maanantai 6. heinäkuuta 2020

Korsholman muinainen linnakumpu

Vanhassa Vaasassa on hienoja paikkoja, joilla on mielenkiintoinen historia.

Vaasan kaupunki on pitänyt alueesta hyvää huolta, käytettävissä olevien resurssiensa puitteissa.

 







Kuvat: AN 2.7.2020. Vanha Vaasa. Raunioalueen komeat kukkaistutukset ja INFO-taulu.


Jatkamalla matkaa Vanhan Vaasan pääkatua Kauppiaankatua eteenpäin, löytyy hieno Wasastjernan talo, eli Vanhan Vaasan museo. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

https://vaasankaupunginmuseot.fi/vanhan-vaasan-museo/museo/vanhan-vaasan-museo/

Vanhan Vaasan museo

Avoinna 10.6.–30.8.2020

tiistai–sunnuntai 10–17

Ilmainen sisäänpääsy

Kauppiaankatu 10, Vanha Vaasa

 

Jatkamalla kävelyä museolta hieman eteenpäin niin tullaan nykyistä Mustasaaren kirkkoa, joka oli alun perin hovioikeuden rakennus, ja muinaista linnakumpua yhdistävälle puistikolle. Risteyksessä kannattaa katsoa ensin molempiin suuntiin. Tällä kertaa ehdotan kävelyä ylös Korsholman valleille.  

Kaupungin toimesta on tänä kesänä Vanhan Vaasan alueiden kunnostusta jatkettu myös Korsholman linnoituksen ja latokartanon alueilla. Linnakummun mäki on nyt ”paremmassa kunnossa kuin ehkä koskaan”. Risti -muistomerkin vieressä on hieno INFO-taulu alueen historiasta kolmella kielellä.


Kuvat: AN 2.7.2020

Lainaus taulun tekstin tiedoista

”Venäjän vallan aikana 1809 -1917 muinainen linnakumpu oli pitkään tyhjillään, kunnes sille ryhdyttiin suunnittelemaan rakennusta lääninhallitukselle ja kenraalikuvernöörin residenssiä. Puiston toisessa päässä oli silloin hovioikeus (nykyään Mustasaaren kirkko). Näin olisi syntynyt puistoakseli, jonka molemmissa päissä olisi ollut merkittävä rakennus. Työt aloitettiin 1847 tasaamalla keskiaikainen linnakumpu. Kuvernöörintalon perustukset ehdittiin tehdä ennen Vaasan vuoden 1852 paloa. Palon jälkeen suunnitelmia ei toteutettu, koska kaupunki päätettiin siirtää Klemetsön niemelle (nykyisen Vaasan paikalle).”

 




Kuvat: AN 2.7.2020

Myös Risti-muistomerkin merkitykseen ja historiaan on meidän tämän päivän ihmisten syytä aika ajoin palata. Ja jos kiinnostusta ja aikaa on enemmänkin, niin perusteellisempikin tutkiskelu keskiaikaisesta Pohjanmaasta onnistuu katsomalla videot Viisi kertomusta keskiaikaisesta Pohjanmaasta.

Österbottens Kulturfonden on tuottanut taitavien projektiryhmäläisten kanssa upeiksi videoiksi (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) 5 tositarinaa keskiaikaisesta Pohjanmaasta.

Katso Youtubesta! Valitse minkä katsot ensin!

https://www.youtube.com/channel/UCLuQNxKv0_I_nao6N3twO8g/videos?fbclid=IwAR0YzmJEuYazH2Wt76KdbNL7FLrqp1vLmwml1bi2cZZz73z68f1YVhBxM94&app=desktop

Mukana on mm. kertomus vitaaliveljiksi kutsutuista merirosvoista, jotka 1390-luvulla hallitsivat Vanhan Vaasan Korsholman linnaa. Vitaaliveljet mainitaan mm. unionikuningatar Margareetan ja aseenkantaja Sten Sturen joukkojen välisessä sopimuksessa vuodelta 1398 (Diplomatarium Fennicum 1079, säilytetään Tanskan kansallisarkistossa Kööpenhaminassa).
 

Graniittiristi on esitelty lyhyesti myös Rojketi X= sivulla

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/06/risti-korsholman-valleilla-19-kesakuuta.html

 

Kuvat ja teksti

Aimo Nyberg

Kuvataideopettaja, eläkkeellä

Kotiseutuhistorian harrastaja








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...