tiistai 24. syyskuuta 2019

Kirkkopuiston arboretum

Vaasan ruotsinkielisen evl. srk:n julkaisussa kyrknytt nro 3. trefaldighetskyrkan on mielenkiintoinen kartta Vaasan kirkon ympärillä olevan puiston puista.

Kuvalainaus lehdestäNyt on se hetki syksystä, kun tulee katseltua puissa ja jo maassakin olevia puiden lehtien ruskaa, yksittäisissä lehdissä voi olla jopa aivan erityisen kauniita värejä. Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen on toiveissa taas saada kokea komeaa syksyä täällä Vaasassakin.

Samalla on mahdollista kerrata miten hyvin tunnistaa eri puulajit, ja maahan pudonneita lehtipuiden yksittäisiä lehtiä.

Ylläolevasta kuvasta saat puulajit selville, ruotsiksi ja latinaksi. Suomeksi luettelo on tämännäköinen:

1. Siperianpihta
2. Metsävaahtera
3. Saarni
4. Euroopanlehtikuusi
5. Japaninlehtikuusi
6. Siperianlehtikuusi
7. Serbiankuusi
8. Tammi
9. Laakeripoppeli
10. Pilvikirsikka
11. Pylväshaapa
12. Kartiotaatanpihlaja
13. Pihasyreeni
14. Japaninmarjakuusi
15. Kanadantuija
16. Metsälehmus
17. Puistolehmus
18. Vuorijalava
19. TervaleppäMiten on, tunnistatko sinä nämä kaikki alla olevien kuvien puulajit ja lehdet?
Kuvan alla oleva numero viittaa ylläolevaan karttakuvaan ja listaan.2


3


4


69


11 (keskellä kuvaa)12 17


Ihan jokaisesta Kirkon puiston puulajista ei tässä ole esiomerkkiä. Jos määrittelyissä on virheitä, pyydän ystävällisesti saada niistä tiedon mahdollisimman pian, ja korjaan tiedot.

Kirkon ympäristössä kannattaa pysähtyä joksikin aikaa. Katsella ympärilleen, ja rauhassa nauttia näkemästään. 150 vuoden historia avautuu silmiemme eteen, kun malttaa katsella, miettiä näkemäänsä.Laakeripoppeli kirkon kulmalla, ylempi kuva.
Alemmassa kuvassa ns. "noidankehä" eli sienirihmaston kasvuston laajentumisesta kertovat sienet. Ilmiötä ei juuri metsissä havaitse, mutta nurmikoilla hyvinkin.

Lainaus sivuilta

https://www.vaasansuomalainenseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/vaasan-kirkko/historiaa-ja-kuvia


Vaasan kirkko 

Englantilaista uusgotiikkaa edustava C. A. Setterbergin suunnittelema Vaasan kirkko on rakennettu vuonna 1862. Sokkeliin tarvittava harmaa kivi tuotiin hevosvoimin Punakarilta. Kalkkia tilattiin 4 000 tynnyriä Ruotsista. Seinätiilet haettiin Hietalahden kaupunginosassa sijanneesta tiilitehtaasta. Ikkunalasit tilattiin Nuutajärven lasitehtaalta. Arkkipiispa Edvard Bergenheim vihki kirkon 5.9.1869. Kaksi ensimmäistä kirkonkelloa haettiin Tukholmasta, kolmas vasta 1960-luvulla Heidelbergistä entisestä Länsi-Saksasta. 

Kirkkopuisto 

Kirkkopuisto suunniteltiin ja rakennettiin vuonna 1865. Merkittävä muutos tapahtui 1920-luvulla, kun puistoa ympäröivä kuusiaita poistettiin. Monien eri suunnitteluvaiheiden jälkeen puisto kunnostettiin vuonna 1966 nykyiseen muotoonsa.

Lainaus päättyy

Lue lisää Vaasan muista puistoista

https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/puistot-ja-viheralueet/puistot/Wikipedian luettelo Vaasan puistoista on aloitettu. mutta se on vasta aivan alussa. Tässä olisi projektia vaikka vuodeksi! Löytyisikö innostuneita kirjoittajia ja kuvaajia? Itse olisin mielellään tässä mukana, jos ryhmä saadaan kokoon.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_puistoista


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...