa pitää aina olla vähintään yksi tahallinen
virhe. Vähintään yksi solmu pitää aina joka matossa tehdä väärin. Se muistuttaa
meitä siitä, että me olemme ihmisiä eikä meidän pidä teeskennellä olevamme
täydellisiä.”
Sivu kuvattu kirjasta
Kuvat: AN
Tuo kirjoituksen alussa oleva lainaus Hans Roslingin kirjasta Faktojen maailma on hauska yksityiskohta. Itse kirjakin on hyvin kirjoitettu, mutta teema siinä on ihan vakavaa asiaa. En tässä ajatellut sitä sen kummemmin kommentoida. Lyhyesti kuitenkin. Roslingin kirja on ajalta ennen koronaa, eli kirjasta välittyvä toivo, optimismi, että ihmiskunnalla menee nyt ja tulevaisuudessa hyvin, on jossain määrin saanut kolauksen. Maailmanlaajuiset pandemiat ovat toki tilastoitavissa ja ennustettavissakin, mutta sen verran yllätyksellisinä ne aina ilmaantuvat, että niiden ymmärtämiseen tarvitaan paljon muutakin kuin tilastotiedettä.
Sain kirjan luettua alkukesän aikana. Kirjaa minulle suosittelivat sekä eläinlääkäri veljeni, sekä eräs toinenkin lääkäri. Molemmat varmaankin ”vastapainoksi” sille, että olin juuri kahlannut läpi huhtikuun alussa kuolleen Pentti Linkolasta kertovan teoksen (Riitta Kylänpää: Pentti Linkola – ihminen ja legenda).
Molempia kirjoja suosittelen luettavaksi etenkin kaikille meille 50- ja 60-luvulla syntyneille. Elämänkokemusta meillä jo on, ja muistimmekin toivottavasti vielä pelaa. Asioita kannattaa mielestäni pohtia monelta kannalta, vaikkei niihin omilla valinnoillaan kovin paljoa voi vaikuttaa.
Ainakin yksi elinaikanamme tapahtunut muutos on järisyttävän
suuri: väestömäärän kolminkertaistuminen kolmesta miljardista yhdeksään
miljardiin. Hans Roslingin mukaan ihmisten määrä tasaantuu tällä vuosisadalla
noin 11 miljardiin. Linkolan mukaan ihmisten määrää tulisi kaikin mahdollisin
keinoin pystyä vähentämään, jotta elämä maapallollamme voisi jatkua.
Virheiden tekeminen on inhimillistä, - tässä vielä pyyntö Sinulle, auta vähentämään niitä
Teen jatkuvasti pieniä ja isompia kirjoitusvirheitä. Ja jopa joskus asiavirheitä pääsee mukaan näihin blogikirjoituksiin. Jos näitä Sinun silmiisi osuu, olisin kovin kiitollinen, jos jaksat niistä minua muistuttaa.
Kirjoitusvihreet tulee korjata! Tätä mieltä olen. Se on helppoakin, digitaalisten tekstien päivittäminen ei vie juurikaan aikaa. Asiavirheiden osalta toki faktojen tarkistus saattaa olla joskus työlästäkin.
Myös tämä on mahdollista Sinulle: tee oma juttusi, blogikirjoituksesi omalla nimelläsi tähän ylläpitämääni VAASA ENNEN JA NYT -blogiin! Aiheet voit valita vapaasti, kunhan jokin yhteys Vaasaan löytyy. Kuviakin saa mielellään laittaa mukaan.
Mielipiteitä maailmaan mahtuu! Myös vastakkaisia ajatuksia
tarvitaan, jotta syntyy keskustelua ja ymmärrystä toinen toistemme näkökulmiin.
Maailma muuttuu koko ajan, se on varmaa. Jokainen uusi aamu on huomenna
eilinen. Pysytään menossa mukana!
Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti