Tästä kannattaa muistuttaa poliitikkojamme ja päättäjiämme.
Suomen maankäyttö- ja rakennuslain pykälä 117. Siinä todetaan: Rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.
Onko tämä lainkohta kuollut kirjain Suomessa? Ja miksi näistä lakiin kirjatuista esteettisistä periaatteista ei juurikaan keskustella missään, ei lehtien palstoilla, eikä edes kaavoitusta käsittelevissä kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa?
Koska talous menee kaiken edelle. Kaupungeille ja tätä kautta päättäjillemme on tärkeää, että uutta rakennetaan ja saadaan mahdollisille uusille veronmaksajille, asukkaille asuntoja, kauppakeskuksia, jne.
Helpointa tämä on, kun kaavoitetaan sellaista, jota rakennuttajat haluavat rakennuttaa. Suomeksi sanottuna tehdään sitä mistä saa nopeimmin ja helpoimmin mahdollisimman suuret voitot rakennusfirman omistajille. Tottakai voittoa pitääkin tulla, on selvää, ettei tappiolla markkinataloudessa mikään toimi. Ongelma on ollut ja on edelleen pitkissä rakentamisen prosesseissa kaavoittamisesta toteutukseen asti, puutteellinen kyky huomioida erilaisia intressejä. Miten turvataan voimassa olevien lakien ja asetusten noudattaminen, ja tahto joka vaiheessa löytää asiaankuuluvat menettelytavat läpinäkyvällä tavalla.
Ymmärrettävästi voittoa tavoittelevissa rakennusyrityksissä ympäristön laatuun, kestävän kehityksen kriteereihin, esteettisiin arvoihin panostetaan vain, kun tätä heiltä vaaditan, ja jos näillä ”lisätoimilla” voidaan kasvattaa yksittäisten rakennusprojektien tuottavuutta eli rakennuttajan voittoa.
Mitä Marianpuistoon tulee?
Vaasassa vielä toistaiseksi pystytyssä olevien, lainvoimaisen purkutuomion saneiden viljasiilojen paikalle, siis osittain Museokadun päälle ja Marianpuistoon, olisi nyt ainutlaatuinen mahdollista jättää uudisrakennus rakentamatta.
Tämä onnistuu, jos siilojen purku kilpailutettaisiin niin, että vaativan purku-urakan toteuttava yritys saisi rakennusoikeutta jostain muualta. Mikään pakko ei ole jälleen täyttää ranta-alueella tätä kohtaa uudella näköesteellä, yhdellä korkeahkolla kerrostalolla.
Kuvakaappaus Googlen kartasta
Museokatu olisi nyt mahdollista ennallistaa, avata suorana ja leveänä katuna rantaan asti! Kuten C.A. Setterbergin ruutukaavassa aikoinaan oli.
Tässä vuoden 1936 kuvassa Rantakadun ja Museokadun kulmaus on sellaisena kuin sen soisi olevan vielä joskus tulevaisuudessakin.
Puisto, ei kerrostaloa siilojen tilalle on mielipide.
Ja samalla jo huhtikuussa 2020 Vaasan kaupungille tehty kuntalaisaloite, jolle
kerätään kannatusta netissä ja keräyslistoilla. Ajatus ei ole uusi, sitä on
esitetty jo vuosikausia.
Vaihtoehtojen esille tuomiseksi ja keskustelun aikaansaamiseksi myös poliittisten päättäjiemme kesken, on syytä toivoa, että alla oleva Kuntalaisaloitteemme saa yhä lisää allekirjoituksia.
"PUISTO, EI KERROSTALOA VILJASIILOJEN PAIKALLE"
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/13987
"PARK, INTE HÖGHUS PÅ SÄDESSILORNAS PLATS"
https://www.kuntalaisaloite.fi/sv/initiativ/13987
Vaasassa kauniita ranta-alueita on viime vuosien aikana saatu kunnostettua ja
uudistettua edustavampaan kuntoon. Tätä tulisi nyt jatkaa myös Marianpuiston
osalta.
Rautatie Vaskiluodosta on myös upea mahdollisuus, jota on syytä jatkossa
hyödyntää nykyistä paremmin. Idea kaksoisraiteista Seinäjoen ja Vaasan ja
Vaskiluodon välillä voi lähteä yllättäen liikkeelle, kun kilpailu avautuu
näiltäkin osin.
Rannan veneilymahdollisuuksia ja lisälaitureiden saamista kannattaa myös
miettiä, kun jossain vaiheessa Academill ja Vaasan yliopisto saavat välilleen
kevyenliikenteen sillan.
Alueelle on tulossa muutoksia, se on selvää. Korkeaa kerrostaloasumista juuri
näille neliömetreille ei ehkä kannattaisi toteuttaa, se kun luo rajoitteita
puiston ja muun ranta-alueen tulevalle kehittämiselle.
Aimo Nyberg
Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry:n hallituksen jäsen
Yksi kuntalaisaloitteen viidestä vastuuhenkilöstä
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti