perjantai 13. lokakuuta 2017

VIRSTANPYLVÄS


Paljastettu: lokakuun 13. 1990

Osoite: Vaasan lyseon lukion etupiha, Vaasanpuistikko 8

 





Kuvat: AN. Kilometripylväs kuvattuna edestä ja takaa. Ylin kuva 7.3. 2017, kolme alinta kuvaa 17.5. 2017. Muistomerkin nimi on Virstanpylväs.

Paikka: Vaasan lyseon etupiha

Osoite: Vaasanpuistikko 8

Laatassa on teksti:
VAASAN LYSEO
Perustettu 1880
Tämä, koulun neljäs toimitalo, valmistui 1898
Ark. Jac Ahrenberg


Lainaus juhla kirjasta VaLEO 60 vuotta, 2007

Virstanpylväshanke käynnistetään 

Tanu Manninen oli esittänyt ajatuksen, että oli saatava jotakin, josta ohikulkijatkin huomaavat, että ”koulu, jonka ohi käyt, on Etelä-pohjanmaan ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu”. Tämän johdosta oli Aatto Wuorenlinna tehnyt tiedusteluja. Tie- ja Vesirakennuspiiri oli halukas luovuttamaan käytöstä poistetun punagraniittisen kilometripylvään kyseiseen tarkoitukseen. Lyseohan on muodostunut eräänlaiseksi virstanpylvääksi sitä käyneille oppilaille, joten tämäntyyppinen muistomerkki voisi olla paikallaan, ajateltiin VaLEOssa. Hanke päätettiin toteuttaa. 

… 

Vaasan lyseo 110-vuotias 13.10.1990 

Juhlajumalanpalveluksessa kaupungin kirkossa piti saarnan pastori Jouko Saraste. Lyseon pihalla paljastettiin Virstanpylväs muistomerkki, jolle oli löydetty sopiva paikka lipputangon viereltä. Paljastustilaisuuden jälkeen alkoi tervehdysten vastaanotto Lyseon juhlasalissa. 

Lainaus päättyy


Kirjassa Vaasan patsaat ja muistomerkit (Taustatietoja Vaasan patsaista ja muistomerkeistä, Kalevi Paakki, Vaasan kaupunki, 2008) ei mainita tätä Vaasan lyseon pihalla olevaa muistomerkkiä. Muistomerkki ei siis taida olla mukana kaupungin hoitoluokituksissakaan?

Vaasan Lyseon Entiset Oppilaat -yhdistys on muistomerkin ideoinut ja toteuttanut. Muistomerkki on paljastettu jo 27 vuotta sitten, v. 1990, ja on tänä päivänä hoitamattoman oloinen. Se on ahtaassa koulupihassa jäänyt polkupyörien ja mopojen sekaan kovin huomaamattomaksi. Laatan tekstistä ei saa enää helpolla selvää, ts. muistomerkin tarkoitus, sen välittämä viesti, ei aukene ohikulkijoille, eikä varmaankaan tämän päivän lyseolaisillekaan.

Mitä asialle on tehtävissä, jää näillä näkymin edelleen auki.

Perehdy Vaasan lyseon lukion historiaan

1880 Vaasan suomalainen poikalyseo aloitti toimintansa Etelä-Pohjanmaan ensimmäisenä suomenkielisenä oppikouluna.

http://lyseo.vaasa.fi/yhteystiedot/historiaa



Kuva: AN

HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki -hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Virstanpylväs netissä osoitteessa

TÄÄLLÄ

Tutustu ja tykkää myös koko rojektin sivusta

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Rojekti X=:n inspiraattori,
eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitetty 12.11.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...