perjantai 20. syyskuuta 2019

Suomen suurin lämpöenergiavarasto Vaskiluotoon

Tämä uutinen yllättää.

Useimmat meistä vaasalaisistakin, näin uskallan väittää. Hyvin on tämän asian eteneminen pysynyt piilossa, kunnes nyt on tullut sen julkistamisen aika.

Myös minut tämä yllätti, sekä itse uutinen (20.9.2019 ensimmäisenä YLE)

https://yle.fi/uutiset/3-10980939

”Yli 210 000 kuutiometrin maanalaisesta luolastosta tulee Suomen suurin lämpöenergiavarasto Vaasassa.
Luolasto on ollut ennen öljyvarasto. Viiden miljoonan investoinnista vastaavat EPV Energia ja Vaasan Sähkö.” 


että v.1969 -1970 valmistuneen valtavan kokoisen väestösuojan 50 vuoden “ tuntematon historia”.

Tiedossa on ollut, että väestönsuojatiloissa oli urheiluseurojen harjoitustiloja, (mm. judo, karate, jousiammunta ym. seuroja). Nämä joutuivat jättämään tilan kosteus- ym. ongelmien takia. Sen jälkeen siellä on ollut mm. öljyvarasto. Tällä hetkellä luolastossa on merivettä. On Itsestään selvää, ettei tiloja voida palauttaa enää väestösuojaksi.

Nyt siis maanalaiseen luolastoon on tulossa

Lainaus Ylen sivuilta

”Vaasan Vaskiluotoon on valmistumassa maanalainen lämpöenergiavarasto. Investoinnista vastaavat EPV Energia ja Vaasan Sähkö. Maanalainen varasto tulee yhtiöiden mukaan olemaan valmistuessaan Suomen suurin. 

Lämpövarastoksi muutettava luolasto sijaitsee Vaskiluodossa 30 metrin syvyydessä. Sen muodostaa kaksi luolaa, joiden yhteistilavuus on 210 000 kuutiometriä. 

 Maanalainen luolasto on rakennettu 1970-luvulla ja luolat ovat aiemmin olleet käytössä öljyvarastona. Ne on tyhjennetty öljystä ja puhdistettu 1990-luvun lopulla. 

EPV Energian ja Vaasan Sähkön mukaan luolaston käyttö lämpöenergiavarastona mahdollistaa yli 30 prosentin laskun kivihiilen käytössä sekä siirtymisen uusiutuvien ja hiilineutraalien energialähteiden käyttöön kaukolämmön tuotannossa. 

– Varastot tuovat meille tehokkaan ja monipuolisen ratkaisun pyrkiessämme kokonaan eroon kivihiilestä. Ne tasaavat kaukolämmön tuotantohuippuja ja mahdollistavat pidemmällä tähtäimella myös tuuli- ja aurinkoenergian käytön nykyistä joustavammin ja laajemmin sekä Vaasan alueella syntyvän hukkalämmön hyödyntämisen, sanoo Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin. 

Käytössä kesäkuussa 2020 

Vaskiluodossa sijaitsevat luolat ovat tilavuudeltaan 150 000 kuutiometriä ja 60 000 kuutiometriä. Niiden korkeudet ovat 22 ja 30 metriä, pituudet 178 ja 313 metriä. EPV Energia ja Vaasan Sähkö aikovat varastoida suurempaan luolaan lämmitettyä vettä. Tarpeen tullen sieltä voidaan siirtää lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Pienempi luolista tulee toimimaan lämpövaraston veden paisuntasäiliönä. 

Lämpöenergiavaraston lataus- ja purkuteho on 100 megavattia ja varastoitava energiamäärä 7000-9000 megavattituntia. Yhtiöiden mukaan tämä on tuhat kertaa suurempi kuin Pohjoismaiden suurimman rakenteilla olevan sähköakun varastointikapasiteetti. 

Luolasto on tarkoitus ottaa uuteen käyttöön ensi vuoden kesäkuussa. EPV Energian ja Vaasan Sähkön projektin kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin viisi miljoonaa euroa. Projektiin on saatu työ- ja elinkeinoministeriön tukea.” 

Lainaus päättyy


Meneillään olevassa Vaskiluodon osayleiskaavan 2040 kaavaselostuksessa (kaavaluonnos hyväksytty 18.6.2019) ja Wärtsilän asemakaavassa tästä nimenomaisesta maanlaisesta alueesta kerrotaan olemattoman vähän.

Yksi linkki tähän löytyi, katso täältä (sivu 22. yhteensä sivuja on 115). Sivulla on hieman tekstiä ja karttapiirros alueesta)

https://beta.vaasa.fi/uploads/2019/06/e7bfe874-ak1091-smart-technology-hub-kaavaselostus.pdf
Kuva: AN. 5.6.2019. Sing-sing rakennus sijaitsee aivan lähellä ylläkerrotun luolaston alkuperäistä sisäänkäyntiä. Rakennus löytyy Vaskiluodon rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden luettelosta (Vaskiluodon osayleiskaava 2040, kaavaselostus, kaavaluonnos hyväksytty 18.6.2019)

Kuva ja tekstin koonti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...