maanantai 9. lokakuuta 2017

VALON SYNTY

Osoite: Strömberg Park, Strömbergin Puistotie (Kupariportin päässä)

Kartalla: 63.0502°N, 21.4005°E

Teos on paljastettu 9. lokakuuta 1974 ABB-Strömbergin konttorin edustalla. Tällä paikalla veistos oli lähes 45 vuotta, kunnes se siirrettiin loppukesällä 2019 parinsadan metrin päähän, edustavampaan paikkaan ABB rakennuksen sisäänkäynnin edustalle.

Patsas symbolisoi tärkeää käännettä Strömberg-yhtiön historiassa, kun pääkonttori muutti vuonna 1972 Helsingistä Vaasaan.Vaasan muuton yhteydessä päätettiin pystyttää patsas, joka muistuttaisi tapahtumasta.

Patsaan tekijä: Matti Haupt (1912 – 1999)


Alueella kulkevan Strömbergin Puistotien varren parissa tehdasrakennuksessa on kahden viime vuoden aikana tehty mittavat remonttityöt ulkoalueet mukaan lukien. Osana tätä alueen kunnostusta myös Valon synty -patsas siirrettiin nykyoloissa näkyvämpään paikkaan.

Patsaan kuvaus: Mustalla, korkealla graniittijalustalla oleva patsas kuvaa valon syntyä; mies aristelee häikäisevää valoa samalla kun hän avaa sille maan.

Strömbergiläiset kertovat teoksella olevan toinenkin, epävirallinen nimi: "Strömbergiläinen palkkakuopassa".


Kuvat: AN. Valon tuoja -teos kuvattuna patsaan 45-vuotispäivänä 9.10.2019.

Nämä alla olevat kuvat ovat patsaan aikaisemmalta paikalta.

Kuvat: AN. 7.10. 2017

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985. Vaasan kaupunki/ Kalevi Paakki, päivitetty versio v. 2008.

Valon synty 

Taustatietoja 

Vuonna 1889 perusti suomalainen insinööri Gottfried Strömberg Helsinkiin sähkökonetehtaan. ja valmisti ensimmäisen dynamonsa samaan aikaan kun Siemens omansa Saksassa. Vuonna 1940 yhtiö osti Vaasasta Huutoniemeltä 70 ha käsittävän tehdastontin, jonne ensimmäinen tehdasrakennus valmistui vuonna 1943. 

Vv. 1975 -1976 hankittiin Kauhajoen kunnasta 15 ha:n tontti, minne siirrettiin osa tuotantoa. 

V. 1984 fuusioituivat Oy Strömberg Ab ja Oy Kymi-Kymmene Ab. Konsernin nimeksi tuli Kymi-Strömberg, Kymmene-Strömberg, siihen kuuluu kaksi teollisuusryhmää; puunjalostus ja metalli, pääkonttori Helsingissä. Teollisuusryhmä Strömbergin keskuskonttori Vaasassa. Vaasan tehdas muodostaa puolet teollisuusryhmä Strömbergistä, joka toimii (80-luvulla, lisäys AN) seitsemällä paikkakunnalla. Strömbergin toiminta-alana ovat sähkötekniset tuotteet oman kehitys- ja tutkimustyön pohjalta. 

Lainaus päättyy

Nykyään, vuonna 2017 yritys on Strömberg Park

1940-luvulla perustettu Strömberg Park on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuus- ja teknologiapuistoista. Se on myös toimitiloiltaan Vaasan suurin yrityspuisto, jossa on tuotanto- ja toimistotilaa yhteensä noin 250 000 m2. Työntekijöitä alueella on yli 3000, joista noin 2/3 ABB:n palveluksessa.

http://www.vaasaparks.fi/yritysalueet/stromberg_park.html


Tutustu kuvanveistäjä Matti Haupt, Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_HauptKuva: AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Valon synty netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Rojekti X= sivusto, käy tykkäämässä!
https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Sivua on päivitrtty viimeksi 5.8.2020.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...